Na tym polegają cudy. Niby się nie da, a jednak jest.Wolfchen pisze:Dwa wzajemnie wykluczające się "argumenty". Materiał genetyczny pochodzacy wyłącznie od kobiety nie może zawierać chromosomów Y.
Ateizm, wiara i tematyka kościelna...
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Bastian
- Sułtan Maroka
To o tyle ciekawe, że dokładnie na tym samym polegają oszustwa. To jak rozróżnić?pawcio pisze:Na tym polegają cudy. Niby się nie da, a jednak jest.Wolfchen pisze:Dwa wzajemnie wykluczające się "argumenty". Materiał genetyczny pochodzacy wyłącznie od kobiety nie może zawierać chromosomów Y.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Hobbistycznie możesz sobie policzyć temperaturę piekła i nieba na podstawie opisów biblijnych.Jarek pisze:Ciekawe, co powiesz na temat bredni, jak poczujesz swąd siarki.
Wiara nie jest kwestią inteligencji ani mądrości. Prędzej miłości.Jarek pisze:Mądry pojmie w lot, głupiemu potrzebny młot.
Cuda są zatwierdzone przez Rzym. Roma locuta, causa finita. Reszta to apokryfy albo herezje.Bastian pisze:To o tyle ciekawe, że dokładnie na tym samym polegają oszustwa. To jak rozróżnić?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Bastian
- Sułtan Maroka
Jeśli chodzi o bezstronność, to tak, jakby szef mafii poświadczał rzetelność oszustów...KwZ pisze:Cuda są zatwierdzone przez Rzym. Roma locuta, causa finita. Reszta to apokryfy albo herezje.Bastian pisze:To o tyle ciekawe, że dokładnie na tym samym polegają oszustwa. To jak rozróżnić?
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- MeWa
- Cukiereczek
Św. Faustyna się objawiła?KwZ pisze:Tylko że to, co pisze Jarek, to nie są brednie. Widzenie św. Faustyny miałem kiedyś na kazaniu.esbek pisze:piszący na forach jak największe brednie religijne, aby tym samym ośmieszyć katolików.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie święta Faustyna się KwZ-owi objawiła, tylko powtórka jej widzenia. Czytaj uważnie...MeWa pisze:Św. Faustyna się objawiła?KwZ pisze: Tylko że to, co pisze Jarek, to nie są brednie. Widzenie św. Faustyny miałem kiedyś na kazaniu.Noo wreszcie jakiś żywy dowód...
BTW: Czy ktoś jeszcze to widział? Bo pewnie KwZ sam w kościele nie był?
Czepiacie się słówek, jakby było czego. Miałem omawiane to widzenie. Przecież jak powiem "miałem 'Potop' na języku polskim", to mi nie kupisz koła ratunkowego?
Do rzeczy:
Do rzeczy:
Ale czego oczekujesz? Bezstronności Kościoła lub wierzących w sprawach wiary? Niezależnych komisji naukowców badających domniemane cuda (co zresztą mniej albo bardziej się zdarza)? Dowodów na wiarę? Przyznania się Kościoła do błędnego odrzucenia ewangelii wg św. Tomasza?Bastian pisze:Jeśli chodzi o bezstronność, to tak, jakby szef mafii poświadczał rzetelność oszustów...
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
- Bastian
- Sułtan Maroka
BynajmniejKwZ pisze:Ale czego oczekujesz? Bezstronności Kościoła lub wierzących w sprawach wiary?
U mnie poczucie zażenowania budzi co najwyżej próba omawiania kwestii wiary wiedzą. Wiara udowodniona nie jest wiarą tylko wiedzą. Bo nie sztuką jest wierzyć w istnienie bułek grahamek.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
- Bastian
- Sułtan Maroka
Przy czym to działa w obie strony. Jaką wartość mają opisy widzenia św. Faustyny? Uwierzcie, bo ona coś tam baja? Uwierzcie, bo ona wierzyła? Uwierzcie, bo jej widzenie to prawda szczerozłota? No właśnie - albo się (u)wierzy, albo nie. Co tu argumentować, czy to widzeniami, czy to piekłem? Skoro nie wierzę w piekło, to jakiego argumentu potrzeba na mnie użyć, bym w nie uwierzył? Otóż ja takiego argumentu nie widzę. Ani z dziedziny wiedzy (bo go nie ma), ani z dziedziny wiary (bo nie wierzę i cudza wiara argumentem dla mnie może być co najwyżej na jakąś niepojętą aberrację mentalną).pawcio pisze:U mnie poczucie zażenowania budzi co najwyżej próba omawiania kwestii wiary wiedzą.
Ateista po śmierci trafił do piekła. Puka do bram, otwiera diabeł w gajerze od Armaniego, woń Hugo Bossa...
- Dzień dobry, zapraszam pana, oprowadzę po naszym piekle. Tutaj są sypialnie, tu natryski, sauna, solarium, jacuzzi, można korzystać do woli.
Ateista zdziwiony, nie wie, o co chodzi. Wchodzą do następnego pomieszczenia. Długi stół, najlepsze alkohole, fura żarcia, chętne dziwki się kręcą, ludzie balują... ateista czuje, że musi być jakiś hak.
Następne pomieszczenie - biblioteka ze wszystkimi książkami, jakie na świecie wydano, diabły pilnują ciszy, ludzie w skupieniu czytają. Ateista nie wie, o co chodzi.
Kolejny lokal - kotły, ludzie w smole się prażą, nieludzkie wycie, diabły widłami popychają tych, którzy chcą uciec. Ateista nie wytrzymał:
- Panie Diable, ale o co chodzi, tu impreza, tu czytelnia, a tu kotły, smoła...
- A nie, na tych niech pan nie zwraca uwagi, to katolicy, jak wymyślili, tak mają.
PS. Ta wizja piekła jest równie prawdopodobna, jak i wizja przedstawiana przez rzekome objawienia.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Mogę po angielsku? Mogę?
“Now it is such a bizarrely improbable coincidence that anything so mind-bogglingly useful could have evolved purely by chance that some thinkers have chosen to see it as the final and clinching proof of the non-existence of God.
The argument goes something like this: `I refuse to prove that I exist,' says God, `for proof denies faith, and without faith I am nothing.'
`But,' says Man, `The Babel fish is a dead giveaway, isn't it? It could not have evolved by chance. It proves you exist, and so therefore, by your own arguments, you don't. QED.'
`Oh dear,' says God, `I hadn't thought of that,' and promptly vanishes in a puff of logic.
`Oh, that was easy,' says Man, and for an encore goes on to prove that black is white and gets himself killed on the next zebra crossing.”
Nie panimaju 
PS. Wygrzebane na YT nagranie ciekawej dyskusji przez płot przy próbie wypisania się. Ja takich cyrków nie miałem, choć leciutko też nie było. Przy okazji widać, jacy kulturalnie są niektórzy proboszczowie i jak znają prawo kościelne, jak i świeckie...
EDIT: Korekta tagów
To jest podstawowa sprawa z dialogiem na linii wierzący-niewierzący...Bastian pisze:Skoro nie wierzę w piekło, to jakiego argumentu potrzeba na mnie użyć, bym w nie uwierzył?
PS. Wygrzebane na YT nagranie ciekawej dyskusji przez płot przy próbie wypisania się. Ja takich cyrków nie miałem, choć leciutko też nie było. Przy okazji widać, jacy kulturalnie są niektórzy proboszczowie i jak znają prawo kościelne, jak i świeckie...
EDIT: Korekta tagów
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43