SKM w Warszawie

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Banan
Kontakt:

Post autor: Banan » 30 cze 2006, 19:45

Powieszone zostałe nowe rozkłady na trasie linii S2. Tabelki są inne niż na obecnej S1 a trasę umieszczoną u góry zrobiono a'la " podmiejska decha": Przystanki i stacje w Warszawie są oznaczone na czarno, Ursus jako graniczny na czerwono a Piastów i Pruszków na zielono.

Awatar użytkownika
bohunu

Post autor: bohunu » 01 lip 2006, 0:34

Dodajmy, że te rokłady robił ZTM w przeciwieństwie do poprzednich...

Co do trasy, to ja myślałem raczej o czymś takim:
S1 - Pruszków - Falenica - co 30 min
S2 - Pruszków - Sulejówek (względnie Rembertów) co 30 min

na najbardziej obciążonym odcinku Pruszków - Warszawa w. da to czestotliwosć 15 min.
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 01 lip 2006, 11:57

Ale kogo z mieszkańców wschodniej Warszawy zachęci SKM z częstotliwością 30 minut?
Czyż nie ma to być również kolej miejska?

przewoz

Post autor: przewoz » 02 lip 2006, 14:30

boh. pisze:Dodajmy, że te rokłady robił ZTM w przeciwieństwie do poprzednich...

Co do trasy, to ja myślałem raczej o czymś takim:
S1 - Pruszków - Falenica - co 30 min
S2 - Pruszków - Sulejówek (względnie Rembertów) co 30 min

na najbardziej obciążonym odcinku Pruszków - Warszawa w. da to czestotliwosć 15 min.
Głupie nie jest, ale potrzeba 2 razy tyle składów, bo nawet na pojedyncze nie starczy obecnie, a wypadałoby niektóre składy z Pruszkowa puszczać podwójnie+awaryjność (dość wysoka) 14WE

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 02 lip 2006, 20:50

Jesienią ma być podjęta decyzja co dalej z SKMką. Łączy to się z tym czy będzie zakupione kolejne 12 jednostek. Docelowo jest mowa o korytarzu rembertowskim, otwockim i pruszkowskim plus dojad do lotniska na Okęciu. Przewidywany okres uruchomieniu to połowa 2008.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 02 lip 2006, 20:53

Plesim pisze:Łączy to się z tym czy będzie zakupione kolejne 12 jednostek.
"Nowych" typu 14WE - czy coś naprawdę nowego?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Karol

Post autor: Karol » 02 lip 2006, 21:04

Pewnie to samo-łatwiej w obsłudze bo wszystko takie same i ładnie wygląda ujednolicony tabor IMO.
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!

Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 02 lip 2006, 21:06

Wolę zamiast ujednolicenia nibykibli 12 nowych naprawdę nowoczesnych jednostek
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 lip 2006, 21:25

15WE w wersji aglomeracyjnej, czyli EW59 poproszę ;).
Ale, ale - Pruszków, Otwock, Rembertów, Lotnisko - aż śmierdzi dwoma liniami co 30 minut każda. Trochę mało, chyba, że będzie prawdziwy wspólny bilet...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
chruscik
Dysklawiaturzysta
Kontakt:

Post autor: chruscik » 03 lip 2006, 10:19

R-9 Chełmska pisze:
MeWa pisze:myślę jednak, że na nowej trasie SKM będzie bardziej potrzebne - zdecydowanie lepszy rozkład i czas przejazdu
jakby dokupili kilka składów możnaby dać Falenica - Pruszków i to byłoby najlepszym rozwiązaniem...
Ja jednak sadze, ze do Rembertowa. Czas przejazdu autobusem i tramwajem do centum wynosi ok 40-50? min. SKM ok 16.
MOBILIS Ursus

Awatar użytkownika
slupek
Kontakt:

Post autor: slupek » 03 lip 2006, 10:57

Też sądzę, że lepiej, że do Rembertowa jeździ. Chociaż, gdy zaczną grzebać na skrzyżowaniu Marsa i Płowieckiej, to SKM będzie zbawienne zarówno dla Rembertowa, jak i Falenicy, chociaż dla tych drugich mamy sensowną alternatywę puszczenia ruchu kołowego przez Wał Miedzeszyński.

Wujek_ed

Post autor: Wujek_ed » 03 lip 2006, 20:37

Jak tam pierwsze dni kursowania lini S-2 jak frekwencja itp

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 lip 2006, 21:02

Heh, ja zainaugurowałem nową trasę dziś rano.

Wpadłem na Centrala o 9:11, czyli 2 minuty po jej odjeździe. Miałem wobec tego 9 minut do WKD, więc przeszedłem się nad perony, bo kto wie? Ale na wyświetlaczach nic. Więc ja z powrotem. Odszedłem kawałek w stronę JP2, a tu słyszę: "Pociąg SKM do Pruszkowa wjedzie na tor... przy peronie trzecim". No to ja w tył zwrot. A tu powtórka: "Pociąg SKM do Warszawy-Rembertowa wjedzie na tor... przy peronie trzecim". Zawahałem się, ale jednak biegiem na peron, bo mi jakoś ten trzeci peron bardziej pasował na zachód. I miałem rację. Schodzę na dół, na wyświetlaczach nadal nic, ale kolejka się wtacza na peron. Czekało na nim dużo ludzi, ale w znakomitej większości na jakiś dalekobieżny, byli nieco zaskoczeni na widok tego wehikułu. Wsiadłem, w środku raptem kilka osób. Jeszcze była długa dyskusja w drzwiach, kierpoć ludziom tłumaczył dokąd i na jakim bilecie zajadą, a dokąd nie. Skład odjechał o 9:19, czyli z 10 minutami opóźnienia. W tym momencie moja przesiadka w KM do Pruszkowa poszła na dłuuugi spacer.

Ktoś tam wysiadł na Zachodnim, ale nie było dużej wymiany. Tymczasem zaraz po ruszeniu z dworca zobaczyłem jadący równolegle pociąg KM. Odzyskałem nadzieję i faktycznie - zaczęliśmy go wyprzedzać. Do Ursusa dojechało chyba z 10 osób. Jeden gość dokupił bilet na jazdę dalej, połowa pasażerów wysiadła. Parę osób, podobnie jak ja, poczekało na peronie na przesiadkę w kibel do Pruszkowa. W nim jakoś też mniej ludzi, niż zwykle.

Gdy dojechałem do Pruszkowa, sporo ludzi czekało na peronie w stronę Warszawy. Ku mojemu zaskoczeniu, prawie wszyscy wsiedli do SKM, która akurat nawróciła. Chyba tylko ze 3 osoby zostały na peronie, reszta dała niezłe zapełnienie. Na peronie żadnego rozkładu, ani zresztą SKM, ani KM. Ale rozkład wisi naklejony na ścianę osłony od schodów. Po południu widziałem też na ulicy gościa z rozkładem wydrukowanym z netu.

Wygląda na to, że zainteresowania, przynajmniej od strony Pruszkowa, można się spodziewać całkiem niezłego. Bardziej mnie zaskoczyło, że bez mała nikt nie przyjechał do centrum z Rembertowa. :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 03 lip 2006, 21:05

W Pruszkowie transport szynowy od dawna cieszy się wzięciem i jest to tylko uzupełnienie oferty. W Rembertowie naturalnym środkiem transportu jest autobus i trochę to potrwa, zanim ludzie się przestawią.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 lip 2006, 21:09

pawcio pisze:jest to tylko uzupełnienie oferty
No właśnie i tylko, i nie tylko. Dla ludzi dojeżdżających do Warszawy na codzień to jeszcze nie jest specjalne uzupełnienie. Przynajmniej dopóki się im nie pokończą miesięczne na KM. Jak mi ;)
W Rembertowie zaś każdy może się do tego cuda przesiąść od zaraz.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ