Scania CN2x0UB - technika, eksploatacja, opinie
-
Mam pytanie:
Czy wszystkie Scanie od początku eksploatacji mają tak głośne i wpadające w bardzo niski ton i rezonans silniki? Mówię o odczuciu na zewnątrz. W ostatnich dniach pomieszkiwałem na ul.Wiosennej przy ZP Korsaka (wcale nie przy samej ulicy, okna od podwórka cichego), właściwie co któryś przejazd Scanii to hałas, który przeszywał uszy. Taki bardzo niski ton, wybijający się ponad resztę. W rezonans potrafiły wpaść szyby w pokoju (okna raczej stare). Nie mniej żaden Tir, Jelcz czy cokolwiek co przejeżdża nie robiło takiego hałasu. Zwykły szum ulicy. Co ciekawe, jak idziesz koło jadącego autobusu to nie jest aż tak uciążliwe.
Zastanawiam się, czy to jest kwestia totalnego zapuszczenia autobusów przez Grodzisk, czy jest to taka przypadłość w ogóle tych autobusów. Wiem, że autobusy te mocno wyją (choć w środku nie jest aż tak źle), ale byłem mocno zdziwiony, że nawet okna mogą wpaść w drgania przy przejeździe tego wehikułu.
Czy wszystkie Scanie od początku eksploatacji mają tak głośne i wpadające w bardzo niski ton i rezonans silniki? Mówię o odczuciu na zewnątrz. W ostatnich dniach pomieszkiwałem na ul.Wiosennej przy ZP Korsaka (wcale nie przy samej ulicy, okna od podwórka cichego), właściwie co któryś przejazd Scanii to hałas, który przeszywał uszy. Taki bardzo niski ton, wybijający się ponad resztę. W rezonans potrafiły wpaść szyby w pokoju (okna raczej stare). Nie mniej żaden Tir, Jelcz czy cokolwiek co przejeżdża nie robiło takiego hałasu. Zwykły szum ulicy. Co ciekawe, jak idziesz koło jadącego autobusu to nie jest aż tak uciążliwe.
Zastanawiam się, czy to jest kwestia totalnego zapuszczenia autobusów przez Grodzisk, czy jest to taka przypadłość w ogóle tych autobusów. Wiem, że autobusy te mocno wyją (choć w środku nie jest aż tak źle), ale byłem mocno zdziwiony, że nawet okna mogą wpaść w drgania przy przejeździe tego wehikułu.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.
Pozdrawiam, Szafran.
Poskręcali sobie obroty na najniższe możliwe by "oszczędzać" paliwo to takie są efekty.
Otóż jako jeszcze nowe i w dobrym stanie (tak, były takie kiedyś) jeździły m.in. na 176 i jak słyszałem takie dudnienie to już wiedziałem, że jedzie mój autobus. Czyli odpowiadając na twoje pytanie to miały one tak od początku.Piotrek pisze:Mam pytanie:
Odkop:
Etanolowa Scania jest już własnością Grodziaradeom pisze:Wiadomo coś może więcej o tym?W ciągu najbliższych tygodni do Warszawy ma przyjechać Scania OmniCity napędzana na bioetanol. Testy tego pojazdu mają pomóc w opracowaniu specyfikacji na przetarg 50-60 autobusów na biopaliwa, którego ogłoszenie planowane jest jeszcze w tym roku.
- Matrix2441
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nowe gazowe scanie też mają dywan na suficie?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Biey po prostu zawsze mnie ten szczegół bawił.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Dzisiaj pierwszy raz trafiłem je na 178 i pierwsze wrażenie to... Najbrzydsze autobusy Warszawie. Nie wiem czemu, czy przez tą białą nadbudówkę, czy ten przód wyglądający jak namalowany przez dziecko, ale nawet Solbusy są ładniejsze.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.