O nazwach ulic
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
A swoją drogą, czemu ul. Bitwy Warszawskiej ma rok w nazwie? Nie wystarczy samo "Bitwy Warszawskiej"?
Bo zdaniem radnych naród gupi by nie zrozumiał. Mierzą swoją miarą widać.
Kiedyś można było dać "6 Sierpnia" albo "17 Stycznia", teraz musi być "4 Czerwca 1989 roku", i to jeszcze koniecznie "aleja"...
Kiedyś można było dać "6 Sierpnia" albo "17 Stycznia", teraz musi być "4 Czerwca 1989 roku", i to jeszcze koniecznie "aleja"...
Tylko co innego nazwa dnia z kalendarza, a co innego nazwa wydarzenia. 17 stycznia może dużo rzeczy oznaczać. Bitwa warszawska jedno konkretne wydarzenie.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Jakoś nikt nie ma wątpliwości, do czego odnoszą się 17 Stycznia, 3 Maja lub 11 Listopada. Też miałem takie spostrzeżenie. W sumie nazwa "4 Czerwca" byłaby nawet bardziej "ekumeniczna" (jedni by czcili 1989, drudzy 1992)... 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
A inni 1991 r. i wizytę Jana Pawła II w Radomiu. 
- fik
- Naczelne Chamidło
Zdaje się, że właśnie tego się obawiano przy nadawaniu nazwy...Bastian pisze:W sumie nazwa "4 Czerwca" byłaby nawet bardziej "ekumeniczna" (jedni by czcili 1989, drudzy 1992)...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Bastian
- Sułtan Maroka
No i co miałoby się w związku z tym stać?
A tu artykuł o nowych nazwach, po części już przytoczonych:
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... kiego.html
A tu artykuł o nowych nazwach, po części już przytoczonych:
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... kiego.html
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Skala oczywiście nie ta, ale z powodu zbieżności dat Niemcy nie świętują (oficjalnie) obalenia muru berlińskiego, tylko formalne zjednoczenie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Nie są krótkie, ale mają "bardziej nazwową" formę gramatyczną i tak to nie bije po oczach (w każdym razie mnie).Bastian pisze:Aleja Bolesława Wieniawy-Długoszowskiego, aleja Prymasa Tysiąclecia, czy nawet Krakowskie Przedmieście są niby krótkie? Już nie przesadzajmy, nie każda ulica może się nazywać Hoża.
Najczęściej poprzez odwołanieMZ pisze:A potem kartografowie kombinują, jak to zmieścić.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
A mnie się nazwy typu "Na Bateryjce" albo "Święty Marcin" podobają. Przyjemna odmiana od sztywnych form.
Aha. "Jestem na Na Bateryjce. Nie powtarzam się."MichalJ pisze:A mnie się nazwy typu "Na Bateryjce" albo "Święty Marcin" podobają.
Podobnie jak z ul. Przy Parku. Jestem Przy Parku.
Ale zgadzam się z Michałem. Przyjemna odmiana. Czasem nawet wesoła. 
To "Przy" jest już jednak kłopotliwe. Prawidłowo byłoby napisać np., że przy ul. Przy Bażantarni znajduje się szkaradny kościół. Wtedy powstaje niezgrabne przy-przy.
Toż nawet w forumowych Cycatach jest zapisana gra słów, że Przy Agorze to gdzieś koło Czerskiej.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan