Ateizm, wiara i tematyka kościelna...

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 lip 2012, 21:48

Wolfchen pisze:Dwa wzajemnie wykluczające się "argumenty". Materiał genetyczny pochodzacy wyłącznie od kobiety nie może zawierać chromosomów Y.
Na tym polegają cudy. Niby się nie da, a jednak jest.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 lip 2012, 22:25

pawcio pisze:
Wolfchen pisze:Dwa wzajemnie wykluczające się "argumenty". Materiał genetyczny pochodzacy wyłącznie od kobiety nie może zawierać chromosomów Y.
Na tym polegają cudy. Niby się nie da, a jednak jest.
To o tyle ciekawe, że dokładnie na tym samym polegają oszustwa. To jak rozróżnić?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 19 lip 2012, 22:42

Jarek pisze:Ciekawe, co powiesz na temat bredni, jak poczujesz swąd siarki.
Hobbistycznie możesz sobie policzyć temperaturę piekła i nieba na podstawie opisów biblijnych.
Jarek pisze:Mądry pojmie w lot, głupiemu potrzebny młot.
Wiara nie jest kwestią inteligencji ani mądrości. Prędzej miłości.
Bastian pisze:To o tyle ciekawe, że dokładnie na tym samym polegają oszustwa. To jak rozróżnić?
Cuda są zatwierdzone przez Rzym. Roma locuta, causa finita. Reszta to apokryfy albo herezje.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 lip 2012, 22:57

KwZ pisze:
Bastian pisze:To o tyle ciekawe, że dokładnie na tym samym polegają oszustwa. To jak rozróżnić?
Cuda są zatwierdzone przez Rzym. Roma locuta, causa finita. Reszta to apokryfy albo herezje.
Jeśli chodzi o bezstronność, to tak, jakby szef mafii poświadczał rzetelność oszustów...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 lip 2012, 23:38

KwZ pisze:
esbek pisze:piszący na forach jak największe brednie religijne, aby tym samym ośmieszyć katolików.
Tylko że to, co pisze Jarek, to nie są brednie. Widzenie św. Faustyny miałem kiedyś na kazaniu.
Św. Faustyna się objawiła? :shock: Noo wreszcie jakiś żywy dowód...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 lip 2012, 23:47

MeWa pisze:
KwZ pisze: Tylko że to, co pisze Jarek, to nie są brednie. Widzenie św. Faustyny miałem kiedyś na kazaniu.
Św. Faustyna się objawiła? :shock: Noo wreszcie jakiś żywy dowód...
Nie święta Faustyna się KwZ-owi objawiła, tylko powtórka jej widzenia. Czytaj uważnie...

BTW: Czy ktoś jeszcze to widział? Bo pewnie KwZ sam w kościele nie był? :-k

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 20 lip 2012, 1:09

Czepiacie się słówek, jakby było czego. Miałem omawiane to widzenie. Przecież jak powiem "miałem 'Potop' na języku polskim", to mi nie kupisz koła ratunkowego?

Do rzeczy:
Bastian pisze:Jeśli chodzi o bezstronność, to tak, jakby szef mafii poświadczał rzetelność oszustów...
Ale czego oczekujesz? Bezstronności Kościoła lub wierzących w sprawach wiary? Niezależnych komisji naukowców badających domniemane cuda (co zresztą mniej albo bardziej się zdarza)? Dowodów na wiarę? Przyznania się Kościoła do błędnego odrzucenia ewangelii wg św. Tomasza?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 lip 2012, 7:58

KwZ pisze:Ale czego oczekujesz? Bezstronności Kościoła lub wierzących w sprawach wiary?
Bynajmniej ;) Wskazałem tylko słabość (delikatnie mówiąc) użytego argumentu.

blinski

Post autor: blinski » 20 lip 2012, 12:57

KwZ pisze:Ale czego oczekujesz?
Ja bym oczekiwał po prostu olania tego przez osobę, która chciałaby uchodzić za poważnego dyskutanta niepowodującego u rozmówców poczucia zażenowania.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 20 lip 2012, 14:23

U mnie poczucie zażenowania budzi co najwyżej próba omawiania kwestii wiary wiedzą. Wiara udowodniona nie jest wiarą tylko wiedzą. Bo nie sztuką jest wierzyć w istnienie bułek grahamek.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 lip 2012, 18:57

pawcio pisze:U mnie poczucie zażenowania budzi co najwyżej próba omawiania kwestii wiary wiedzą.
Przy czym to działa w obie strony. Jaką wartość mają opisy widzenia św. Faustyny? Uwierzcie, bo ona coś tam baja? Uwierzcie, bo ona wierzyła? Uwierzcie, bo jej widzenie to prawda szczerozłota? No właśnie - albo się (u)wierzy, albo nie. Co tu argumentować, czy to widzeniami, czy to piekłem? Skoro nie wierzę w piekło, to jakiego argumentu potrzeba na mnie użyć, bym w nie uwierzył? Otóż ja takiego argumentu nie widzę. Ani z dziedziny wiedzy (bo go nie ma), ani z dziedziny wiary (bo nie wierzę i cudza wiara argumentem dla mnie może być co najwyżej na jakąś niepojętą aberrację mentalną).

MichalJ

Post autor: MichalJ » 20 lip 2012, 19:15

No ale według ciebie to uwierzyć można pod wpływem czego?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 20 lip 2012, 19:19

:arrow: Dyskusję o wizji piekła może podsumuję znanym żartem:
Ateista po śmierci trafił do piekła. Puka do bram, otwiera diabeł w gajerze od Armaniego, woń Hugo Bossa...
- Dzień dobry, zapraszam pana, oprowadzę po naszym piekle. Tutaj są sypialnie, tu natryski, sauna, solarium, jacuzzi, można korzystać do woli.
Ateista zdziwiony, nie wie, o co chodzi. Wchodzą do następnego pomieszczenia. Długi stół, najlepsze alkohole, fura żarcia, chętne dziwki się kręcą, ludzie balują... ateista czuje, że musi być jakiś hak.
Następne pomieszczenie - biblioteka ze wszystkimi książkami, jakie na świecie wydano, diabły pilnują ciszy, ludzie w skupieniu czytają. Ateista nie wie, o co chodzi.
Kolejny lokal - kotły, ludzie w smole się prażą, nieludzkie wycie, diabły widłami popychają tych, którzy chcą uciec. Ateista nie wytrzymał:
- Panie Diable, ale o co chodzi, tu impreza, tu czytelnia, a tu kotły, smoła...
- A nie, na tych niech pan nie zwraca uwagi, to katolicy, jak wymyślili, tak mają.

PS. Ta wizja piekła jest równie prawdopodobna, jak i wizja przedstawiana przez rzekome objawienia.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

MichalJ

Post autor: MichalJ » 20 lip 2012, 19:26

Mogę po angielsku? Mogę?
“Now it is such a bizarrely improbable coincidence that anything so mind-bogglingly useful could have evolved purely by chance that some thinkers have chosen to see it as the final and clinching proof of the non-existence of God.
The argument goes something like this: `I refuse to prove that I exist,' says God, `for proof denies faith, and without faith I am nothing.'
`But,' says Man, `The Babel fish is a dead giveaway, isn't it? It could not have evolved by chance. It proves you exist, and so therefore, by your own arguments, you don't. QED.'
`Oh dear,' says God, `I hadn't thought of that,' and promptly vanishes in a puff of logic.
`Oh, that was easy,' says Man, and for an encore goes on to prove that black is white and gets himself killed on the next zebra crossing.”

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 20 lip 2012, 19:34

Nie panimaju :P
Bastian pisze:Skoro nie wierzę w piekło, to jakiego argumentu potrzeba na mnie użyć, bym w nie uwierzył?
To jest podstawowa sprawa z dialogiem na linii wierzący-niewierzący...

PS. Wygrzebane na YT nagranie ciekawej dyskusji przez płot przy próbie wypisania się. Ja takich cyrków nie miałem, choć leciutko też nie było. Przy okazji widać, jacy kulturalnie są niektórzy proboszczowie i jak znają prawo kościelne, jak i świeckie... 8-(

EDIT: Korekta tagów
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

ODPOWIEDZ