Tabor SKM w Warszawie
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A co z kwestią połączenia z flirtem i acatusem - mechanicznie sprzęgi te są kompatybline?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- humptyangel
- Kontakt:
W którymś zmodernizowanym kiblu KM w dawnym przedziale służbowym widziałem ową przejściówkę.Mr_Kolesław pisze:Plusem podobno jest to, że każdy pociąg SKM ma "na stanie" po jednej przejściówce ze sprzęgu Scharfenberga na klasyczny sprzęg śrubowy![]()
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
Tak jak z innymi. Ani mechanicznie, ani elektrycznie nie połączysz. Jakby chcieli, to może elektrycznie szybciej, bo jeden producent pojazdu. Ale niuansów sporo.Mr_Kolesław pisze:Nie wiem tylko jak jest z AKM i innymi modernizacjami - o to nie zapytałem
Głupota powielana kolejny raz. Wysokość sprzęgu określają przepisy UIC (Union Internationale des Chemins de fer - Międzynarodowy Związek Kolei). Wystarczy zajrzeć na stronę SKM WarszawaMr_Kolesław pisze:... jest to wysokość określona przez standardy unijne...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie napisał, o którą Unię chodzi 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Faktycznie była na planowym obiegu
Wszystko ładnie pięknie, tylko te drzwi... Te oznaczone jako 20 wcale się nie otwierały... Mimo braku postojów między przystankami i punktualnym starcie z Pruszkowa do Sulejówka dojechał opóźniony 4-5min. Zdecydowanie za długo trwa zabawa z tymi drzwiami na przystankach...
Korzystając z opini "ALFa" który pomierzył wysokośc zawieszenia sprzęgu u 19WE... i wynosi ona 1090mm - pomiar dokonano mierząc wysokość od osi tegoż sprzęgu do płaszczyzny toru. KolMaz`owe sprzęgi mają zawieszone na wysokości 960mm. Ten wymiar się zmienia wraz z zużyciem obręczy zestawów kołowych.Mr_Kolesław pisze:Wracając do dyskusji nt. sprzęgów Scharfenberga w 19WE.![]()
Rozmawiałem dziś z jednym z pracowników SKM na ten temat. Okazuje się, że 19WE ma sprzęg na takiej samej wysokości, jak 14WE, Flirt czy inne nowe "ezety" - jest to wysokość określona przez standardy unijne. Z rozmowy wynikło, że nie ma możliwości połączenia 14WE/19WE i tym podobnych z EN57 oraz innymi starszymi jednostkami. Nie wiem tylko jak jest z AKM i innymi modernizacjami - o to nie zapytałem![]()
Plusem podobno jest to, że każdy pociąg SKM ma "na stanie" po jednej przejściówce ze sprzęgu Scharfenberga na klasyczny sprzęg śrubowy![]()
Na Kraków jesteś wąski.... spieprzaj dziadu na Powazki
i druga sztuka sfocona przez Alfa...
http://www.railphoto.info/galeria/displ ... =0&uid=210
http://www.railphoto.info/galeria/displ ... =0&uid=210
Na Kraków jesteś wąski.... spieprzaj dziadu na Powazki