Jak kształtować układ komunikacyjny?

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 22 cze 2008, 11:06

Bastian pisze:
mkm101 pisze:Może należałoby odwrócić role - to tramwaj miałby być szybkim środkiem transportu z ograniczeniem liczby przystanków na Jagiellońskiej, a rolę zbierania nielicznych pasażerów z mniej obciążonych przystanków przejąłby autobus?
Oczywiście, że tak. A może powinno się o tym pomyśleć także na innych ciągach?
... np. na Puławskiej? O-) =P~ :P
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 cze 2008, 11:08

Zamiest trollować, podałbyś chociaż jeden przystanek, który kwalifikuje się na NŻ zamiast okresowość lub skasowanie i zastąpienie obsługą socjal-minibusem :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 22 cze 2008, 11:13

Bastian pisze:Licz także oczekiwanie na rzadszą linię bezpośrednią. Wychodząc z domu możesz wyjść na kurs (a korek w centrum ci te rachuby rozwala :P), z powrotem już nie bardzo.
Teraz są już długie postoje wyrównawcze, więc spóźnień prawie nie ma, a jak są to minimalne. A z powrotem - racja, ale zarówno na Płowieckiej/Grochowskiej, jak i Trasie Łazienkowskiej mają powstać bus-pasy. Wiąże z nimi duże nadzieje. Przecież samo ich powstanie i sprawne działanie pozwoliłoby na podbicie częstotliwości wszystkich linii bez zwiększania brygad oraz bardzo duże poprawienie punktualności wszystkich płowieckich linii poza 125. Grochowska i TŁ to nasze najistotniejsze ulice, ale i najbardziej korkujące 'nasze' autobusy.

Sprawa tramwajów:
na Grochowskiej tramwaje będą się kłócić z autobusami na bus-pasach, więc chyba nie warto podciągać je jeszcze do Płowieckiej. Pamiętam, że była (jest?) koncepcja skrócenia autobusów do Gocławka z Wiatracznej :?:

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 cze 2008, 11:17

Proponuję w takim razie tramwaje od razu do Wiatracznej skrócić, skoro "nie warto" ich podciągać do węzła przy Płowieckiej. #-o
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 22 cze 2008, 11:23

Bastian pisze:Ale 101 i 144 po co? Nimi szybciej nie będzie.
Będzie szybciej o czas dojścia i oczekiwania na 21. Fakt, że to może być tylko z 5 minut dłużej; tylko i aż 5 minut. Bo przez ten czas może zwiać mi gdzieś pociąg i akurat będzie luka w rozkładzie, potem zwieje autobus spod stacji, i z 5 minut robi się 40 minut dłużej.
Zatem kolejny istotny czynnik do poprawienia przesiadek, to eliminacja wszelkich luk rozkładowych.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 22 cze 2008, 11:23

inż. Glonojad pisze:Co do tramprzystanków na żądanie - jeśli jakiś przystanek dla tramwajów jest kwalifikowany "na żądanie", to powinien być albo okresowy, albo po prostu nie powinno go być!
Na "20" te przystanki w polu by się nadawały na "Ż", bo raczej za wiele osób z nich nie korzysta... Pytanie: czy się opłaca?
Andrzej pisze:Pamiętam, że była (jest?) koncepcja skrócenia autobusów do Gocławka z Wiatracznej :?:
Jeśli zbudują pętlę przy węźle Płowiecka, gdzie będą dogodne przesiadki autobus-tramwaj, jestem jak najbardziej za. Ale nie wszystkie autobusy, tylko te, które jeżdżą do Wiatracznej. Przelotpwe czerwońce bym zostawił.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Andrzej

Post autor: Andrzej » 22 cze 2008, 11:25

inż. Glonojad pisze:Proponuję w takim razie tramwaje od razu do Wiatracznej skrócić, skoro "nie warto" ich podciągać do węzła przy Płowieckiej. #-o
To ludzie na Płowieckiej mieliby się przesiadać w częstą linię na bus-pasie czy w tramwaj?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 cze 2008, 11:27

Jak będzie tramwaj do Płowieckiej, to nie będzie żadnej częstej linii na buspasie. Chociaż niewykluczone, że zostanie parę wywalczonych przez mohery socjali, w rodzaju 515 co 60 minut...

Tm

Post autor: Tm » 22 cze 2008, 11:28

Tylko tu właśnie się nasuwa pytanie: czy wtedy Marysin da sobie zabrać 520 a Rembertów 515? Czy w ogóle znalazłby się ktoś na tyle odważny, by podjąć taką decyzję? Do wcielenia w życie takiego modelu jest to nieodzowne, nie można być w połowie w ciąży...
Ależ hub przy Płowieckiej nie musiałby oznaczać, że linie przelotowe nie maja sensu, po prostu ich ilość zostałaby znacznie ograniczona.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 cze 2008, 11:30

Co innego przelotówki na TŁ/TS, a co innego na Grochowską...

[ Dodano: Nie 22 Cze, 2008 11:31 ]
Wolfchen pisze:
inż. Glonojad pisze:Co do tramprzystanków na żądanie - jeśli jakiś przystanek dla tramwajów jest kwalifikowany "na żądanie", to powinien być albo okresowy, albo po prostu nie powinno go być!
Na "20" te przystanki w polu by się nadawały na "Ż", bo raczej za wiele osób z nich nie korzysta...
Klasyczny zatem przykład przystanków do uokresowienia. Priorytetem 20 powinno być sprawne dowiezienie tych kilku pasażerów, którzy z niej korzystają - głównie z okolic WAT. Gdyby bez zatrzymania (prócz być może Powstańców Śląskich) sobie doszusowali do Marynina, może by ich więcej było.

Aczkolwiek moje zdanie nt. 20 jest jedno i niezmienne - zaorać, oszczędzone wozy na przedłużenie 13 do Nowego Bemowa.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 cze 2008, 11:32

Wolfchen pisze:Jeśli zbudują pętlę przy węźle Płowiecka, gdzie będą dogodne przesiadki autobus-tramwaj, jestem jak najbardziej za. Ale nie wszystkie autobusy, tylko te, które jeżdżą do Wiatracznej. Przelotpwe czerwońce bym zostawił.
Bzdura. Albo częsta dowozówka, albo zostajemy z liniami typu 502, 514, 515, 521, 525. Z których wozów chciałbyś zrobić ten dowóz? Z brygad z powyższych linii dałoby się radę zmontować pewnie dowozówki co 5 minut, bez tych brygad nie zrobi się nic (-(
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 cze 2008, 11:34

Widzę Bastek, że możemy sobie tego huba już odpuścić... :/

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 cze 2008, 11:35

inż. Glonojad pisze:Priorytetem 20 powinno być sprawne dowiezienie tych kilku pasażerów, którzy z niej korzystają - głównie z okolic WAT.
Pamiętaj jeszcze o osiedlach wzdłuż Dywizjonu 303.

[ Dodano: 2008-06-22, 11:35 ]
inż. Glonojad pisze:Widzę Bastek, że możemy sobie tego huba już odpuścić... :/
No właśnie, ja chcę tu wszystkim pokazać, czemu pewne rzeczy są w naszych warunkach "niemożliwe". Pogląd prezentowany przez Wolfchena jest wsteczny, nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek wiedzą na temat kształtowania racjonalnej sieci, ale niestety jest jeszcze w społeczeństwie i u decydentów dominujący.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 cze 2008, 11:36

Bastian pisze:
inż. Glonojad pisze:Priorytetem 20 powinno być sprawne dowiezienie tych kilku pasażerów, którzy z niej korzystają - głównie z okolic WAT.
Pamiętaj jeszcze o osiedlach wzdłuż Dywizjonu 303.
Ale to nie są te przystanki w polu.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 22 cze 2008, 11:37

Bastian pisze:
Wolfchen pisze:Jeśli zbudują pętlę przy węźle Płowiecka, gdzie będą dogodne przesiadki autobus-tramwaj, jestem jak najbardziej za. Ale nie wszystkie autobusy, tylko te, które jeżdżą do Wiatracznej. Przelotpwe czerwońce bym zostawił.
Bzdura. Albo częsta dowozówka, albo zostajemy z liniami typu 502, 514, 515, 521, 525. Z których wozów chciałbyś zrobić ten dowóz? Z brygad z powyższych linii dałoby się radę zmontować pewnie dowozówki co 5 minut, bez tych brygad nie zrobi się nic (-(
Ja pisałem o przypadku, gdyby tramwaje dociągnęli do ZP Płowiecka i zrobili tam węzeł. Wtedy częsta dowozówka autobusowa jest zbędna, bo ludzie się przesiadają do tramwajów.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

ODPOWIEDZ