A teraz o polityce... (tej krajowej)

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 wrz 2006, 10:27

A jak wam się podoba termin wyborów (12 listopada)? I w ten sposób cisza wyborcza dla miłościwie nam panujących poszła się pieprzyć... :evil:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 12 wrz 2006, 10:43

Idealnie dobrany żeby 11 listopada wszelkie mniejsze i większe parchy z LPR-u czy PiS-u mogły się prężyć przed kamerami i pieprzyć o patriotyzmie, martyrologi i tym podobnych tematach. Sam uważam się za patriotę ale patriotyzm w wydaniu PiS-owsko - LPR-owskim przyprawia mnie o mdłości....
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Dennis

Post autor: Dennis » 12 wrz 2006, 11:06

Oni tylko sprytnie, choć cynicznie, wykorzystują bezdenną głupotę naszego społeczeństwa #-o I przyznam się Wam, że jak na to wszystko patrzę, to coraz rzadziej uważam się za patriotę (choć jeszcze o emigracji nie myślałem ;) ).

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 wrz 2006, 11:07

Akurat wpasowanie święta narodowego w ciszę przedwyborczą z głupotą społeczeństwa wspólnego ma niewiele...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Dennis

Post autor: Dennis » 12 wrz 2006, 11:16

Niewiele? Czy Ty pójdziesz zagłosować na PiS tylko dlatego, że dzień wcześniej akurat tylko ich widziałeś w TV (bo akurat oni rządzą i byli obecni na przeróżnych uroczystościach), mówiących przeróżne "mądre" rzeczy? Choć może niesłusznie akurat Ciebie wybrałem na przedstawiciela tej mądrzejszej części narodu ;) Skoro taki termin wybrano, to znaczy, że spodziewają się jednak osiągnięcia doraźnego efektu, o czym zresztą sam dwa posty wyżej pisałeś. I zapewne go osiągną ](*,)

POST MILENIJNY :!: :dance: :grin:

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 12 wrz 2006, 14:03

:nie: Dla wielu liczy się ostatnie wrażenie :idea: I tu leży pies pogrzebany ](*,)
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 wrz 2006, 15:58

Dennis pisze:Oni tylko sprytnie, choć cynicznie, wykorzystują bezdenną głupotę naszego społeczeństwa #-o I przyznam się Wam, że jak na to wszystko patrzę, to coraz rzadziej uważam się za patriotę (choć jeszcze o emigracji nie myślałem ;) ).
Lepper powiedział, że ta data jest odpowiednia, bo na uroczytstościach patriotycznych będzie się mogła zaprezentować zarówno koalicja, jak i opozycja :D
Bastian pisze:A jak wam się podoba termin wyborów (12 listopada)?
super, w imieniny moje...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Dennis

Post autor: Dennis » 13 wrz 2006, 9:48

Apropos ciszy wyborczej, zastanawiam się, czy w dniu święta narodowego będzie można zaobserwować na ulicach i drogach wzmożony ruch pojazdów Państwowej Inspekcji Sanitarnej :?: :lol:

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 13 wrz 2006, 18:51

:arrow: Niech żyją niezależne media! :neutral:
GW pisze:Bunt dziennikarzy w poznańskim Radiu Merkury

Marcin Kącki, Poznań, ostatnia aktualizacja 2006-09-13 11:20

Pierwszy bunt dziennikarzy w rozgłośni publicznej! Pracownicy poznańskiego Radia Merkury nie chcą polityków koalicji w zarządzie.

Krystyna Mokrosińska z SDP: - W końcu dziennikarze publicznej rozgłośni wzięli sprawy w swoje ręce!

"Nie zgadzamy się, aby publiczne radio miało stać się łupem politycznym jakiejkolwiek partii. I wreszcie - nie zgadzamy się, aby wprowadzano do radia osoby nominowane wyłącznie wedle politycznych parytetów i znajomości. Tworzymy radio publiczne, nie partyjne, które należy do słuchaczy i im ma służyć. I takim radiem chcemy pozostać" - taki protest wysłali wczoraj dziennikarze poznańskiego radia do sejmowej i senackiej komisji środków przekazu i KRRiT, a także do rady nadzorczej swojego radia, w której parytet jest podobny do rozgłośni publicznych w całym kraju: trzech ludzi z PiS i po jednym z Samoobrony oraz LPR.

Poznańska rozgłośnia Radio Merkury ma od paru dni w zarządzie 31-letniego Krzysztofa Musiałka, byłego pracownika magazynu słodyczy i sympatyka LPR. Poparcie do radia dał mu inny zwolennik LPR zasiadający w radzie nadzorczej stacji - na co dzień dyrektor... stajni. Musiałek nie ukrywa swoich ambicji. Jedną z rozmów z pracownikiem radia zaczął tak: - Chcę mieć wpływ na audycje kulturalne i muzyczne.

W kolejce do zarządu czeka jeszcze miejski urzędnik z nadania PiS.

W Merkurym zrobiło się gorąco: w poniedziałek dziennikarze zwołali zebranie całego zespołu. Przyszli nawet dźwiękowcy, technicy i księgowe. Jeden z dziennikarzy: - Decyzja była prawie jednogłośna. Mówimy nie!

Na blisko 100 pracowników pod listem podpisało się 70. Tylko dwoje dziennikarzy odmówiło.

Bartosz Wachowiak, przewodniczący rady nadzorczej Merkurego z nadania PiS: - Najpierw zapozna się z listem cała rada. Na razie nie komentuję.

Jedną z sygnatariuszek listu jest Nina Nowakowska, szefowa działu publicystyki Merkurego. W latach 80. działała ramię w ramię z członkami "Solidarności", w tym z niektórymi dzisiejszymi przywódcami PiS. Była wtedy dziennikarką prasy podziemnej, a dwa lata temu oficjalną obserwatorką wyborów na Ukrainie. - To, co się dzieje w Radiu Merkury, jest powrotem do metod sterowania mediami rodem z PRL - mówi. - W poprzednich latach do rozgłośni również pchali się politycy, ale była koalicja i opozycja. Była równowaga. Byli ludzie, którzy znali się na mediach. Teraz upartyjniony zarząd przeczy idei wolnych mediów.

Krystyna Mokrosińska, szefowa Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich: - Dziwię się, że tak późno dziennikarze radiowi wyszli z protestem. Skandalem było już przecież wrzucenie do radia kieleckiego człowieka z Samoobrony, który miał sklep z materiałami budowlanymi.

Zdaniem Mokrosińskiej za radiowcami z Poznania powinny pójść następne stacje: - Bo to jest jeden wielki skandal! Należy z tym skończyć. PiS deklarował, że będzie dbał o niezależność, ale to były tylko słowa. Teraz ze słowami protestu powinni wyjść dziennikarze.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 13 wrz 2006, 19:11

No i pięknie. Oby więcej takich ludzi.....najlepiej w telewizji [-o<
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 13 wrz 2006, 19:17

R-11 Kleszczowa pisze:No i pięknie. Oby więcej takich ludzi... najlepiej w telewizji.
:arrow: Oczywiście tych protestujących, a nie "partyjnych fachowców".

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 13 wrz 2006, 19:17

Proste, że tak ;)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 wrz 2006, 13:04

Heh, szkoda że nie widziałem "występu" posła Zawiszy (przewodniczący tej speckomisji od banków) u Tomasza Lisa... Kilka komentarzy z forum "GW":
swistak336 pisze:Zawisza zmiażdżony u Lisa - nie oglądałeś, przeczytaj.

To była masakra. Posłanka Ostrowska spokojnie i metodycznie ośmieszała każdą kolejną wypowiedź Zawiszy. W szczególności oberwało mu się, gdy próbował na siłę udowodnić, że SKOKi nie wchodzą w skłąd systemu bankowego i wbrew dokumentom udawał, że nie dostał wezwań do sądu w sprawie o pobicie. Publiczność wyła ze śmiechu po każdej wypowiedzi Zwawiszy, a propisowska część widzów milczała jak porażona z martwymi twarzami. W rostrzeliwaniu Zawiszy wyraźnie pomagał Lis, który nie temperował morderczych śmiechów publiczności i sam stawiał niewygodne pytania (np. te o kłopoty sądowe Zawiszy). Lis oprócz pytań wygłaszał także oceny, co od strony obiektywizmu dziennikarskiego nie podobało mi się. Nie uważam, by dziennikarz musiał oceniać gości, choćby robił to trafnie. Masakry posła Zawiszy dopełnił Leszek Balcerowicz w drugiej części programu. Upozowany na polskiego Katona przemawiał silnie i w miarę spokojnie (spokój raczej pozorny, patrząc na gestykulację) broniąc niezależności NBP. Na tle kłótliwych posłów jawił się jak mąż opatrznościowy - choć taki, z klapkami na oczach - ślepy i wierny strażnik pieniądza. Publiczność rozbawiona po występach kabaretowych po minucie zamilkła (w pierwszej minucie były incydenty z niewybrednymi okrzykami przeciw Balcerowiczowi i "dowcipnym" klakierem). Potem były już tylko oklaski dla Balcerowicza.
Masakry posła Zawiszy dopełniło odczytanie wyników sondy SMSowej. 90% głosujących poparła w niej decyzję Balcerowicza o niestawieniu się przed komisją. Tylko co dziesiąty był przeciwnego zdania.
czekoladowy pisze:Oglądając Lisa dotarło do mnie jak wybitnym człowiekiem, politykiem i mężem stanu jest prof. Balcerowicz. Opanowanie, mądrość, wiedza fachowa i zdrowy rozsądek... Niech ci wszyscy którzy pobrali kredyty w dolarach czy frankach dziękują Bogu za takiego człowieka na straży mocnej złotówki a wąsatych kmiotków w postaci posła Zawiszy wysłać do szkoły.

Balcerowicz musi ZOSTAĆ !

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 wrz 2006, 14:11

Wystarczy, że słyszałem w radiu "litanię" epitetów, którymi poseł Zawisza obrzucił posłów PO...

No cóż, nic dziwnego, że się miota. Jak to powiedział mój brat - Jagiełło już siedzi, kolej na Zawiszę... [-X
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Dennis

Post autor: Dennis » 15 wrz 2006, 14:51

Zawsze mnie dziwi takie wyraziste różnicowanie PiSu i PO. Przecież oni programowo w zasadzie się nie różnią. To jest tylko kwestia dobrego i złego policjanta.

ODPOWIEDZ