[Hydepark] Tramwaje Warszawskie

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 maja 2011, 9:08

O mamo.

Cóż.

Choć uważam, że teksty o "zakładowym kapo" są niedopuszczalne i świadczą o komunstycznej mentalności (Polacy to genetyczni opozycjoniści), to jednak zgadzam się, że tacy nadzorcy to powinni być pracownicy Działu Kontroli Wewnętrznej, skoro już taki dział jest.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 26 maja 2011, 10:14

Nie widzę nic zdrożnego w kontroli, ale powinny to robić osoby bezstronne. Wybierając kilku z załogi, stawia się ludzi wraz ze swoimi sympatiami i antypatiami w roli jednoosobowych sędziów. A jeśli X nie lubi Y, to napisze coś na Y, czego Y nie udowodni i kwas będzie.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

drapka

Post autor: drapka » 26 maja 2011, 10:37

Najlepiej ZTM.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 26 maja 2011, 10:42

Najlepiej bo i tak ich nikt nie lubi.
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 26 maja 2011, 10:59

Adam G. pisze:
MeWa pisze:Celem całej akcji nie jest wyciąganie konsekwencji i karanie motorniczych, a zresztą ma charakter pilotażowy.
To wszystko pięknie brzmi - praca z motorniczymi którzy mają problemy, poprawa ich zachowań i tak dalej...
W rzeczywistości wyglądałoby to moim zdaniem dokładnie tak, jak pisze piotram. Nie dość, że doprowadziłoby do gigantycznych konfliktów, to jeszcze na pewno skończyłoby się zwolnieniami. Pracowników jest pod dostatkiem, więc można przecież odsiać najsłabszych.
Taka akcja to według mnie skrajny przykład braku profesjonalnego podejścia, skutek czyjegoś nagłego i nieprzemyślanego pomysłu. Nigdy, przenigdy i pod żadnym pozorem nie powinno być tak, że ktoś będzie dostawać granty za wychwytywanie błędów swoich kolegów.
też nie wierzę w powodzenie tej akcji, ale zanim zacznie się pisać o kapo itp., warto poznać szczegóły / założenia. Widać - niektórym się nie chciało.
Osobiście nie widzę też nic zdrożnego w idei sprawdzania jakości pracy zatrudnionych. Czasem mam wrażenie, że byłaby wręcz skazana.
A jeśli się za kogoś zabierać - to wiecznie przebywających na zwolnieniu lekarskim ;)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

fraktal

Post autor: fraktal » 26 maja 2011, 11:50

To też zależy, jakich pracowników by wybrali do kontroli. Bo przecież to że na kogoś nie ma skarg, to nie znaczy jeszcze, że jest dobrym pracownikiem, może mieć po prostu mega-szczęście. Mi tam zawsze (albo by bardziej dokładnie rzec: często) się jeździ lepiej z młodszymi pracownikami, czy to jako prowadzącymi tramwaj, czy autobus (ostatnio znów miałem na to namacalny dowód), więc zawsze jestem trochę sceptyczny, gdy ktoś mi mówi, że doświadczeni pracownicy mają kontrolować tych mniej doświadczonych, gorszych, bo nie wiadomo co z tego wyjdzie. Ale oczywiście wszystko zależy od konkretnego człowieka, którego się wybierze, lepiej byłoby jednak, żeby ten pomysł TW przemyślało jeszcze, zanim go wprowadzi.

blinski

Post autor: blinski » 26 maja 2011, 12:57

fraktal pisze:To też zależy, jakich pracowników by wybrali do kontroli. Bo przecież to że na kogoś nie ma skarg, to nie znaczy jeszcze, że jest dobrym pracownikiem, może mieć po prostu mega-szczęście. Mi tam zawsze się jeździ lepiej z młodszymi pracownikami, czy to jako prowadzącymi tramwaj, czy autobus (ostatnio znów miałem na to namacalny dowód), więc zawsze jestem trochę sceptyczny, gdy ktoś mi mówi, że doświadczeni pracownicy mają kontrolować tych mniej doświadczonych, gorszych, bo nie wiadomo co z tego wyjdzie. Ale oczywiście wszystko zależy od konkretnego człowieka, którego się wybierze, lepiej byłoby jednak, żeby ten pomysł TW przemyślało jeszcze, zanim go wprowadzi.
To się nie ma prawa udać - automatycznie wytworzą się kasty nad- i podmotorniczych, nawet jeśli ci 'nad' mieliby dobrą wolę, straciliby zaufanie reszty. W krótkim czasie, sfrustrowani, staraliby się uderzyć w kolegów 'pod' niekoniecznie w uczciwy sposób. Mogłoby się to udać tylko i wyłącznie w przypadku, gdyby stworzyć takie insiderskie kontrolne dyżury - gdzie prawie każdy miałby szansę się wykazać jako mentor, i pracę każdego można by w tym względzie ocenić. Być może po jakimś czasie okazałoby się, że jednym to zadanie podoba się mniej, innym bardziej, i ci niechętni temu zadaniu oddaliby te obowiązki sami, z własnej woli - jeśli dać im taką możliwość. Psychologicznie pomysł TW jest zupełną aberracją.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 26 maja 2011, 13:47

A ja mam wrażenie , że jak ktoś dostanie trochę władzy , to zmienia się diametralnie i wyłażą z niego takie cechy , których wcześniej nikt nie podejrzewał . Było jakieś badanie , gdzie grupę studentów podzielono na strażników i więźniów , efekty były nieprzewidywalne .
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 26 maja 2011, 13:59

Stary Pinwin pisze:A ja mam wrażenie , że jak ktoś dostanie trochę władzy , to zmienia się diametralnie i wyłażą z niego takie cechy , których wcześniej nikt nie podejrzewał . Było jakieś badanie , gdzie grupę studentów podzielono na strażników i więźniów , efekty były nieprzewidywalne .
Eksperyment Stanfordzki profesora Philipa Zimbardo. Klasyka.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

blinski

Post autor: blinski » 26 maja 2011, 14:28

chester pisze:Eksperyment Stanfordzki profesora Philipa Zimbardo. Klasyka.
M.in. taki efekt miałem na myśli. Oczywiście w znacznie mniejszej skali, bo eksperyment Zimbardo, jak większość eksperymentów, był przeprowadzany w warunkach zamknięcia, co tworzy symulację systemu totalnego.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 maja 2011, 14:29

Innymi słowy sprawa się rypnie, bo naród wspaniały, ale ludzie k...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

blinski

Post autor: blinski » 26 maja 2011, 14:32

Glonojad pisze:Innymi słowy sprawa się rypnie, bo naród wspaniały, ale ludzie k...
To także :) ale głównie bezmyślność decydentów, brak konsultacji ze specjalistami. Nawet z ludźmi ze złota to by się nie udało.

reserved

Post autor: reserved » 07 cze 2011, 15:06

Ja bym chciał się spytać z czystej ciekawości. Jak w kwestii taboru ma się zajezdnia na Pradze? Jak z jej taborem w porównaniu do innych zajezdni tramwajowych w Warszawie? Pytam jako kompletny laik w temacie bo ilekroć jadę jakimś tramwajem zdezelowanym (znaczy może nie aż tak zdezelowanym, ale starym głośnym i trzęsącym się) to widzę naklejkę "Praga" że już się w sumie przyzwyczaiłem do tego. Czy to jakiś mój stereotyp i troszkę wyolbrzymienie problemu czy rzeczywiście Praga ma problem z nowym taborem?

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 07 cze 2011, 15:10

reserved pisze:ilekroć jadę jakimś tramwajem zdezelowanym (znaczy może nie aż tak zdezelowanym, ale starym głośnym i trzęsącym się) to widzę naklejkę "Praga
a nie "Żoliborz"? :D
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

reserved

Post autor: reserved » 07 cze 2011, 15:11

Nie. Praga na 100%.

Pozostałym zajezdniom się nie przyglądałem bo w sumie nie znam się na tramwajach i nie interesuje się tym (chociaż Mokotów sie na plus wyróżnił, no może też Wola), ale rzeczywiście interesujące dla mnie zjawisko wydało się z Pragą.

A czy "Żoliborz" obsługuje obecnie którąś z linii jadącą na Ochotę? Bo jakoś nie przypominam sobie, żebym jechał tramwajem stamtąd od dawien dawna, ale może się nie wpatrywałem.

ODPOWIEDZ