W związku z problemami technicznymi możliwe są utrudnienia w dostępie do forum w najbliższych dniach.
Nowe trasy tramwajowe
Moderator: Wiliam
To prawda, że ze 131 jest kłopot, bo wyludnia się za Gagarina (w stronę Sadyby), w dodatku jeździ tam często razem ze 180, dlatego dwukierunkowy tramwaj do przystanku Sielce (pętla w pasie zieleni na wschód od skrzyżowania Nehru z Wisłostradą) byłby jakimś rozwiązaniem. Niemniej uważam, że akurat od tego odcinka pilniejsza jest odbudowa linii na Kasprzaka. I chyba rzeczywiście nie ma już co analizować, czy przez al. Prymasa Tysiąclecia, czy przez Ordona (traktuje to jako wymówkę przed zabraniem się za budowę, lepszą niż ściemy z papierologią, jak na Tarchominie czy Bemowie). Trzeba coś zrobić z tramwajami na Prostej i Kasprzaka, zanim II linia metra zostanie przedłużona do Górczewskiej. Jeśli wtedy taka 10-ka miałaby nadal kursować Wolską - Skierniewicką - Kasprzaka, mijając 2 stacje metra, to byłoby to zbędne. A taka 10-ka na trasie Wolska - Ordona - Kasprzaka do stacji Rondo Daszyńskiego to byłoby już zupełnie co innego.
Jeden przystanek 'PKP Kasprzaka' dla uzasadnienia budowy torów? I rozdzielenie 10 i 26 na dwie stacje metra?
Trochę ludzi mieszka wokół tego PKP Kasprzaka (może doczekamy PKP Wola...), którzy chcieliby może dojechać do metra. Poza tym dosiedliby się nowi mieszkańcy z Odolan i tego, co ma powstać w miejscu zakładów VIS/Świerczewski.
A jeśli nie odbudowa linii tramwajowej na Kasprzaka, to co proponujesz po otwarciu stacji metra na Wolskiej? Co wtedy zrobić z taką 10-ką?
A jeśli nie odbudowa linii tramwajowej na Kasprzaka, to co proponujesz po otwarciu stacji metra na Wolskiej? Co wtedy zrobić z taką 10-ką?
Autobus im wystarczy.osa pisze:Trochę ludzi mieszka wokół tego PKP Kasprzaka (może doczekamy PKP Wola...), którzy chcieliby może dojechać do metra.
A jak wybiorą wariant nie przez Ordona? Zresztą do Elekcyjnej jest niecałe 200m.Poza tym dosiedliby się nowi mieszkańcy z Odolan
Nie wiem. Skasować?Co wtedy zrobić z taką 10-ką?
- Solaris U10
Jest jeszcze trzeci wariant z tramwajami w tunelu przy Redutowej. Chyba najciekawszy, bo przy okazji poprawi się trochę tramwajom na Wolskiej (likwidacja ciasnych łuków przy kościele św. Wawrzyńca). Najciekawszy, a przy tym najdroższy, więc pewnie najmniej realny.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Jeden, który przeczytał, co komentuje...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Powiedzmy. Jeszcze warianty autorskie 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ja tam uważam, że faktycznie przedłużenie tramwaju do P+R Marsa (z pętlą przesiadkową!) jest ważniejsze, niż tory na Kasprzaka. Tylko czy to są inwestycje tej samej wielkości to nie wiem.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
To zależy od tego gdzie będziemy chcieli ulokować trasę oraz pętlę - czyli które działki wykupujemy (bo bez tego się chyba nie da) oraz jak i czy w ogóle organizujemy przejście torów przez sam węzeł. Wariant budżetowy to pętla tramwajowa tutaj (przy przystanku na Ostrobramskiej w kierunku centrum, przejście torów przez Płowiecką na skrzyżowaniu z Jubilerską) oraz terminal autobusowy tutaj. Oczywiście takie rozwiązanie ma szereg wad, jak zmuszenie ludzi do latania po całym rondzie (około 300 metrów na terminal autobusowy i nieco mniej na przystanek w kierunku Rembertowa na Marsa), ale pozwala uniknąć koszt budowy wiaduktów czy (prawdopodobnie) wykupu działek za wyjątkiem tych kilku na miejscu samej pętli.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Oidp, to plan był, żeby tramwaj przecinał Grochowską w poziomie -1 i pętla tramwajowa była na tym poziomie, na poziomie 0 - terminal autobusowy, a na wyższych - ew. P+R. Wszystko w miejscu nr 1.
Miejsce nr 2 (na płd. od tego kanałku) to oidp podmokły rezerwat i nic tam się nie wybuduje.
Miejsce nr 2 (na płd. od tego kanałku) to oidp podmokły rezerwat i nic tam się nie wybuduje.
Takie rozwiązanie winduje niestety koszty mocno w górę. I to zarówno przez rezerwat, którego nie ma nigdzie na mapach, jak również, a może zwłaszcza przez przejście tramwaju w poziomie -1. Takie coś oczywiście oznacza, że inwestycja bilansować się względem Kasprzaka raczej nie będzie. Powiem więcej, przyjęcie takiego rozwiązania stanowi doskonałą wymówkę do nierobienia niczego.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Ja się zgadzam, że drożej - dlatego piszę, że może to nie być to samo. Ale o ileż funkcjonalniej. Nie to co 300 m spaceru po schodach 
Moim zdaniem owe 300 metrów z miejsca takie rozwiązanie dyskwalifikuje - nie ma sensu robić czegoś "na sztukę", tylko po to, żeby było. Jeśli chcemy robić węzły, to róbmy je porządnie... Sorry, ale mnie takie "spacerki" minimum dwa razy dziennie nijak by nie zachęciły do korzystania ze zbiorkomu.Poc Vocem pisze:Oczywiście takie rozwiązanie ma szereg wad, jak zmuszenie ludzi do latania po całym rondzie (około 300 metrów na terminal autobusowy i nieco mniej na przystanek w kierunku Rembertowa na Marsa), ale pozwala uniknąć koszt budowy wiaduktów czy (prawdopodobnie) wykupu działek za wyjątkiem tych kilku na miejscu samej pętli.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Albo porządnie, albo wcale. Jak byle jak, to już lepiej podjazdy do pętli Gocławek wybranym autobusom zafundować.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Najśmieszniejsze jest to, że przedłużenie tramwaju jest zaplanowane przez środeczek wejścia na nowiutką kładkę.