515 - co dalej z tą linią?

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 cze 2007, 21:24

Mapka tu:
viewtopic.php?p=207106#207106

Naszła mnie myśl, że nagle ślemy z Ursynowa dwie linie na Grochów (141 przez TŁ i 166 przez TS). Trasy mają mocno rozbieżne, obsługują też różne rejony Ursynowa, więc nie uważałbym tego za wadę (a za to by się przydało je skoordynować na Dolince Służewieckiej i Stegnach), natomiast może jednak jedną z nich powinno się zabrać z SGGW i skierować przez Ursynów Północny? :-k

Kilka postów dalej była mapka pokazujące absurdalność niektórych tras obecnych ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 cze 2007, 21:38

Jarek pisze:Panowie, bo się pogubiłem, nadal chcecie zamienić południowe końcówki 162 i 185?
Nie chcemy =;
Bastian pisze:Na Gołkowską może trafić to 185, choć ja bym tam najchętniej widział wzmocnienie 159 do porządnej częstotliwości - linia dobra, wiezie "do samego miasta", a ładnie omija najbardziej obecnie zakorkowane główne ciągi.
Miałem nadzieję, że chociaż przekonaliśmy Cię do zostawienia tego 185 na Stegnach 8-[
Ale na wzmocnione 159 to bym się nie pogniewał...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

dzidek

Post autor: dzidek » 28 cze 2007, 21:52

Jeżeli 515 miałoby jeździć na Szczęśliwice a linia 301 przy tym zostać skasowana to stanowczo protestuję. Zbyt wiele osób korzysta z 301 od przystanków Sasanki i Novotel do Metra Racławicka aby skasować to połączenie. Może wartoby pomyśleć w przyszłości o skierowaniu 301(168) od Hynka ulicą Łopuszańską następnie przez zmodernizowane skrzyżowanie Jerozoliomskie/Łopuszańska i do krańca Zajezdnia Kleszczowa ?
Wówczas linia do końca byłaby dość dobrze wykorzystywana choć z drugiej strony jest zapotrzebowanie na połączenie Okęcia z Ochotą (gdzie nie jeżdżą tramwaje) i Mokotowem za pomocą linii 301.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 28 cze 2007, 21:55

dzidek pisze:Jeżeli 515 miałoby jeździć na Szczęśliwice a linia 301 przy tym zostać skasowana to stanowczo protestuję. Zbyt wiele osób korzysta z 301 od przystanków Sasanki i Novotel do Metra Racławicka aby skasować to połączenie. Może wartoby pomyśleć w przyszłości o skierowaniu 301(168) od Hynka ulicą Łopuszańską następnie przez zmodernizowane skrzyżowanie Jerozoliomskie/Łopuszańska i do krańca Zajezdnia Kleszczowa ?
Wówczas linia do końca byłaby dość dobrze wykorzystywana choć z drugiej strony jest zapotrzebowanie na połączenie Okęcia z Ochotą (gdzie nie jeżdżą tramwaje) i Mokotowem za pomocą linii 301.
Ty profilaktycznie nie protestuj! 515 na Szczęśliwice? Daj spokój... [-X

dzidek

Post autor: dzidek » 28 cze 2007, 22:03

No to ja już się pogubiłem :/
Jak wg Waszych ustaleń mają jeździć 515 i 168 ?

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 28 cze 2007, 22:05

dzidek pisze:No to ja już się pogubiłem
No widzę właśnie.
dzidek pisze:Jak wg Waszych ustaleń mają jeździć 515 i 168 ?
Jakich ustaleń? Robimy jedynie na forum wariacje o siekierce. Staramy się optymalnie wykorzystać to narzędzie wciąż bardzo dziewicze komunikacyjnie. Nie kończąc z nagim kijkiem w ręku!

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 28 cze 2007, 22:06

Bastian pisze:A jak jest na mapce? :P

Chcemy, głównie emdegger i ja ;), bo to zapewni nietracenie połączeń z Ursynowa dotąd realizowanych przez 166 i 416. Albo, z drugiej strony, dowiezie z mnóstwa miejsc do Centrum Onkologii, co też zawsze bywało częstym postulatem.

Na Gołkowską może trafić to 185, choć ja bym tam najchętniej widział wzmocnienie 159 do porządnej częstotliwości - linia dobra, wiezie "do samego miasta", a ładnie omija najbardziej obecnie zakorkowane główne ciągi. No alr to może być później ;)
185 na Siekierki = zawieszenie linii z miejsca.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 28 cze 2007, 22:06

Dąbrowszczak pisze:185 na Siekierki = zawieszenie linii z miejsca.
Wyrwałsię jak Filip z konopii. Tak, słusznie waść prawisz.

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 28 cze 2007, 22:09

Zacząłem przeglądać od poprzedniej zakładki, ale nie mogłem się powstrzymać żeby nie skomentować ;-)

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 28 cze 2007, 22:15

Bastian pisze:To nie jest kwestia wiary, tylko pewnej wizji. Korki na Marsa póki co są, kiedyś ich nie będzie.
Kiedyś.. najwcześniej za 3 lata i to jeśli wreszcie uda się rozwiązać sprawę komisu. Dalszy etap budowy węzła Marsa/Płowiecka ma ruszyć jeśli dobrze pamiętam na wiosnę przyszłego roku.
Natomiast najpóźniej takie 515 powstałoby za rok - po wycofaniu 515 z Bielan. Czyli 2 lata będziemy czekać, by sprawdzić czy taka bajkowa wizja się sprawdzi, w co wątpię, bo taka przesiadka w Rembertowie z kolei do 515 jest bardzo niewygodna. Dużo wygodniejsze jest dojechanie do Śródmieścia i przesiadka w metro, a ludzie jak pokazuje praktyka wybierają wersje wygodniejsze.
Bastian pisze:Poza tym - skąd te korki? Ciekawe, jaki procent samochodów stanowią jadący do centrum, a obrażeni na kolej i SKM, a jaki jadący np. na południe Warszawy? Może niektórym z nich to 515 podpasuje? ;)
Yhym :-$
Bastian pisze:Natomiast metro też z gumy nie jest, a już się narzeka, że czasem trudno wsiąść. Przecież nie wywalimy zeń potoku Ursynów - Centrum - Żoliborz. Ale już potok Wesoła - Rembertów - Służewiec - Okęcie wręcz powinniśmy!
Co się tak uparłeś na potok aż do Rembertowa :?: Pomiar był robiony dla odcinka od Marsa/Płowiecka i IMHO właśnie największa wymiana pasażerska odbywac się bedzie tu, a potem pozostanie już garstka pasażerów i w tym sensie będzie to praktycznie obojętne, gdzie ta linia dalej podąży. A skoro wpychając ją do Rembertowa pogarszamy tam znacząco komunikację, to po co to robić? Pewnie dlatego, bo ZTM bez zastanowienia tak zaproponował w porozumieniu pewnie z paroma ważniakami z Rembertowa, którym widzą się linie w każdą możliwą stronę Warszawy, co pokazuje ich propozycja 305, czy zauważcie brak słowa o likwidacji 408, czyli zakładają oni utrzymywanie dalej tej linii w Rembertowie! A Wy podłapaliście to 515 jako jakiś dogmat i na bazie tego dalej działacie.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 cze 2007, 22:42

Nazgul pisze:A Wy podłapaliście to 515 jako jakiś dogmat i na bazie tego dalej działacie.
Nie żaden dogmat, tylko założenie.

Jak na to, że Most Siekierkowski jest jedynym mostem na południe od Śródmieścia, to pełni on zaskakująco nikłą rolę w komunikacji (to chyba znak czasów, bo jeszcze w latach 70-tych po oddaniu do użytku TŁ od pierwszego dnia skierowano tam kilka silnych linii; potem już się coś zaczęło psuć, bo na Grocie porządniejsze linie w rodzaju 112, czy 186 pojawiły się ze sporym opóźnieniem, a na TS jest wciąż, jak jest). Są w ZTM-ie pomysły, by tę komunikację kompleksowo poprawić. Nie ma żadnych konkretów, bada się różne pomysły i możliwości, ale na czymś trzeba je oprzeć. Jest pomysł na 515 przez TS, który w symulacjach daje ponoć zaskakująco dobre wyniki. Warto więc stworzyć projekt dostosowany do takiego projektu tej linii, więc staramy się to zrobić, traktując ją jako element kluczowy. Równie dobrze może się okazać, że jednak 515 nie pojedzie TS, więc można zrobić także projekt przy takim założeniu. Tylko że będzie to inny projekt, a my się tu całkiem już pogubimy. Więc jeśli ktoś chce, to zapraszam do jakiegoś wątku z odpowiednim tytułem. Ten tytuł chyba jasno wyraża, o czym się tu dyskutuje. Teraz jasne?

[ Dodano: 2007-06-28, 22:46 ]
Dęboszczak pisze:
Bastian pisze:A jak jest na mapce? :P

Chcemy, głównie emdegger i ja ;), bo to zapewni nietracenie połączeń z Ursynowa dotąd realizowanych przez 166 i 416. Albo, z drugiej strony, dowiezie z mnóstwa miejsc do Centrum Onkologii, co też zawsze bywało częstym postulatem.

Na Gołkowską może trafić to 185, choć ja bym tam najchętniej widział wzmocnienie 159 do porządnej częstotliwości - linia dobra, wiezie "do samego miasta", a ładnie omija najbardziej obecnie zakorkowane główne ciągi. No alr to może być później ;)
185 na Siekierki = zawieszenie linii z miejsca.
Dziękuję za poparcie pomysłu ze 162! Jeżeli jest tak, jak powiadasz, to znaczy, że na 185 marnują się tylko wozy. Przejęcie ursynowskiego odcinka trasy 185 przez 162 pozwoliłoby na odzyskanie brygad po jej likwidacji! :)

Chyba, że chciałeś wyrazić coś innego i jednak ta linia jest przydatna do czegokolwiek innego, niż łączenie Ursynowa ze Stegnami? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 cze 2007, 22:48

na 185 marnują się tylko wozy.
O matko i córko - ale herezje :shock:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 cze 2007, 22:50

To Dęboszczak tak - co prawda pośrednio - twierdzi ;)

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 28 cze 2007, 22:54

Bastian pisze: Jak na to, że Most Siekierkowski jest jedynym mostem na południe od Śródmieścia, to pełni on zaskakująco nikłą rolę w komunikacji (to chyba znak czasów, bo jeszcze w latach 70-tych po oddaniu do użytku TŁ od pierwszego dnia skierowano tam kilka silnych linii; potem już się coś zaczęło psuć, bo na Grocie porządniejsze linie w rodzaju 112, czy 186 pojawiły się ze sporym opóźnieniem, a na TS jest wciąż, jak jest). Są w ZTM-ie pomysły, by tę komunikację kompleksowo poprawić. Nie ma żadnych konkretów, bada się różne pomysły i możliwości, ale na czymś trzeba je oprzeć. Jest pomysł na 515 przez TS, który w symulacjach daje ponoć zaskakująco dobre wyniki. Warto więc stworzyć projekt dostosowany do takiego projektu tej linii, więc staramy się to zrobić, traktując ją jako element kluczowy. Równie dobrze może się okazać, że jednak 515 nie pojedzie TS, więc można zrobić także projekt przy takim założeniu. Tylko że będzie to inny projekt, a my się tu całkiem już pogubimy. Więc jeśli ktoś chce, to zapraszam do jakiegoś wątku z odpowiednim tytułem. Ten tytuł chyba jasno wyraża, o czym się tu dyskutuje. Teraz jasne?
O wreszcie dochodzimy do sedna tematu :!: Jest potrzeba linii obwodowej od Marsa/Płowiecka przez TS, bo daje na symulacjach dobre wyniki, podkreślam po raz enty od Marsa/Płowiecka a nie od Rembertowa. Ok, tutaj też zgoda. Jako podstawę do dalszych zmian wybieramy jedną linię na tym obwodzie. Ok, również zgoda. Tylko dlaczego wybieramy linię, której zmiana trasy pogorszy znacząco komunikację w danej dzielnicy i nie tylko? Żeby cały projekt zmian miał sens, jego założenie i podstawa powinna mieć sens, a 515 nie jest najlepszym wyborem na linię będącą elementem kluczowym i tu jest pies pogrzebany!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 cze 2007, 22:55

Bastian pisze:To Dęboszczak tak - co prawda pośrednio - twierdzi ;)
Kto by tak nie twierdził to sieje herezje O-)
Albert Camus-"Dżuma"

ODPOWIEDZ