Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie

Moderator: Wiliam

zzz

Post autor: zzz » 16 mar 2010, 10:40

Lipa pisze:Sam się przesiądź
Jak korzystam z KM to sie przesiadam mimo, ze w relacji z ktorej korzystam mam bezposredni autobus teoretycznie szybszy o 5 minut od tramwaju + metro. Tylko, ze w praktyce autobus jedzie o okolo 30 minut dluzej.

Lipa

Post autor: Lipa » 16 mar 2010, 10:46

pawcio pisze:Tylko ZTM nie ma możliwości co kurs decydować, czy teraz jest luźniej na Brazylijskiej, Wale czy Międzynarodowej.
Na Trasie Ł jest buspas. Czy tam autobusy stoją w korku??? NIE! Jak najwcześniej dojechać do tego buspasa: Brazylijską i Międzynarodową. Idźmy dalej: na Wisłostradzie pomiędzy Torwarem a Poniatoszczakiem jest pusto. Zatem jaki stąd wniosek? Piszę o tej trasie od kiedy powstał buspas na TŁ. Ale jak grochem o ścianę. Zawsze słyszałem tylko gderanie jak u "starej baby": a dlaczego Brazylijską, po co ten oberek, a czy to ma sens...? OJP. A to Polska właśnie... ](*,)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 mar 2010, 10:49

Ja się przesiadam w drodze do pracy na odcinku pięciu przystanków raz do dwóch razów. I żyję.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

drapka

Post autor: drapka » 16 mar 2010, 10:52

Ja też. Ale co to jest za życie:)
Zwłaszcza jak się patrzy na stare rozkłady, z których wynika, że ten sam dystans mozna było pokonać bez przesiadek i szybciej...
Popatrz, jaka franca!

Lipa

Post autor: Lipa » 16 mar 2010, 10:53

Ale jaki jest sens uciekając z jednego korka na Saskiej, pakować się drugi na Ujazdowskich? Zresztą 411 przez te warianty jest tak przewidywalne, że tylko kursów z Gocławia można byc pewnym, a te są co 20 minut. Do tego przesiadka na Rozdrożu, czekanie na kolejny autobus i stanie w korku. Dziękuję za taką alternatywę. Gocław ma idealną linię w postaci E-5, tylko trzeba mądrej decyzji, żeby tej linii nie marnować na stanie w korku.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 mar 2010, 10:55

Właściwie to pomysł, by E-5 skręcało na TŁ mi się podoba. Tylko co ja mogę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

drapka

Post autor: drapka » 16 mar 2010, 10:55

Lipa pisze:Ale jak grochem o ścianę
Nie martw się. Kiedyś pisałem o zamianę przystanku Nowoursynowska na Dolina Służewiecka dla 401 i 503. I otrzymałem odpowiedź, dlaczego "niedasie". Musiało upłynąć trochę wody w Smródce aż tzw. czynniki doszły do wniosku, że nie tylko "dasie", ale wręcz należy ;)
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 mar 2010, 11:00

A dokładniej - należysie :p

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 16 mar 2010, 11:04

Lipa pisze:pakować się drugi na Ujazdowskich?
Ujazdowskie rano stoją? Jakoś nigdy z tym nie było problemów.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Lipa

Post autor: Lipa » 16 mar 2010, 11:09

Dziad o szydle...
Ja piszę o wykorzystaniu potncjału E-5 a ty o korku na Ujazdowskich. Tak to i rok można pisać... Raz tak pojechałem i z Bora zajęło mi to ponad 35 minut. Wał stał na amen a wjazd ślimakiem na TŁ = masakra, na Rozdrożu grubo ponad 5 minut nie było autobusu a na Ujazdowskich do Pięknej był korek. Wysiadłem na Pl. 3 Krzyży, bo gdybym jechał do Foksalu to by wyszło ze 40 minut czyli tyle samo ile trwa podróż E-5 do Palmy w najdłuższej wersji, czyli stojąc w korku na Saskiej. A można byłoby w 20 minut...ale niedasię.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 16 mar 2010, 11:15

Sam przed chwilą napisałeś, że nie chcesz korzystać z 411, by nie pakować się w korek w Ujazdowskich. Wywołało to u mnie całkiem spore zdziwienie i stąd pytanie. Zupełnie na marginesie problemu.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

drapka

Post autor: drapka » 16 mar 2010, 11:34

pawcio pisze:
Lipa pisze:pakować się drugi na Ujazdowskich?
Ujazdowskie rano stoją? Jakoś nigdy z tym nie było problemów.
Ale na skrzyżowaniu z Piekną niedawno pojawiła się nowa, prawdopodobnie "inteligientna" sygnalizacja. Nie wiem, czy to ona jest przyczyną, tylko stwierdzam fakt.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 mar 2010, 13:12

Lipa pisze:Nie mam z powodu braku reakcji ZTM-u na zmieniającą się sytuację.
A co konkretnie ZTM ci odpisał w tej sprawie? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Lipa

Post autor: Lipa » 16 mar 2010, 18:12

Bastian pisze:
Lipa pisze:Nie mam z powodu braku reakcji ZTM-u na zmieniającą się sytuację.
A co konkretnie ZTM ci odpisał w tej sprawie? :>
Poinformowano mnie, iż ZTM wysłał w piątek "pismo do przewoźnika obsługującego linię E-5, z przypomnieniem o możliwości samodzielnego wyboru dowolnej trasy przez kierowcę na podstawie oceny warunków ruchu, na odcinku pomiędzy przystankami Afrykańska i Muzeum Narodowe". I co z tego skoro do dziś kierowcy, może poza pojedynczymi wyjątkami z tej możliwości nie korzystają. Jedynie wczoraj po 17-tej widziałem Ostrobramski wóz, który wyjeżdżał z Brazylijskiej w kierunku Gocławia, co znaczy, że ominął korek Międzynarodową. Ale do tylko dobra wola kierowcy, a tak nie powinno być.

reserved

Post autor: reserved » 16 mar 2010, 18:14

To może NR oceniający na bieżąco natężenie ruchu i informowanie kierowców o tym którędy mają jechać?

ODPOWIEDZ