Tabor Kolei Mazowieckich

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 15 gru 2010, 10:17

Skm-ki szroty na Otwockiej tez wczoraj lataly z otwartymi...

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 15 gru 2010, 10:18

zofey pisze:Nie widziałem EN57 z zamkniętymi wszystkimi drzwiami w tym tygodniu. Na pomostach nie dałoby się podróżować.
Polecenie jest więc "delikatnie" nieżyciowe.
Życiowe jak najbardziej. A że kierownicy pociągu takiego faktu nie zgłaszają - cóż - jak ktoś wypadnie z otwartych drzwi wtedy będzie za późno na jęki.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 15 gru 2010, 10:21

rufio198 pisze:
zofey pisze:Nie widziałem EN57 z zamkniętymi wszystkimi drzwiami w tym tygodniu. Na pomostach nie dałoby się podróżować.
Polecenie jest więc "delikatnie" nieżyciowe.
Życiowe jak najbardziej. A że kierownicy pociągu takiego faktu nie zgłaszają - cóż - jak ktoś wypadnie z otwartych drzwi wtedy będzie za późno na jęki.
Hmm, latem WSZYTKIE drzwi w upaly byly otwarte, kierownicy chodzili i udawali , że nie widza. Wielokrotnie to widzialem.

przewoz

Post autor: przewoz » 15 gru 2010, 10:22

Średnio życiowy, bo każdy sobie zdaje sprawę (kierownicy też), co by było, jakby trzeba było połowę pociągów w ogóle odwołać przez to.

Jak widzę z resztą, denaturat lany w dolne prowadnice nie odmraża lodu już w tych temperaturach? Może jednak zaopatrzyć trzeba maszynistów w spore zasoby odmrażaczy do samochodów :) te działają czasem jeszcze przy -15 stopniach, to może czasem jeszcze jakieś drzwi dało by się uratować... a tak jest, jak jest.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 gru 2010, 10:23

przewoz pisze:Średnio życiowy, bo każdy sobie zdaje sprawę (kierownicy też), co by było, jakby trzeba było połowę pociągów w ogóle odwołać przez to.
Cóż, pojeździmy do pierwszego pożaru. A potem będzie tydzień żałoby. Nihil novi.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

przewoz

Post autor: przewoz » 15 gru 2010, 10:25

Tak już jeździmy 40 lat... Z drzwiami co roku jest to samo i nikt nie potrafi skutecznie tego zmienić.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 15 gru 2010, 10:25

No - a po tej dziewczynie co wypadła na linii tłuszczowskiej- zaraz za Wileniakiem- właśnie z otwartych drzwi kierownik do dziś ma problemy. Mówię - to ich decyzja co zrobią, oni ponoszą pełne konsekwencje tej decyzji. Są tacy co ryzykują, są tacy co nie ryzykują.
Zresztą w lato kierownicy w razie jakiejkolwiek kontroli, zawsze się tłumacza ze nawet jak zamkną drzwi to ludzie je zaraz otwierają.
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 gru 2010, 10:26

Bardziej chodziło mi o drzwi zamknięte na głucho, niż o otwarte.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 15 gru 2010, 10:27

Mały off topic.

Mój 10-letni samochód bez jakiegoś specjalnego ogrzewania nie poznał jeszcze zjawiska zamarzania. Istnieją więc różne płyny eksploatacyjne, benzyna czy nawet płyn do szyb, które i przy -30 są ciekłe. 8-(

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 15 gru 2010, 10:27

przewoz pisze:Tak już jeździmy 40 lat... Z drzwiami co roku jest to samo i nikt nie potrafi skutecznie tego zmienić.
Stadler, Newag i Pesa to zmieniły.Drzwi odskokowo - przesuwne czy jakoś tak. ;P

[ Dodano: |15 Gru 2010|, 2010 10:29 ]
Bastian pisze:Bardziej chodziło mi o drzwi zamknięte na głucho, niż o otwarte.
Domyślam się - ale wiesz jak to jest. Ten coś wtrąci, tamten coś wtrąci i dyskusja schodzi z drzwi zamkniętych na otwarte

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 15 gru 2010, 10:29

Bastian pisze:Bardziej chodziło mi o drzwi zamknięte na głucho, niż o otwarte.
Jak zamknięte to jest klapka na zewnątrz. Pod nią trzeba wtedy wyczyścić jakoś. Chyba jednak łatwiej zamarzają w pozycji otwartej, na postoju.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 gru 2010, 10:37

Tym niemniej pożar będzie groźny raczej przy zamkniętych, niż przy otwartych. Co by się zresztą nie działo, zamknięte mogą spowodować większą liczbę ofiar, niż otwarte.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 15 gru 2010, 11:07

Bastian pisze:Dziś kibel Skierniewice - Otwock (8:39 na Śródmieściu) miał w pierwszej jednostce czynne nie dwie pary drzwi, ale pół pary. Wysiadanie trwało blisko 7 minut.
Drobny przyczynek do sensowności puszczania piętrusów przez tunel podmiejski.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

przewoz

Post autor: przewoz » 15 gru 2010, 11:35

zofey pisze:Istnieją więc różne płyny eksploatacyjne, benzyna czy nawet płyn do szyb, które i przy -30 są ciekłe.
Ta... w tamtym roku miałem płyn odmrażający, super-hiper, który miał trzymać do -30 stopni. Przy -20 musiałem jakoś oczyścić szybę w swoim graciku, chciałem pomóc sobie płynem... dwa razy spryskałem a ten mi zamarzł na idealną taflę lodu :)
rufio198 pisze:Stadler, Newag i Pesa to zmieniły.Drzwi odskokowo - przesuwne czy jakoś tak.
No ja wiem, nawet w kiblu ED73 są takowe... Ale jak sam widzisz, KM ładują kasę w bajery, ale w to co potrzebne na prawdę - już nie.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 15 gru 2010, 11:47

przewoz pisze:No ja wiem, nawet w kiblu ED73 są takowe
A jak one wyglądają od strony wewnętrznej?

ODPOWIEDZ