Tramwaje po otwarciu centralnego ogryzka M2

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 18 sie 2013, 23:08

michj pisze: 21 może w przyszłości zastąpić całą 509, po wybudowaniu linii na Gocław oraz od Żerania FSO na Tarchomin. ;-)
Chciałbym tego dożyć ;) Najlepiej na Gocław właśnie!

Inna rzecz, czy przywrócenie takiego 21 nie będzie najlepszym wyjściem, nawet jeśli nie będzie mi się podobać ;)
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Pan Piotr
(XXXX)

Post autor: Pan Piotr » 18 sie 2013, 23:10

KwZ pisze:
Osa [url=http://autobusczerwony.blox.pl/html]na swoim blogu[/url] pisze:Skutkiem likwidacji "18-ki" także zmiany na Służewcu (patrz linia "4") i na Żeraniu FSO. Uważam, że obecnie wystarczy tam jedna linia (powrót 21) jako dowozówka do najbliższej stacji metra przy Dworcu Wileńskim.
Jedna linia na FSO, zamiast trzech poprzednio, to jednak dla mnie dosyć totalny pomysł. Szczerze mówiąc, w ogóle nie podoba mi się pomysł powrotu 21. Taka linia będzie z konieczności słaba, dublować 509 (ale, skręcając w Kijowską, dość nieudolnie). Zresztą skutków tych ruchów na Marszałkowskiej jest więcej: 3 linie na Szmulkach (21, 7 i 28), i, co nie podoba mi się najbardziej, zdjęcie jednej linii z Marszałkowskiej. Bo jeśli dobrze liczę, 18 tam nic nie zastąpi (zostaną 35, 15 oraz 4).
Z tym 28 można by trochę poprawić, gdyby miało pojechać na Wiatrak zamiast zlikwidowanej 6 (a silna 17 na Młociny/Tarchomin).

Niby 18 ma zostać zastąpione przez "45" tylko pytanie czy linia do Metra Ratusz/Muranowskiej ma w dni wolne??? Jeśli nie ma to "45" byłoby szczytowe, a marne to zastępstwo za 18. Jeśli już w ogóle spekulować nad sensem krańca Metro Ratusz to chyba z linią, która zamiast 14 pojechałaby z Banacha do placu Zbawiciela i dalej na plac Bankowy. To miałoby trochę większy sens, z Puławskiej zdjęta zostałaby nadpodaż, a w dni powszednie zasilona zostałaby Marszałkowska. Wtedy 14 faktycznie można pogrzebać, nie gmerać przy 4 i 31 jak to się robi w projekcie na blogu, a ewentualnie w zastępstwie 14 w weekendy podbić "15" do co 10' w weekendy z wybranymi kursami na Banacha.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 18 sie 2013, 23:16

Ale jaki kraniec Metro Ratusz?! Coś takiego nie istnieje. Chodzi o zawrotkę wokół muzeum? Jej nie ma, być nie będzie, a i wymagałoby skrętu na Bankowym. Czy może tor dla dwukierunkowców koło Ratusza? Miejsce może i by było, ale zanim ktoś to zbuduje...

Zresztą ten element można łatwo poprawić - zostawić 18 do FSO przez Gdański i tyle.

Pan Piotr
(XXXX)

Post autor: Pan Piotr » 18 sie 2013, 23:21

KwZ pisze:Ale jaki kraniec Metro Ratusz?! Coś takiego nie istnieje. Chodzi o zawrotkę wokół muzeum? Jej nie ma, być nie będzie, a i wymagałoby skrętu na Bankowym. Czy może tor dla dwukierunkowców koło Ratusza? Miejsce może i by było, ale zanim ktoś to zbuduje...

Zresztą ten element można łatwo poprawić - zostawić 18 do FSO przez Gdański i tyle.
Z tego co zrozumiałem to w blogu pada teoria, że 45 ma zawracać za Arsenałem jak "2" na Tarchominie. Tylko tak jak mówię taka linia nadaje się na szczytowe, ew. całodzienne w DP zasilenie Marszałkowskiej, a nie zastępowanie 4, 15, 18 lub 35.

Mnie interesuje uzasadnienie zmniejszania podaży w al. JP2 i na Marszałkowskiej w związku z uruchomieniem centralnego odcinka M2 :P Nie ma uzasadnienia w blogu, a nie przypominam sobie, żeby z okazji uruchomienia M1, zmniejszono podaż w Al. Jerozolimskich czy na Trasie W-Z ;-)

MichalJ

Post autor: MichalJ » 18 sie 2013, 23:29

A ja nadal nie wiem, czy M2 ma przejąć pasażerów Wileniak-Palma, czy Wileniak-Politechnika/SGH/SGGW.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 18 sie 2013, 23:35

Czemu nie jednych i drugich?

MichalJ

Post autor: MichalJ » 18 sie 2013, 23:45

1. Bo pod Palmę metrem trudno. :)
2. Bo nie w tym rzecz, żeby tylko jednych, tylko że do zaplanowania tramwajów jak w temacie potrzebna jest wiedza o potokach.

Powiedzmy, że przejęliśmy jednych i drugich, w wyniku czego spadł popyt na tramwaje w Alejach o 50% i na WZ o 10%. A może w Alejach o 10% i na WZ o 50%?

[ Dodano: Nie 18 Sie, 2013 23:48 ]
A, i jeszcze jedno - pocięcie tramów na WZ jest konieczne dla wykazania, że metrem szybciej. :) Wileński - M1 tramwajem przy częstotliwości tramwajów lepszej niż metra jest połączeniem szybszym niż M2 do M1.

Awatar użytkownika
winnux8

Post autor: winnux8 » 19 sie 2013, 0:04

michj pisze:po wybudowaniu linii na Gocław oraz od Żerania FSO na Tarchomin.
To co najmniej za 5 lat będzie...
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 19 sie 2013, 7:22

winnux8 pisze: To co najmniej za 5 lat będzie...
Stawiam, że minimum 20 - najpierw całe M2. EoOT.
MichalJ pisze: Powiedzmy, że przejęliśmy jednych i drugich, w wyniku czego spadł popyt na tramwaje w Alejach o 50% i na WZ o 10%. A może w Alejach o 10% i na WZ o 50%?
Aż 50% ze wschodu na Aleje to na pewno nie - więcej jedzie z Gocławka i Wiatracznej do Centrum i M1, a przez Wileniak to się to opłacać nie będzie. Jeśli czegoś ubędzie, to z Pragi Północnej (25, 22).
Pod palmę metro nie jedzie (tylko SKM), ale przesiadka na Nowym Świecie z M2 do 116 & company wydaje się prosta i skuteczna.

Tym niemniej zgadzam się, że jakaś wiedza (lub założenia) o potokach jest niezbędna.
MichalJ pisze: A, i jeszcze jedno - pocięcie tramów na WZ jest konieczne dla wykazania, że metrem szybciej. :) Wileński - M1 tramwajem przy częstotliwości tramwajów lepszej niż metra jest połączeniem szybszym niż M2 do M1.
Ja zakładam 20, 23, 26, co daje średnio co 2 min, nie licząc 190. Trudno mi wyobrazić sobie mniej; przeciwnie, Osa proponuje dołożenie 43. Metro nawet w najwznioślejszych planach nie ma tyle.

Z drugiej strony, jeśli ktoś przesiada się na południe, to M2 mu się opłaca. Jazda z Wileniaka do Świętokrzyskiej może zająć 7 min, tj. tyle co Wileniak-Ratusz, ale się jest o 1 stację na południe. W tym momencie do głosu mogą dojść jakieś argumenty zupełnie w skali mikro, typu "nie opłaca mi się wysiąść z tramwaju" albo "metro ma dobrą reklamę i jest puste". Wydaje mi się, że większość, ale nie wszyscy skorzystają z metra. Przynajmniej spośród tych, którzy tam i tak się przesiadają - Targówek (160), Ząbki, ale nie zachodnie Bródno (które i tak ma 1).

Na południe, bo na północ jest jeszcze dziwniej - dochodzą tramwaje (28, 6?) na Gdański.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 20 sie 2013, 17:55

Os0 pisze:Co nie oznacza, że ZTM nie będzie kombinować, jak tu zagonić pasażerów do metra również na zachodzie.
Czego się bardzo obawiam, szczerze mówiąc - że to będzie zaganianie typu "jedź na patelnie 109+M2+M1", co nijak nie jest atrakcyjne ani czasowo, ani komfortowo.

W ogóle przejazd metrem 1-2 stacji to strata czasu, o ile na powierzchni jest sensowny transport (a w Centrum na ogół taki jest).
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 20 sie 2013, 19:15

Nie będzie atrakcyjne tylko w momencie kiedy patelnia jest celem samym w sobie, a nie tylko miejscem przesiadki.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 20 sie 2013, 23:29

Wolfchen pisze:"jedź na patelnie 109+M2+M1"
No prędzej 171 albo 109+520. 8-(
Co innego, jeśli celem jest np. Służewiec. Chociaż i tak zyski w porównaniu do 109/190 będą małe, jeśli w ogóle jakiekolwiek. Myślę, że jeśli takie zaganianie miałoby nastąpić, to raczej z okolic Woli wewnątrz al. Prymasa Tysiąclecia (Młynów, Płocka).
Chociaż ostatnio przyszło mi na myśl 517+178 do Kasprzaka :-$

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 sie 2013, 18:27

Wolfchen pisze:"jedź na patelnie 109+M2+M1"
109 + 24 ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ