Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 25 wrz 2006, 14:49

inż. Glonojad pisze:Nie da się ukryć, że sygnalizacja na trasie Bemowo - Młociny działa w sposób kuriozalny
No pełne kuriozum. Ile tam się stoi w tramwaju, w busie, czy w samochodzie. Ale ostatnio mają szczęście do złego ustawiania świateł (vide Krasińskiego - Wisłostrada)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 25 wrz 2006, 15:06

Piotrek pisze:Ale ostatnio mają szczęście do złego ustawiania świateł (vide Krasińskiego - Wisłostrada)
Akurat to skrzyżowanie ma dobry algorytm. Jeździłem tam rowerem, samochodem i autobusem, a także chodziłem na spacery i uważam, że jest ok.
xxx

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 25 wrz 2006, 15:19

Hieronim pisze:Akurat to skrzyżowanie ma dobry algorytm. Jeździłem tam rowerem, samochodem i autobusem, a także chodziłem na spacery i uważam, że jest ok.
Szczególnie kiedy rano korek się robi już przy moście Grota.... A na Gwiaździstej od osiedla Kępa Potocka. Złe, za krótkie fale, i rozwalenie płynnego ruchu drogowego, który całe moje życie tam był.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 25 wrz 2006, 15:26

Piotrek pisze:Szczególnie kiedy rano korek się robi już przy moście Grota.... A na Gwiaździstej od osiedla Kępa Potocka. Złe, za krótkie fale, i rozwalenie płynnego ruchu drogowego, który całe moje życie tam był.
Jeździłem tam o różnych porach. A poza tym co to są fale? A ruch owszem był płynny, skrzyżowanie nieźle funkcjonowało bez sygnalizacji. Ale wprowadzone rozwiązanie jest naprawdę niezłe (na tle innych konstrukcji).
xxx

Kra

Post autor: Kra » 25 wrz 2006, 15:40

Hieronim pisze:
Kra pisze:Mieszkam przystanek dalej i jako pasażer, rowerzysta, pieszy i kierowca nigdy nie wiem co się kiedy włączy i na ile.
To akurat dobrze. Na tym polega idea sygnalizacji akomodacyjnej. Sęk w tym, aby algorytm dobrze wiedział, co kiedy ma się włączyć.
Idea sygnalizacji ideą, ale jeżeli każdy kawałek jezdni musisz czekać jako pieszy na swój takt, albo przycisk dla rowerów jest tylko po przeciwnej stronie przy części dla pieszych albo na zielonym dla aut mogą przejechać tylko 4 auta (po 2 pasa) a stoi ich dużo więcej to coś tu nie tak (tak jest na Reymonta kierunek Bemowo).
Z tramami też coś jest niezbyt OK, ale to już powyżej opisano. A przystanki dla nich powinno się jak najszybciej poprzekładać (nic tak nie zniechęca tam mnie do korzystania z tramów na Bemowo jak brak wspólnego przystanku (wybieram busy bo są razem).

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 25 wrz 2006, 15:59

Hieronim pisze:Jeździłem tam o różnych porach. A poza tym co to są fale? A ruch owszem był płynny, skrzyżowanie nieźle funkcjonowało bez sygnalizacji. Ale wprowadzone rozwiązanie jest naprawdę niezłe (na tle innych konstrukcji).
Jest coś takiego jak fala zielonego światła która trochę trwa. A tu z każdej strony zdąży przejechać 3-4 samochody. Nie jest to rozwiązanie dobre, fatalne. Przez te światła jazda samochodem wydłużyła się o 10 minut ( rano w stronę pl.Wilsona )
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 25 wrz 2006, 17:08

Kra pisze:Idea sygnalizacji ideą
A pewnie rzeczywistość rzeczywistością. Chyba się tam kiedyś wybiorę i zrobię wizję lokalną.
Piotrek pisze:Przez te światła jazda samochodem wydłużyła się o 10 minut ( rano w stronę pl.Wilsona )
Będę musiał sprawdzić, jak funkcjonuje ten algorytm. Ale niedawno tam byłem i wszystko było ok.
xxx

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 26 wrz 2006, 0:17

Kra pisze: Idea sygnalizacji ideą, ale jeżeli każdy kawałek jezdni musisz czekać jako pieszy na swój takt, albo przycisk dla rowerów jest tylko po przeciwnej stronie przy części dla pieszych albo na zielonym dla aut mogą przejechać tylko 4 auta (po 2 pasa) a stoi ich dużo więcej to coś tu nie tak (tak jest na Reymonta kierunek Bemowo).
efekt jest taki, że piesi i tak łażą jak chcą... Zwłąszcza jeśli muszą czekać niewiadomoile na światło, mimo iż samochody mają czerwone, albo gdy wciśnięty przycisk nie podświetla się...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 06 paź 2006, 21:44

Tak mi się przypomniało : Co z tą Przyokopową? :)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 paź 2006, 8:01

Krąży między jednostkami miejskimi... to taki kamyczek do ogródka, o ile łatwiej załatwia się sprawy, w których Unia jest mieczem Damoklesa :-$
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 10 paź 2006, 20:29

I niech tam sobie krąży. Jest wiele ciekawszych rzeczy do zrobienia. Podobno TW szykuje się do budowy muzeum, ciekawe jak im to pójdzie i jaki "cyrk" z tego wyjdzie...
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 paź 2006, 21:44

piotram pisze:I niech tam sobie krąży.
Prywatnie musze powiedzieć, że jestem tego samego zdania. Służbowo się tą sprawą nie opiekuję zaś. :D
Podobno TW szykuje się do budowy muzeum, ciekawe jak im to pójdzie i jaki "cyrk" z tego wyjdzie...
Owszem, ziarenko w tym "podobno jest", a co z tego wyjdzie, sam jestem ciekaw.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 10 paź 2006, 21:48

Owszem, ziarenko w tym "podobno jest", a co z tego wyjdzie, sam jestem ciekaw.
Fajnie by było, aczkolwiek, jak się u nas za coś biorą to rzadko wychodzi coś dobrego.
I niech tam sobie krąży. Jest wiele ciekawszych rzeczy do zrobienia.
A to z pewnością, jak tramwaje na Powstańców, na całej długości :) :bow:
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 paź 2006, 21:52

Piotrek pisze:A to z pewnością, jak tramwaje na Powstańców, na całej długości :) :bow:
Jest to jedna z tych ciekawszych rzeczy, ale od niej kilka ciekawszych też by się znalazło... ;)

JaBaal

Post autor: JaBaal » 10 lis 2006, 23:36

Ponieważ dołączyłem do forum WAWKOMu dopiero-co a temat wątku brzmi ogólnie dosyć 'Nowe trasy tramwajowe' to pozwolę sobie na dosyć ogólnikowe w przekroju całego wątku spostrzeżenia:
Co to jest tramwaj?
1) Klamot, grzmot, zawalidroga, przestarzały środek transportu generujący zanieczyszczenie środowiska hałasem (chyba tzw. 'zanieczyszczenie fizyczne?')
2) Nowoczesny, ładny, cichy (nie generujący zanieczyszczenia hałasem) środek transportu miejskiego
Poruszając się pojazdem 13N czy innym na który się przypadkowo napotkam naturalne jest myślenie 1)
Po obejrzeniu http://www.tramvia.org/galeria/videos/parla.wmv (gadka tam jest po chyba katalońsku, sam nic nie rozumiałem, ale to właściwie mi nie przeszkodziło ocenić tego, co jest nakręcone jako +++) czy choćby http://www.tramvia.org/galeria/videos/edu-trambaix.wmv myślenie przestawia mi się na 2)
Ponieważ, z tego co tu wyczytałem, nowe linie tramwajowe mają raczej przypominać to co jest w tych filmach niż zgrzytające grzmoty, to dziwię się, że TW nie próbują zrobić filmów reklamowych zachęcających do popierania rozwoju sieci 'gdzietylkomożna' (ten tramwaj PESA -PESy? <jak to będzie gramatycznie prawidłowo?> raczej jest podobny bardziej do tych z Leeds i Barcelony niż do 13N). Wówczas chybaby nie było problemów 'przestawienia przyzwyczajeń' pasażerów ze szrotowatych Ikarusów na PESy?
Tak sobie myślę, że nakręcenie wizualizacji podróży pięknym (no może wystarczy powiedzieć 'ładnym') tramwajem do Wilanowa który ma uprzywilejowane światła, nie zgrzyta i jest cichutki, a wsiada się do niego z peroniku równego z podłogą, wygasiłoby opór osób niechętnych rozwojowi sieci tramwajowej.

ODPOWIEDZ