No chyba niezbyt, bo chyba główną koncepcją zarówno bratysławskich wagonów jak i Hyundai dla nas jest umieszczenie wózka na samym krańcu, czyli brak przedniego pomostu a w helsinskich wagonach pomost jest uwzględniony i to nawet z drzwiami.
Tramwaje na świecie
Moderator: JacekM
-
- Kontakt:
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Chodzi mi o uklad mechaniczny, czyli wózki w układzie obrot-sztywny-brak-sztywny-obrot, z tylko jednym czlonem wiszacym. Dziob jest w Helsinkach dluzszy, bo i skrajnię mają bardziej liberalną (Variobahny miały podwójne drzwi na przednim zwisie).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Fajna ta Bazylea. Niby nie za duża, a ma konkretne plany rozbudowy swojej sieci tramwajowej do 2030 r.:
https://www.tramnetz2030.ch/
https://www.tramnetz2030.ch/
Hint: oni wcale nie pytali;)
wszystkie linie metra na bialoleke!
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 17
Co nie? Niby taka demokracja, a schodzi na psy;)
Nie no, na niektóre z tych budów są referenda, bo to jednak sporo kosztuje (finansowanie to główny powód referendów). Na 14 do Augst jest na pewno za parę tygodni głosowanie.
A wiedzą chociaż, jakie wykonali?

Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale próbowałeś pytać w TW, czy rzuciłeś hasło w próżnię na forum?
Co jest dość oczywiste, bo robiąc prognozę ruchu układ linii, rozkład czy czas na przesiadki się oczywiście modeluje. I wyniki tych prognoz, a co za tym idzie analiz ekonomicznych, wychodzą określone przy określonym układzie linii.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- fik
- Naczelne Chamidło
No tak, ja właśnie do tego piję, że tak się powinno robić, a nie po warszawsku, zrobić (całkiem przyzwoity) model ruchu za grube pieniądze, ale zostawić go odłogiem i robić konsultacje społeczne w ostatnim etapie inwestycji.
Za to referendowanie samej inwestycji, jako grubego klocka i idei ogólnej, a nie rozwiązania szczegółowego, jeszcze rozumiem, choć w polskich realiach wyobrażam sobie uwalenie tramwaju na Gocław przez działkowiczów w ten sposób.
Za to referendowanie samej inwestycji, jako grubego klocka i idei ogólnej, a nie rozwiązania szczegółowego, jeszcze rozumiem, choć w polskich realiach wyobrażam sobie uwalenie tramwaju na Gocław przez działkowiczów w ten sposób.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories
- Bastian
- Sułtan Maroka
No to ograniczyć referendum do mieszkańców Grochowa zwanego Pragą Południe.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow