Flixbus (d. PolskiBus)

Moderator: JacekM

Adam G.

Post autor: Adam G. » 07 lip 2011, 16:03

piotram pisze:
Adam G. pisze:Bezprzedziałówki w TLK to wciąż rzadkość, ponadto - jeśli już jadą - są to albo stare po-PRowskie wagony bez możliwości regulacji oparcia fotela
Spośród tych pierwszych, klimy nie ma żaden.
W TLK nie jeżdżą jakieś "stare po-PR owskie" tylko modernizowane parę lat temu. Klimę też mają, tylko właśnie czasem trzeba sobie przestawić. Tak czy siak wygodę zapewniają.
Niestety wiem lepiej i jestem tego pewny. Spora część bezprzedziałówek w TLK to wagony ex-PR. Nie wiesz o tym pewnie dlatego, że rzadko pojawiają się one w składach, kursujących przez Warszawę. Co do zmodernizowanych niedawno wagonów - jest ich sporo, jednak tylko kilka ma klimatyzację. Przerażająca większość - tylko nawiew i uchylne okna. Albo dałeś się nabrać i pomyliłeś nawiew z klimą, albo jeździsz takim TLK, w którym akurat jeden z nielicznych wagonów z klimą się pojawia :)
noidea

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 07 lip 2011, 16:10

Jeżdżę od dawna i często, więc nie wiem skąd wytrzasnąłeś te "starocie"? Bezprzedziałówki były robione kilka lat temu, wcześniej takich nie było. Chyba nie mówisz o bonanzach? Co do nawiewu/klimy - może to i nawiew, ale daje podobny efekt, ma też regulację. Przecież większość wagonów przedziałowych z klimą działa w podobny sposób.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 07 lip 2011, 16:17

piotram pisze:Co do nawiewu/klimy - może to i nawiew, ale daje podobny efekt...
Sadząc po autobusach, taki podobny efekt, że łohoho #-o

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 07 lip 2011, 16:19

primoż pisze:
piotram pisze:Co do nawiewu/klimy - może to i nawiew, ale daje podobny efekt...
Sadząc po autobusach, taki podobny efekt, że łohoho #-o
To jest co innego niż w autobusach.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 lip 2011, 17:27

piotram pisze:
Adam G. pisze:Bezprzedziałówki w TLK to wciąż rzadkość, ponadto - jeśli już jadą - są to albo stare po-PRowskie wagony bez możliwości regulacji oparcia fotela
Spośród tych pierwszych, klimy nie ma żaden.
W TLK nie jeżdżą jakieś "stare po-PR owskie" tylko modernizowane parę lat temu. Klimę też mają, tylko właśnie czasem trzeba sobie przestawić. Tak czy siak wygodę zapewniają.
Proszę, nie używajmy skrótu TLK w jednym zdaniu ze słowem "wygoda"... poziom spadł dramatycznie ostatnio. Przynajmniej na trasie poznańskiej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 07 lip 2011, 20:01

Ok, zarezerwowałem sobie bilety (popołudniowy rejs jutro do Gdańska już sprzedany cały!) i widzę na rezerwacji:
Zasady przewozu bagażu
Każdy pasażer może zabrać ze sobą tylko jeden bagaż/walizkę o określonych rozmiarach (lub jej zamykany odpowiednik). Wszelkie dodatkowe bagaże będą przewożone wedle uznania przewoźnika, w zależności od dostępnego miejsca.
Jeśli mam plecak oraz zwykłą niewielką torbę sportową, to mam nadbagaż??
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Rosa

Post autor: Rosa » 07 lip 2011, 20:03

Z tego co widziałem to jeden bagaż normalny mozna wziąść do bagażnika + bagaz podreczny

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 07 lip 2011, 20:04

chester pisze:Każdy pasażer może zabrać ze sobą tylko jeden bagaż/walizkę o określonych rozmiarach
Jakie to te 'określone rozmiary'. :>

Rosa

Post autor: Rosa » 07 lip 2011, 20:21

Pawel_ pisze:
chester pisze:Każdy pasażer może zabrać ze sobą tylko jeden bagaż/walizkę o określonych rozmiarach
Jakie to te 'określone rozmiary'. :>
"wymiary bagazu takiego to 20 kg i suma wymiarow 160 cm ..pare cm moze byc wiecej"

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 08 lip 2011, 16:04

Glonojad pisze: Proszę, nie używajmy skrótu TLK w jednym zdaniu ze słowem "wygoda"... poziom spadł dramatycznie ostatnio. Przynajmniej na trasie poznańskiej.
Ostatnio czyli kiedy? "Dość ostatnio" jechałem Zielonogórzaninem i bezprzedziałówka była. A zwykłe wagony to nigdy cudowne nie były.

bepe

Post autor: bepe » 08 lip 2011, 21:20

piotram pisze:A zwykłe wagony to nigdy cudowne nie były.
Jeszcze pół roku na TLK do ZG (to nie był Zielonogórzanin - ten kursuje teraz tylko w weekendy) temu były dwójki sześcioosobowe i porządny klimatyzowany bezprzedziałowy. Teraz strach wsiadać. To samo na dawnej Mewie, na Staroście (obecnie jeżdżą na nim Edyty). No i przede wszystkim jeszcze niedawno były miejscówki i był porządek, a teraz ludzie łamią sobie nogi w wojnie o dostanie się do wagonu.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 lip 2011, 23:22

Ludzie wiedzą jak zarobić...
Kolega donosi: "znalazł się ktoś, kto nakupował miejsc po 1zł a potem na allegro chciał za nie 50zł"
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Adam G.

Post autor: Adam G. » 08 lip 2011, 23:42

MeWa pisze:Ludzie wiedzą jak zarobić...
Kolega donosi: "znalazł się ktoś, kto nakupował miejsc po 1zł a potem na allegro chciał za nie 50zł"
Dlatego czym prędzej te bilety powinny być imienne :)
noidea

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 09 lip 2011, 12:22

O widzę, że rozwija się u nas wolna amerykanka niczym w Chinach. Jak zabrakło tanich biletów kolejowych, to trzeba się przejść do agencji, która masowo je wykupuje, aby potem odsprzedać ze 100% marżą...
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

prażanin35
Zbanowany

Post autor: prażanin35 » 09 lip 2011, 13:17

Ta linia ma swoje zalety: tanie bilety, komfort, bezpieczeństwo.
I jedną grubą wadę, jest akurat na linie gdzie trwa moderna kolejowa. Na linię o normalnym ruchu czasowo to jakieś 2 razy dłużej np do Krakowa czy Gdańska. Standartowy TLK do Gdanska po remoncie to jakies 3,5 godz, Polbus chyba z 6. No sorki ale wole się tłuc pociągiem...Do Krakowa i Katowic nawet nie porównuje, może za 1zł bym zaryzykował ale chyba nie na tym polega robienie biznesu. Jeśli chca wyjsc na swoje to raczej na liniach gdzie ciężko poc dojechac Mazury, Zakopiec, Bieszczady. bezposrednio do jakiś małych miejscowości nad morzem tu chetnie bym pojechał.

ODPOWIEDZ