Nowe trasy tramwajowe
Moderator: Wiliam
Przypominam, do czwartej potęgi nacisku na oś.Przy jakim natężeniu ruchu i jakim nacisku na oś pojazdów?MichalJ pisze: A co do "nic dziwnego, że się sypie", są drogi, gdzie 80-letni bruk trzyma się bez śladów zużycia.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przypominam, że autobus to nie jest pojazd ponadnormatywny, na który nie da się zaprojektować nawierzchni...KwZ pisze:Przypominam, do czwartej potęgi nacisku na oś.Przy jakim natężeniu ruchu i jakim nacisku na oś pojazdów?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A była projektowana pod autobus? Nie wydaje mi się, bo ja serio pamiętam jak tu, po tym forum latały artykuły i przerażające wizje o wprowadzaniu na Trakt elektrycznych minibusów. Ustrojstwa miały mieć chyba pojemność w granicach 40 osób (Solina?)... w każdym razie wychodziło, że miały zastąpić normalne autobusy, tyle że wtedy musiałyby kursować co kilkadziesiąt sekund, więc pomysł szybko upadł. Boję sie jednak, że mogło to nie dotrzeć do umysłu projektanta.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ja raczej podejrzewam, że np. na KR6 nie znaleziono wystarczająco "ładnego" kamienia więc "przyjęto" coś w stylu "połowa autobusów wyleci na ciągi alternatywnego" or sth żeby naciągnąć na KR5 nawierzchnię.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Zwrócę waszą uwagę na komentarze, zarówno do wywiadu, jak i do wpisu na blogu. To nie jest tak, że wszyscy są oświeceni i chcą tramwaju (albo nawet szerzej: komunikacji szynowej), a jeden Domaradzki tu "rządzi" i na nic nie pozwala. Sęk w tym, że decydenci, którzy albo powinni (o święta naiwności!) wiedzieć, albo mieć rozumnych (j.w.) doradców, posługują się tymi samymi kliszami, co niemała część komentujących.
A oto jeszcze jeden "ekspert" z bożej łaski, Rafał Wodzicki. "Pustosłowie przykrywką pustogłowia"?
http://progressforpoland.com/tramwaj-w- ... lug-firmy/
A oto jeszcze jeden "ekspert" z bożej łaski, Rafał Wodzicki. "Pustosłowie przykrywką pustogłowia"?
http://progressforpoland.com/tramwaj-w- ... lug-firmy/
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Przeraża bełkotliwość tych wypocin. To samo miałem czytając już nie pamiętam kogo (wyparłem) o 'protezie jaktorowskiej'. Ja po prostu nie jestem w stanie przeczytać tekstu, w którym zamiast czegokolwiek merytorycznego widzę mnóstwo wykrzykników oraz pobredzanie o nazwach i szarej plamie.
A co do komentujących - przecież dostosowują się do 'eksperta'. Z innej dziedziny - najpierw media wywołały histerię, że ustawa o 'izolacji przestępców' jest sprzeczna z konstytucją, prawami człowieka i że skandal ją było uchwalać, a potem dokładnie te same media wywołały histerię, że ta ustawa musi wejść w życie jak najszybciej i w żadnym razie nie można dopuścić, żeby nie objęła Trynkiewicza.
I za każdym razem pełno poparcia od 'głosów ludu'.
A co do komentujących - przecież dostosowują się do 'eksperta'. Z innej dziedziny - najpierw media wywołały histerię, że ustawa o 'izolacji przestępców' jest sprzeczna z konstytucją, prawami człowieka i że skandal ją było uchwalać, a potem dokładnie te same media wywołały histerię, że ta ustawa musi wejść w życie jak najszybciej i w żadnym razie nie można dopuścić, żeby nie objęła Trynkiewicza.
I za każdym razem pełno poparcia od 'głosów ludu'.
Problemem z tą całą sprawą jest to, że raport (ranking) jest średnio wiarygodny. Zwłaszcza średnio wypada trasa przez al. Wilanowską do Miasteczka, która jest wymiana jako najbardziej istotna inwestycja (przy obecnej podaży na poziomie 600 pasażerów/h, zakładam, że popyt wynosi 500). Oczywiście należy tu zauważyć, że istnieje tu relatywnie duża szansa na wzrost tego zapotrzebowania w przyszłości ze względu na rozbudowę Miasteczka Wilanów w przyszłości, a odcinek jest relatywnie krótki, więc szybko osiągnie próg opłacalności. Niemniej nie jest to trasa najistotniejsza do realizacji w obecnej chwili.
A takie a nie inne fakty będą przemawiać za emocjonalnymi i często mętnymi wypowiedziami różnego rodzaju oszołomów. Bo oni aż takimi idiotami nie są i haków będą szukać. Najpierw trzeba przygotować dobre, jednoznaczne analizy, a potem je pokazywać ludziom. Tymczasem tutaj ani metodologii ani danych wejściowych... Z tej perspektywy może to wywoływać takie reakcje niestety. Trudno wszakże pisać merytorycznie, gdy do merytoryki się dostępu nie ma.
A takie a nie inne fakty będą przemawiać za emocjonalnymi i często mętnymi wypowiedziami różnego rodzaju oszołomów. Bo oni aż takimi idiotami nie są i haków będą szukać. Najpierw trzeba przygotować dobre, jednoznaczne analizy, a potem je pokazywać ludziom. Tymczasem tutaj ani metodologii ani danych wejściowych... Z tej perspektywy może to wywoływać takie reakcje niestety. Trudno wszakże pisać merytorycznie, gdy do merytoryki się dostępu nie ma.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Nie wiem, jak i gdzie trzeba oszukać, żeby zawijasy na Bartycką wyszły bardziej potrzebne niż al. Wilanowska od Galerii Mokotów do Dworca Południowego. Ba, al. Wilanowska wyszła im w ogóle niepotrzebna nigdy.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Planowany wcześniej WPT zastąpiła w mpzp mieszkaniówka, a tego fragmentu Wilanowskiej wcale nie analizowali, więc nie można powiedzieć, że on nie wychodzi. Ani że wychodzi (przynajmniej na gruncie tego opracowania).
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
A nie, to Sasanka im wyszła niepotrzebna.
WPT czy mieszkaniówka, zawijas jest idiotyczny. Ale nasi planiści uwielbiają.
WPT czy mieszkaniówka, zawijas jest idiotyczny. Ale nasi planiści uwielbiają.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Myslisz, ze zachodnia Wilanowska mialaby szanse pracowac dobrze poza szczytem i ew. sobotami?
(to nie bylo pytanie retoryczne lecz prawdziwe)
(to nie bylo pytanie retoryczne lecz prawdziwe)
I dlatego w weekend na 31 kursują solówki?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem