(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 lut 2009, 14:21

Zasłaniał się będę tym, czym będę chciał, to nie jest forum inżynierów i techników i takich argumentów używał nie będę, bo są po prostu nieweryfikowalne a większości dyskutantów po prostu nie przekonują jako zbyt banalne.

Abstrahując od tego... każde teoretycznie dobre i przydatne rozwiązanie ZTM jest w stanie wypaczyć .

Rozjazdy trzeba utrzymywać, podgrzewać, przy przejeździe tramwaje mają nałożone ograniczenie prędkości, bo inaczej powodują drgania i przyspieszone zużycie, o ryzyku wykolejenia nie wspominając. Jest to wprowadzenie dodatkowego węzła na prostym i szybkim odcinku - więc albo tramwaje będą zwalniały, tracąc po pół minuty na każdym przejeździe (tyle mniej więcej się traci na zejściu z 50 do 15 km/h), albo, w co bardziej wierzę, notorycznie łamały na tym rozjeździe przepisy, dudniąc, łupiąc i ryzykując wykolejenie (nie jest to może ryzyko duże, ale realne).

Więc trzeba rozsądnie rozważyć wszystkie "za" i "przeciw". Zwłaszcza, że te "biurokratyczne ceregiele" to jest istotny element, bo trzeba je przesądzić TERAZ, żeby TERAZ odpowiednio zaprojektować geometrię. Na kucie świeżo zbudowanego torowiska wiosną przyszłego roku nikt się nie zgodzi, a z kolei trochę głupio byłoby zabudować rozjazdy po to, by się okazało, że toru jednak z tego czy innego powodu zbudować nie można. To dopiero byście mieli polewkę. :D

[ Dodano: Pią 20 Lut, 2009 14:21 ]
geograf pisze: BTW: czy jest gdzieś w necie rysunek z dokładnym położeniem i wyglądem tej tymczasowej pętli? Bo jakoś trudno mi ją sobie wyobrazić...
Nie ma. Ale jak mnie ktoś ładnie poprosi, to w domu narysuję na ortofotomapie.

[ Dodano: Pią 20 Lut, 2009 14:25 ]
geograf pisze:A co z kosztami utrzymania i zużywaniem się rozjazdów na tak zapchanym odcinku?
Nierównomierne zużycie jest oczywiście problemem, ale do przeliczenia - wymaga po prostu dodatkowych zabiegów eksploatacyjnych (szlifowanie), chociaż obecnie w Warszawie się ich, o ile wiem, nie stosuje.

Nawiasem mówiąc czytałem ostatnio artykuł w którym autor dowodził że nie ma sensu budowa torowiska podwójnego z przejściami międzytorowymi właśnie ze względu na nierównomierne zużycie - lepiej jest wg niego utrzymywać torowiska pojedyncze z mijankami, bo zachowują elastyczność przejść międzytorowych z jednoczesnym równomiernym eksploatowaniem obu relacji. Podejście ciekawe, chociaż w praktyce możliwe wyłącznie w warunkach śląskich, tj. 3 parami tramwajów na godzinę...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Tm

Post autor: Tm » 20 lut 2009, 14:27

Glonojad pisze:Jest to wprowadzenie dodatkowego węzła na prostym i szybkim odcinku - więc albo tramwaje będą zwalniały, tracąc po pół minuty na każdym przejeździe (tyle mniej więcej się traci na zejściu z 50 do 15 km/h),
W pobliżu przystanków?
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 20 lut 2009, 14:36

Glonojad pisze:Nie ma. Ale jak mnie ktoś ładnie poprosi, to w domu narysuję na ortofotomapie.
Proszę, proszę, proszę ;-)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 lut 2009, 15:28

Tm pisze:
Glonojad pisze:Jest to wprowadzenie dodatkowego węzła na prostym i szybkim odcinku - więc albo tramwaje będą zwalniały, tracąc po pół minuty na każdym przejeździe (tyle mniej więcej się traci na zejściu z 50 do 15 km/h),
W pobliżu przystanków?
150 m to akurat na rozbieg.

[ Dodano: Pią 20 Lut, 2009 20:04 ]
geograf pisze:
Glonojad pisze:Nie ma. Ale jak mnie ktoś ładnie poprosi, to w domu narysuję na ortofotomapie.
Proszę, proszę, proszę ;-)
W załączeniu. Akurat "pierwszy lepszy" zastosowany promień idzie przez drzewo :D, ale przy R23,500 powinno być OK.

Ogólnie, jak widać, wchodzi.
Załączniki
wz.JPG
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 lut 2009, 21:43

Glonojad pisze:150 m to akurat na rozbieg.
tam i tak głównie stoją zwykle przez skręcającą 4 (w kierunku Ratusza) :D
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 lut 2009, 21:44

Gdzie, przy Muzeum Niepodległości? Chyba odrobinę przesadzasz :p

adaszko

Post autor: adaszko » 20 lut 2009, 22:16

Ciekawe a ile się traci czasu jak jest wypadek np. na moście i wszystkie tramwaje stoją ;-)

Dodatkowo zawrotka ta i tak będzie blisko przystanku, jak juz ktoś wcześniej wspomniał więc i tak będą już wyhamowywać, lub w kierunku mostu mogą wolniej ruszać :-k

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 lut 2009, 22:27

super, wolniejsze ruszanie nie powoduje straty czasu. A wypadki na moście się oczywiście zdarzają codziennie.

mariow

Post autor: mariow » 20 lut 2009, 22:31

Glon, czy naprawdę uwazasz że kwestie zwalniania (wcale nierozpedzonego jeszcze tramwaju) i utrzymania zwrotnic przewyższają korzyści jakie daje ta nawrotka zarówno przu awariach na moscie jak i potencjalnie na ciagu Andersa?
PURA VIDA!

adaszko

Post autor: adaszko » 20 lut 2009, 22:43

Wiadomo że będzie mała spowolnienie. Ale czy będzie miało to aż tak spory wpływ czasowy na całkowity przejazd? Zresztą dłużej się czeka na światłach żeby przejechać przez skrzyżowanie na Pl. Bankowym.
Glonojad pisze:A wypadki na moście się oczywiście zdarzają codziennie.
Pewnie że nie. Ale jak już będzie to można zawsze szybko skierować tramwaj w drugim kierunku...

Tm

Post autor: Tm » 20 lut 2009, 22:50

Ostatecznie można umieścić zwrotnicę tuż za przystankiem i do zawrotki poprowadzić tory w splocie.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 20 lut 2009, 22:52

Czy gdzieś można znaleźć harmonogram remontów? Co po kolei i kiedy będzie zamknięte?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 20 lut 2009, 23:25

Petroniusz pisze:Czy gdzieś można znaleźć harmonogram remontów? Co po kolei i kiedy będzie zamknięte?
Oficjalnie to raczej wątpliwe, by to już było podane do wiadomości. Chyba, że strona Miejskiego Koordynatora ds. Remontów (jeżeli w ogóle istnieje) coś takiego zamieściła.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 20 lut 2009, 23:54

pawcio pisze:Oficjalnie
to liczę, że na dwa tygodnie przed rozpoczęciem remontu Trasy WZ będą podane trasy oraz inne utrudnienia w ruchu.

Zadam pytanie inaczej - czy ktoś mógłby odpowiedzieć na pytanie, który kawałek na kiedy jest planowany?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 20 lut 2009, 23:59

Informacje o pierwszym etapie mogą się pojawić już w przyszłym tygodniu. Na dwa miesiące, bo będzie tylko jedna, niezbyt wielka korekta w połowie kwietnia.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

ODPOWIEDZ