Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

System informacji pasażerskiej w metrze

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 kwie 2008, 11:25

MisiekK pisze:
MeWa pisze:wynikało to z przeniesienia Centralnej Dyspozytorni.
Weź mnie nie rozśmieszaj, bo nie mam czym wytrzeć monitor. Prowadzenie drutów i wkręcanie kołków w ściany na stacjach nie ma nic wspólnego z dyspozytornią. Jedyne, co musisz zrobić to przeprowadzenie tam światłowodu. To są rzeczy, które bez problemu można robić niezależnie.
uznano. że SIP musi byś kompatybilny z nowymi systemami w CD.
Natomiast dzisiaj na stacji Plac Wilsona trwały znowu testy monitorów, więc o przypadkowym włączeniu mowy bć nie może. Wyświetlały datę, dzień tygodnia, godzinę, trasę przejazdu pociągu, kieruek jazdy oraz czas pozostający do przyjazdu.
Z wyśweitlanych informacji wywnioskować można, że pełne uruchomienie systemu planowane jest wraz z włączeniem stacji Słodowiec do ruchu pasażerskiego.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 kwie 2008, 11:31

MeWa pisze:uznano. że SIP musi byś kompatybilny z nowymi systemami w CD.
Nie próbuj mi wmówić, że wczoraj się metro dowiedziało jak będzie pracowała CD. Takie rzeczy są planowane dużo wcześniej i podpięcie SIP do tego jest kosmetyką. Zresztą wykonawcy daje się warunki brzegowe na podstawie jakich sygnałów ma działać jego podsystem. Nicnierobiąć zmarnowano te 18 miesięcy i tyle.
MeWa pisze:Z wyśweitlanych informacji wywnioskować można, że pełne uruchomienie systemu planowane jest wraz z włączeniem stacji Słodowiec do ruchu pasażerskiego.
Na wszystkich stacjach od Kabat do Słodowca (bo to tylko można uznać za pełne uruchomienie)? Bo jak na razie to tylko na Ratuszu przygotowywany jest projektor, ale na reklamy.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 10 kwie 2008, 11:52

MisiekK pisze:Na wszystkich stacjach od Kabat do Słodowca (bo to tylko można uznać za pełne uruchomienie)? Bo jak na razie to tylko na Ratuszu przygotowywany jest projektor, ale na reklamy.
Przypuszczam, że nie tylko i będzie to działało jak w Praskim metrze. Czyli będą reklamy, informacje o zmianach w komunikacji i na samym dole będzie wyświetlało czas do przyjazdu następnego składu metra.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 kwie 2008, 11:53

Flash8222 pisze:Przypuszczam, że nie tylko i będzie to działało jak w Praskim metrze. Czyli będą reklamy, informacje o zmianach w komunikacji i na samym dole będzie wyświetlało czas do przyjazdu następnego składu metra.
Pozyjemy - zobaczymy. Praskie metro to kilka stopni rozwoju wyżej od warszawskiego. Ale z dobrych przykładów należy korzystać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 kwie 2008, 20:57

Siłą rzeczy SIP działać będzie tam, gdzie są monitory, czyli na Słodowcu, Marymoncie i Placu Wilsona.

Infoscreeny mają wyświetlać reklamy i informacje miejskie. Nic mi nie wiadomo na temat, jakoby wyświetlać miały informację o czasie do przyjazdu pociągu. Na razie zresztą zamontowane zostały na Ratuszu pilotażowo.

Test monitorów:
Załączniki
wysw2a.jpg

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 10 kwie 2008, 21:34

No proszę. Nawet ładniej (lepiej) to wygląda niż tablice w Jerozolimskich. Ale metro nie będzie ma podstawowego problemu: wyprzedzania wozów, bo to jest bez znaczenia ;)
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 11 kwie 2008, 9:12

MeWa pisze:Siłą rzeczy SIP działać będzie tam, gdzie są monitory, czyli na Słodowcu, Marymoncie i Placu Wilsona.
No tak... Nie pomyślano przez 18 miesięcy o monitorach na innych stacjach. A miało być tak pięknie.

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 25 kwie 2008, 23:23

Zmieniając temat zastanawia mnie coś- czy na Słodowcu wymienią mapki po dobudowaniu linii do Młocin? Bo na Wilanowskiej na mapce zaznaczone są...trolejbusy :shock: To znaczy na ''mapce okolicy stacji''.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 25 kwie 2008, 23:31

Pewnie dokleją odcinek jak na innych stacjach... Chociaż bardzo chciałbym, żeby oddanie Młocin było okazją do wymiany wszystkich schematów.

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 25 kwie 2008, 23:34

MeWa pisze:Pewnie dokleją odcinek jak na innych stacjach... Chociaż bardzo chciałbym, żeby oddanie Młocin było okazją do wymiany wszystkich schematów.
Też mam taką nadzieję, bo szcerze mapka z 1995 roku to tak...eee... nie tego. 8-(
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 26 kwie 2008, 9:14

W ogóle mapki całej Warszawy z metra są tragiczne...

kozioł

Post autor: kozioł » 26 kwie 2008, 9:25

Za to w metrze 7 godzin po oddaniu do użytku w Alstomie był już schemat do Słodowca :P
Ale to chyba wcześniej nakleili, gdy stacja nie była ogólnodostępna :-k

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 26 kwie 2008, 9:52

Byłyby dobre, gdyby nie sporo błędów merytorycznych.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 26 kwie 2008, 12:23

JacekM pisze:
Byłyby dobre, gdyby nie sporo błędów merytorycznych.
Graficznie jest okej. :-$ :D
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 26 kwie 2008, 13:01

Solaris U10 pisze:W ogóle mapki całej Warszawy z metra są tragiczne...
Też tak uważam. Zresztą już wcześniej wspomniałem, że np. schematy w wagonach to szczyt nieczytelności. Wszystkie ulice zaznaczone tak samo, czy jakaś mała czy trzypasmówka, często pod dziwnym kątem - kilka dni temu dwie dziewczyny w ogóle nie mogły się połapać. Ursus np. zaznaczony gdzieś w kosmosie, Bielany jako nazwa się nie pojawiają etc. Dramat.

Ja bym sobie życzył mapkę bardziej kolorową, z zaznaczonymi np. pałacem kultury, łazienkami etc. no i oczywiście z bardziej przejrzystymi ulicami. Jest to tylko jedna linia metra i na pewno da się to jakoś ładnie zrobić. A mapa nie musi obejmować aż Marek jak obecnie.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

ODPOWIEDZ