Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

KM po ukończeniu budowy pierwszej linii Metra

Moderator: Wiliam

Doman

Post autor: Doman » 18 gru 2008, 13:17

Fikander pisze:Ilekroć je widzę, czy to pod Arkadią, czy na Conrada, ma frekwencję rzędu 10 osób.
Ilekroć widzę 157 na Gwiaździstej czy na pl. Wilsona 157 nawet nie ma takiej frekewncji, wiec to argument za likiwdacją tej linii?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 gru 2008, 13:36

Nazgul pisze:skierowanie 103 po trasie 170 od Powązek w stronę Pragi to ciekawe rozwiązanie
Po co? Uważasz, że po zamknięciu Śląsko-Dąbrowskiego da się jakkolwiek jeździć Gdańskim? Szkoda każdego wozu.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 18 gru 2008, 13:42

Bastian pisze:Po co? Uważasz, że po zamknięciu Śląsko-Dąbrowskiego da się jakkolwiek jeździć Gdańskim? Szkoda każdego wozu.
No pisałem to w kontekście, gdyby chcieć zachować połączenie czarnuchem z Pragi przez Most Gdański. Jak dla mnie 170 może iść do kasacji (znaczy wycofanie z lewej strony Wisły), 180 na Chomiki, ale czy wtedy 406 nie ucałodziennić? :-k

Rosa

Post autor: Rosa » 18 gru 2008, 13:44

Proszę, bez herezji o jakimkolwiek kasowaniu 170. Dobra linia (nieco popsuta przez wycofanie z WZ) ale kiedys mam nadzieję że tam wróci.

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 18 gru 2008, 13:58

Rosa pisze:Proszę, bez herezji o jakimkolwiek kasowaniu 170. Dobra linia (nieco popsuta przez wycofanie z WZ) ale kiedys mam nadzieję że tam wróci.
W jakim celu?

Rosa

Post autor: Rosa » 18 gru 2008, 14:15

Nazgul pisze:
Rosa pisze:Proszę, bez herezji o jakimkolwiek kasowaniu 170. Dobra linia (nieco popsuta przez wycofanie z WZ) ale kiedys mam nadzieję że tam wróci.
W jakim celu?
W celu przywrócenia połączenia JPII z Solidarności i Pragą. Jeszcze nigdy ani wcześniej ani teraz na nowej trasie nie widziałem 170 pustego (Fikander widzi puste wszystko czym nie jeździ, patrz 521) więc linia jest potrzebna i kasowanie jej byłoby kolejnym działaniem w celu zniechęcenia ludzi do KM.

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 18 gru 2008, 14:39

Rosa pisze:W celu przywrócenia połączenia JPII z Solidarności i Pragą
Rozumiem, że autobus co 20 min będzie lepszą ofertą niż przesiadka pomiędzy kursującymi co chwila tramwajami przy Feminie? :shock:

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 18 gru 2008, 14:46

Fikander pisze:Ilekroć je widzę, czy to pod Arkadią, czy na Conrada, ma frekwencję rzędu 10 osób.
Nie zdarzyło mi się, abym jadąc Słomińskiego nie mógł w nim usiąść. Zarówno rano jak i po południu.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 18 gru 2008, 15:01

Również najczęściej widuję 170 na Babce niezbyt pełne (nikt nie stoi).
Faktem jest, że na Słomińskiego i w kierunku Pragi 170 nie ma szans z 28. Kursuje częściej i nie stoi w korkach.

Rosa

Post autor: Rosa » 18 gru 2008, 15:09

Nazgul pisze:
Rosa pisze:W celu przywrócenia połączenia JPII z Solidarności i Pragą
Rozumiem, że autobus co 20 min będzie lepszą ofertą niż przesiadka pomiędzy kursującymi co chwila tramwajami przy Feminie? :shock:
Dla niektórych tak.
Dokładnie w ostatni poniedziałek musiałem dojechac w popołudniowym szczycie z Arkadii na Ząbkowską. Ponieważ wiedziałem i widziałem że wszystko totalnie jest zakorkowane nie wsiadłem w 170 tylko w 28 które akurat podjechało na przystanek. 28 szybko dojechała na Starzyniaka gdzie wyprzedziła poprzednią brygade 170 więc szybko przesiadłem się do autobusu.
Wnioski, tramwaj duuuużo szybszy ale co z tego skoro w tramwaju miałem miejsce siedzące bo było w miare pusto (za przystankiem M Dworzec Gdański) natomiast w 170 wszystkie miejsca były zajęte. Widac dla niektórych (i to nie tak nielicznych jak by się mogło wydawać) jazda w korku 170 jest z jakiegos powodu wygodniejsza. Pozbycie się 170 ot tak, żeby wprowadzić kolejną zmiane dla zmiany wywołałoby zapewne kolejną burze protestów i wg mnie uzasadnionych. Jak ludzie jeżdżą jakąś linią to niech nią jeżdżą a nie zapewniajmy im poprawy komunikacji metodą na kija.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 gru 2008, 15:24

Rosa pisze:Jak ludzie jeżdżą jakąś linią to niech nią jeżdżą
No i właśnie dlatego trzeba ciąć te, którymi nie jeżdżą.
No gdzie wróci, jak ma być trambuspas? 170 się na nim na pewno nie zmieści.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Rosa

Post autor: Rosa » 18 gru 2008, 15:30

A co tam będzie? 403, 512, 160, 190 i tylko to?

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 18 gru 2008, 15:39

Rosa pisze:Dla niektórych tak.
Dokładnie w ostatni poniedziałek musiałem dojechac w popołudniowym szczycie z Arkadii na Ząbkowską. Ponieważ wiedziałem i widziałem że wszystko totalnie jest zakorkowane nie wsiadłem w 170 tylko w 28 które akurat podjechało na przystanek. 28 szybko dojechała na Starzyniaka gdzie wyprzedziła poprzednią brygade 170 więc szybko przesiadłem się do autobusu.
Wnioski, tramwaj duuuużo szybszy ale co z tego skoro w tramwaju miałem miejsce siedzące bo było w miare pusto (za przystankiem M Dworzec Gdański) natomiast w 170 wszystkie miejsca były zajęte. Widac dla niektórych (i to nie tak nielicznych jak by się mogło wydawać) jazda w korku 170 jest z jakiegos powodu wygodniejsza. Pozbycie się 170 ot tak, żeby wprowadzić kolejną zmiane dla zmiany wywołałoby zapewne kolejną burze protestów i wg mnie uzasadnionych. Jak ludzie jeżdżą jakąś linią to niech nią jeżdżą a nie zapewniajmy im poprawy komunikacji metodą na kija.
Historyjka fajna, tylko co to ma do omawianego tematu? Po pierwsze to jakaś przypadkowa obserwacja. Ciekawe w dłuższym przekroju czasowym ile takie 28, a ile takie 170 przewozi pasażerów? Zawsze znajdą się chętni na linię, która dowiezie bezpośrednio, nawet stojąc w korkach. Ale chyba nie o to chodzi, kiedy można zrealizować to połączenie szyną z jedną przesiadką i czasem oczekiwania kilkakrotnie krótszym? Wstawianie 170 z powrotem na JPII przy obecnych problemach brygadowych to absurd.

Rosa

Post autor: Rosa » 18 gru 2008, 15:43

Absurdem jest liczba dokonanych i planowanych zmian. Zmiany powinny byc tylko KONIECZNE a nie majace na celu pocięcie kolejnej linii i np wysłanie brygady 30 km od Warszawy po żeby mozna bylo obtrąbic jak to zwieksza sie liczba obsługiwanych miejscowosci.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 gru 2008, 16:47

Rosa pisze:A co tam będzie? 403, 512, 160, 190 i tylko to?
Pewnie tylko 190. Uważasz, że ile składów tramwajowych plus autobusów będzie w stanie w ciągu godziny przejechać tym pasem? Na oko wychodzi miejsce na jedną silną linię autobusową i nic więcej. A ta powinna obsługiwać główne ciągi bez szyny - więc Górczewską i Radzymińską.

ODPOWIEDZ