Komunikacja miejska w Ursusie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 13 lis 2008, 22:02

mariow pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:717 do PKP Ursus - owszem. W miarę silne obsługujące jak największą część Piastowa, dowożące do stacji kolejowych byłoby naprawdę fajne.
ale po co do Ursusa - niech dowozi do PKP Piastow
Siłą rzeczy pojechałoby do Ursusa ;) Osobiście nie widzę innego rozwiązania - w Piastowie nie ma go jak zakrańcować moim zdaniem.
mariow pisze:wydaje mi się że bardzo ważne jest chociazby połaczenie do Łopuszanskiej gdzie wiele osób przesiada sie na 189 :arrow: Służewiec
716 + 401. Weekend :?: Na upartego 716 + 189 :idea: (tak wiem - mocno naciągane ale czasowo w łikend chyba nie takie straszne... trzeba zajrzeć w rozkład :-k )
rudy pisze: Poza tym sądzę, że po zbudowaniu węzła Łopuszańska/Al. Jerozolimskiego, do tego właśnie miejsca 717 powinno dojeżdżać. Ale oczywiście to pieśń przyszłości (2-3 lata, a może więcej)...
E ;) Zrobić z tego sprawną i częstą dowozówkę dla jak największej części Piastowa do kolei, a nie pchać brygady w aleje ;)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 14 lis 2008, 0:01

A nie wiem czy chłopaki wiecie, że Leszek Ruta zapowiedział, że po w prowadzeni wspólnego biletu w Piastowie będzie reforma. To samo czeka Sulejówek.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

rudy

Post autor: rudy » 14 lis 2008, 8:26

R-11 Kleszczowa pisze:716 + 401
Jakoś nie bardzo to widzę, zważywszy na korki na Dzieci Warszawy, Ryżowej itd. One niestety nawet po zbudowaniu węzła Łopuszańska/Al. Jerozolimskie będą pewnie występować.
R-11 Kleszczowa pisze:E ;) Zrobić z tego sprawną i częstą dowozówkę dla jak największej części Piastowa do kolei, a nie pchać brygady w aleje ;)
W związku z moimi powyższymi wątpliwościami, nie jestem o tym przekonany, choć oczywiście plusy takiego rozwiązania też widzę.
Pozdrawiam

mariow

Post autor: mariow » 14 lis 2008, 9:43

rudy pisze:Jakoś nie bardzo to widzę, zważywszy na korki na Dzieci Warszawy, Ryżowej itd. One niestety nawet po zbudowaniu węzła Łopuszańska/Al. Jerozolimskie będą pewnie występować.
dokladnie, jesli ktos juz jedzie 716 to nie kazmy mu sie przesiadac w Ursusie na 401, bo zobacz Kleszczu ile sie wydłuzy czas podrózy przez korki na DW i Ryzowej
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 14 lis 2008, 10:08

Tak czy inaczej stanie w korkach - albo w alejach albo na Ryżowej. Siła wyższa.
humptyangel pisze:

A nie wiem czy chłopaki wiecie, że Leszek Ruta zapowiedział, że po w prowadzeni wspólnego biletu w Piastowie będzie reforma
Bardzo dobrze. Mam nadzieję, że Piastów na tym zyska. Chociaż pewnie nie będzie - niestety - skory do zabrania 717 z obecnej trasy :sad:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

mariow

Post autor: mariow » 14 lis 2008, 10:13

R-11 Kleszczowa pisze:Tak czy inaczej stanie w korkach - albo w alejach albo na Ryżowej. Siła wyższa.
nie ta skala, za bardzo wydłuzasz czas w porównaniu do obecnej sytuacji
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 14 lis 2008, 10:23

Ale jednocześnie dajemy komunikację regionom, które dotąd jej nie miały.
Albert Camus-"Dżuma"

mariow

Post autor: mariow » 14 lis 2008, 11:18

tzn jakim?
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 14 lis 2008, 11:40

mariow pisze:tzn jakim?
Zasadniczo Piastów w kwadracie Okulickiego - Królewska - granica miasta - linia kolejowa.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 15 lis 2008, 13:03

Choć to wątek o Ursusie (przepraszam moderatorów za offtopic), to chciałbym wcisnąć moje 3 grosze odnośnie Piastowa, bo jestem nim siłą rzeczy żywotnie zainteresowany.

Boli mnie, że być może 717 zostanie wycofana z Al. Jerozolimskich. Jestem przeciw. Kolej nie obsłuży rejonu ZP NORWIDA, chyba, że ktoś chce doprowadzić do sytuacji, że ludzie chodzą do pociągu 20 min (czyli tyle ile dojazd do Warszawy).
Ja bym widział to tak:
1) Przetrasowanie 717 i 716 na odcinku na północ od linii kolejowej
2) linia wahadłowa Ogińskiego-PKP Piastów-WKD Reguły -> tu jest problem z podjazdem pod WKD Malichy, dogadaniem się z Pruszkowem i Michałowicami - wg mnie ta linia zapełniłaby dziurę komunkacyjną miedzy linią kolejową a Al. Jerozolimskimi
3) linia wahadłowa od PKP Pruszków [lub dalej ku północy] (pętla pod elektrownią, od ul. Waryńskiego) przez Żbików np. Długą-Zdziarską-Dąbrowskiej-Bohaterów Wolności/Długą-Warsztatową-Warszawską - PKP Piastów - Orła Białego (jakoś tak ;-) )
4) Przystanki na wiadukcie L. Okulickiego połączone z peronami - to jest cholernie trudne :-k

PS Nie byłem w terenie z tym, jest to luźna propozycja
Obrazek

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 15 lis 2008, 14:19

humptyangel pisze:
Boli mnie, że być może 717 zostanie wycofana z Al. Jerozolimskich. Jestem przeciw. Kolej nie obsłuży rejonu ZP NORWIDA, chyba, że ktoś chce doprowadzić do sytuacji, że ludzie chodzą do pociągu 20 min (czyli tyle ile dojazd do Warszawy).
Oj :p Nikt tego nie chce - szczególnie ja ;-) Osobiście chciałbym aby rejon tego przystanku miał godną dowozówkę do stacji kolejowej. Jednak linia ta kursowałby przez Orzeszkowej, a nie przez Królewską. Zasadniczo tak: od stacji w Piastowie przez Harcerską, Orzeszkowej i Sienkiewicza. Co najmniej co 12 minut.

humptyangel pisze: Ja bym widział to tak:
1) Przetrasowanie 717 i 716 na odcinku na północ od linii kolejowej
To zdecydowanie. Osobiście zostawiłbym tak jak jest 716, a 717 puścił albo Ogińskiego do Bohaterów Wolności albo Piłsudskiego do B.W.
humptyangel pisze: 2) linia wahadłowa Ogińskiego-PKP Piastów-WKD Reguły -> tu jest problem z podjazdem pod WKD Malichy, dogadaniem się z Pruszkowem i Michałowicami - wg mnie ta linia zapełniłaby dziurę komunkacyjną miedzy linią kolejową a Al. Jerozolimskimi
To w sumie mogłoby się sprzedać ale jest strasznie dużo ale ;) Brak zawrotki w Regułach - w zasadzie w cywilizowany sposób można by zawrócić w Pęcicach (skądinąd pewnie autobus z Pęcic do WKD w Regułach też brzmi szalenie interesująco :idea: ). Jeśli Pęcice to częstotliwość tam byłaby potrzebna znacznie mniejsza niż w Piastowie. To minus.
humptyangel pisze: 4) Przystanki na wiadukcie L. Okulickiego połączone z peronami - to jest cholernie trudne :-k
Jakoś sobie nie wyobrażam tego. Perony są dość oddalone od wiaduktu.
Albert Camus-"Dżuma"

JaBaal

Post autor: JaBaal » 15 lis 2008, 14:45

Na wiadukcie piastowskim przystanki są raczej niewykonalne - ponad 30 metrów od zakończeń peronów do wiaduktu (zmierzyłem w Google Earth). Natomiast wydaje się, że zakończyć linię
humptyangel pisze:linia wahadłowa od PKP Pruszków [lub dalej ku północy] (pętla pod elektrownią, od ul. Waryńskiego) przez Żbików np. Długą-Zdziarską-Dąbrowskiej-Bohaterów Wolności/Długą-Warsztatową-Warszawską - PKP Piastów - Orła Białego
w Piastowie można na dwa sposoby:
Obrazek
Na czerwono "pętla - przystanek" pod wiaduktem, wystarczyłoby zrobić zatokę. Na zielono: możliwa pętla, po wycięciu kilku drzew (ekologicznie wykonalne?)
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 15 lis 2008, 17:12

choć to dyskusja czysto akademicka, co się nie zgodzę z waszymi opiniami nt. przystanku na wiadukcie. Wiadomo, że wiąże się to z przebudową płyty wiaduktu, naczy dodaniem dodatkowych elementów na długości ok 35m o szerokości 5,5-6m.

Problemem nie jest odległość od stacji bo 30m człowiek idący z prędkością 4,8 km/h pokona to w 23 sec, a wolniej max 30 - to ino pryszcz :smile:

Problemem jest kosztowność tego rozwiązania.
Zaś na długości 30 m umieści się schody z dłuższym spocznikiem.
Połączenie miedzy przystankami pod płytą wiaduktu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 15 lis 2008, 17:21

humptyangel pisze:choć to dyskusja czysto akademicka, co się nie zgodzę z waszymi opiniami nt. przystanku na wiadukcie. Wiadomo, że wiąże się to z przebudową płyty wiaduktu, naczy dodaniem dodatkowych elementów na długości ok 35m o szerokości 5,5-6m.
Kosztowne... Za kosztowne.
humptyangel pisze: Problemem nie jest odległość od stacji bo 30m człowiek idący z prędkością 4,8 km/h pokona to w 23 sec, a wolniej max 30 - to ino pryszcz :smile:
To wymaga albo budowy chodnika od peronu środkowego do schodów (już widzę aplauz ze strony PLK) albo wydłużenia peronu (tu także widzę aplauz ze strony PLK). Nie mówię, że to zły pomysł ale chyba jednak jest on zbyt skomplikowany.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 15 lis 2008, 17:32

I na tym może zakończmy dyskusję na ten temat, czyli o przystankach na wiadukcie.

Jest jeszcze jeden problem z Piastowem -> nazywa się budżet gminy :-k

BTW przepraszam, że odpływam od wątku głównego, czyli Ursusa
Obrazek

ODPOWIEDZ