Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Komunikacja miejska na Dolnym Mokotowie
Moderator: Wiliam
Idzikowskiego to ulica bez ujścia, zwłaszcza na gorze. Dużo gorsza niż Dolna (która z kolei jest gorsza na dole). Puszczanie tamtędy wiecznie stojącego autobusu to bezsens.
ŁK
Nie wiem jak rano, ale popołudniu jeździłem tamtędy samochodem w różnych godzinach i maksymalnie uciekał mi jeden cykl.Łukasz pisze:Idzikowskiego to ulica bez ujścia, zwłaszcza na gorze. Dużo gorsza niż Dolna (która z kolei jest gorsza na dole). Puszczanie tamtędy wiecznie stojącego autobusu to bezsens.
Na dół to zwykle popołudniami jednak było słabo, a pod górę to generalnie był dramat zawsze. Jeden pas, krótkie światło.
ŁK
Unikam w DP za wszelką cenę, tam zawsze był dramat. Może się coś zmieniło, ale wątpię...
Jeszcze w sprawie planu. On rzeczywiście nie przewiduje wielkiej arterii na terenie "pod skocznią", ale czy to musi być akurat wada? Podejrzewam, że plan jest zgniłym kompromisem między oczekiwaniami autorów, naciskami deweloperów i właścicieli prywatnych działek, a także tym, co by tu widział ratusz. W mojej opinii lepszy taki plan niż żaden i zabudowa na hurra jak na Żoliborzu Południowym, gdzie też nie można zbytnio poszaleć z autobusami.
Nie chodzi o wielką arterię, tylko o jakąkolwiek ulicę dla autobusu i o miejsce na przystanki. Tak, to jest wada, i to dyskwalifikująca. Przy czym nie ma tam żadnych mieszkańców, którzy mogliby protestować przeciwko 'autobusom pod oknami'.
Powstrzymałbym się od takiej frontalnej krytyki z powodów, które podałem wyżej.
2 kilometry bez autobusu jest dyskwalifikującą kompromitacją i tego zdania nie zmienię. Dojście do przystanku z Imielińskiej czy Inspektowej jest beznadziejne (tak, chodziłem). A teraz dobudowuje się wielkie osiedle i zero prawdziwych ulic. Kpina z człowieka po prostu.
Ależ czytam tu, że ci ludzie spod skoczni nie życzyli sobie autobusu, więc w czym problem?
Robiłeś jakieś badania opinii? Zwłaszcza wśród przyszłych mieszkańców, których będzie 30 razy tyle co obecnych?
Ci spod skoczni nie mają jeszcze aż tak daleko, jak ci, którzy tam dopiero zamieszkają.
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17
10 11 12
13 14
15 17
... i można im było narysować ulicę tak, żeby dotychczasowym mieszkańcom nie przechodziła pod oknami, jeśli faktycznie mieli coś naprzeciw, w co zresztą wątpię.
Powtarzam więc, że można powrócić do planów z autobusem na Idzikowskiego + linia 108 na przedłużeniu św. Bonifacego do al. Wilanowskiej. Więcej nie da się stamtąd wycisnąć. Można ubolewać, ale mogło też być gorzej, czyli ogromne blokowisko na dziko, również bez większej ulicy, a nawet z uliczkami bez chodników, bo teren zostałby zabudowany w pestkę.
Osa, czego nie rozumiesz w sformułowaniu "plan zagospodarowania przestrzennego nie dopuszcza prowadzenia komunikacji autobusowej"?

O ile rozumiem, plan zagospodarowania nie jest projektem organizacji ruchu. Co ma zapis w planie do możliwości puszczenia autobusu przez ul. Idzikowskiego.