(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 lut 2009, 7:21

Tm pisze:Ostatecznie można umieścić zwrotnicę tuż za przystankiem i do zawrotki poprowadzić tory w splocie.
Krzyżownica wciąż będzie tam, gdzie była.

[ Dodano: Sob 21 Lut, 2009 07:22 ]
mariow pisze:Glon, czy naprawdę uwazasz że kwestie zwalniania (wcale nierozpedzonego jeszcze tramwaju) i utrzymania zwrotnic przewyższają korzyści jakie daje ta nawrotka zarówno przu awariach na moscie jak i potencjalnie na ciagu Andersa?
Powiem tak - uważam, że lepszym miejscem na taką pętlę jest Plac Grzybowski.

[ Dodano: Sob 21 Lut, 2009 07:25 ]
Petroniusz pisze:Czy gdzieś można znaleźć harmonogram remontów? Co po kolei i kiedy będzie zamknięte?
Ostatnie wstępne założenia są takie, że najpierw węzeł DT Wola, potem pl. Bankowy, potem Femina, potem dokończenie Kercelaka (który zacznie się jeszcze w trakcie Feminy i bedzie robiony na raty z zachowaniem przejezdności części relacji).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 21 lut 2009, 10:04

Glonojad pisze: Powiem tak - uważam, że lepszym miejscem na taką pętlę jest Plac Grzybowski.
Tylko, że na odbudowę trasy na Plac Grzybowski i przebudowę skrzyżowania Królewska/Marszałkowska raczej nie ma co liczyć w najbliżej przyszłości... To jest nieporównywalnie większa inwestycja. W czasach gdy problemem jest jest budowa nowych tras dla tramwajów raczej mało kto zdecyduje się na budowę awaryjnej pętli i przebudowę skrzyżowania w centrum miasta.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 21 lut 2009, 10:15

Glonojad pisze:Ostatnie wstępne założenia są takie, że najpierw węzeł DT Wola, potem pl. Bankowy, potem Femina, potem dokończenie Kercelaka (który zacznie się jeszcze w trakcie Feminy i bedzie robiony na raty z zachowaniem przejezdności części relacji).
Praie. Kercelak nie będzie zachodził na Feminę, ale za to potrwa aż do połowy października.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 lut 2009, 11:01

Ależ oczywiście, że będzie. Kiedy indziej zrobić wschodni wlot Kercelaka niż przy zamknięciu ruchu związanym z Feminą?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

mariow

Post autor: mariow » 21 lut 2009, 12:13

Dzisiejszy artykuł red. Ossowkiego, z jego bloga, a propos wyższości utrzymywania petli nad wygoda pasazerów

Tramwaje zawracane na siłę

jest tam juz sporo wpisów 'naszych' :)

a ja mam w takim pytanie dlaczego pozwolono na taką przebudowę pętli Huta skoro wiedziano że nie zmieszczą się tam wszystkie linie??? przeciez taka przebudowa jest na wiele wiele lat!
tylko oczywiscie nie wiem czy pozbycie się jednego toru, który słuzyłby jako tranzytowy do zajezdni to wynikało z głuputy czy też potrzeb zmniejszenia petli ze wzgledu na trase Mostu Połnocnego

no ale jesli juz popełniono bład to zwraca uwage fakt ze ze strony Piasków mamy niedosyt torów a ze strony Marymonckiej nadmiar. teoretycznie są mozliwe dwa rozwiązania:
1. wydłużenie toru od strony Nocznickiego tak abydało się wjechac od Piasków na stanowisko 13 (ze strony Marymonckiej jest wjazd na wszystkie stanowiska od strony Piasków). Wtedy moznaby przerzucic 36 na stanowisko 11 a 13stkę zakrancowac własnie na 13.

2. wpuszczenie 13stki na stanowisko 11 - wysadzałaby pasazerów na stanowisku z torem tranzytowym (wiem że bedzie tu zamiana miedzy 14 a 16) i okrązając petle wjezdzałaby na stanowisko 11 badz 13 (ale wtedy mamy przerzucenie 36 na 11). to rozwiązania nie wymaga żadnych robót.

a jezeli wolny tor jest wykorzystywany przez nadmiar 17stek to musiałyby one jakos sobuie radzic stojąc na torze 9 (wtedy 36 wysadza na 10) albo manewrując po petli
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 lut 2009, 13:16

mariow pisze:no ale jesli juz popełniono bład to zwraca uwage fakt ze ze strony Piasków mamy niedosyt torów a ze strony Marymonckiej nadmiar
ze strony Marymonckiej będzie Tarchomin.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

mariow

Post autor: mariow » 21 lut 2009, 13:51

MeWa pisze:
mariow pisze:no ale jesli juz popełniono bład to zwraca uwage fakt ze ze strony Piasków mamy niedosyt torów a ze strony Marymonckiej nadmiar
ze strony Marymonckiej będzie Tarchomin.
wiem wiem, mam na mysli że na chwile obecną - moze źle zdanie wysżło
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 21 lut 2009, 18:42

Ależ oczywiście, że będzie. Kiedy indziej zrobić wschodni wlot Kercelaka niż przy zamknięciu ruchu związanym z Feminą?
To tak. Ale na Kercelaku nie będzie żadnych wyłączeń tramwajowych wyłącznie z powodu Kercelaka do końca lipca.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 lut 2009, 8:41

Langusta żywi się tym, co znajdzie na dnie* - ale gdyby mogła, jadłaby dżem. :p Gdyby nie robienie całości Feminy, to i tak trzeba by go było zamknąć (aż głupio, że Żelazna była robiona w zeszłym roku, ale.)

@mariow: akurat sądzę, że liczba torów jest w porządku jak najbardziej. Na Hucie od strony Piasków nie potrzeba zbyt wiele, wystarczy 13 co 10 i 33 co 4-5. Z kolei biorąc pod uwagę potrzeby trasy z Tarchomina może się okazać torów przymało, chyba że rzeczywiście pojedzie nań także 17 (oprócz dowozówki do metra, co przyprawi paru ludzi wychowanych na Madrycie o palpitację).

Artykuł jest w sumie lekko spudłowany, bo po pierwsze, pieprzy zadania przewoźnika i organizatora, a po drugie - jedynie liże temat i to dość jednostronnie. W sumie nie dziwię się, że nie trafił do papierowej wyborczej. (chyba?)

* - wg innych wersji - owocami morza.

mariow

Post autor: mariow » 22 lut 2009, 12:33

ok a Glon a co sądzisz o wypisanych przeze mnie mozliwosciach wpuszczenia 13stki na pętle Młociny? druga opcja nic nie wymaga więc czemu by jej nie zrealizowac?
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 lut 2009, 16:04

Była już na ten temat dyskusja, nawet nie wiem czy aby nie w tym wątku. (-X

Podsumowując, da się, jest gdzie, czekamy na tzw. decyzję polityczną ZTM.

mariow

Post autor: mariow » 22 lut 2009, 17:07

no jeśli się da to poczekamy, zobaczymy ....
PURA VIDA!

pjok-79

Post autor: pjok-79 » 23 lut 2009, 11:17

a na Kercelaku tory mają być tylko wymieniane, czy zmieni się jakoś ich układ?
"Żyj!- krzyknęła nadzieja...bez Ciebie nie potrafię - odparło cicho życie..."

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 lut 2009, 12:14

http://www.tw.waw.pl/zampubl/NZ-066-200 ... wego_2.pdf

Jest drobny błąd, ale reszta się zgadza.

Kra

Post autor: Kra » 23 lut 2009, 13:32

Glonojad pisze:http://www.tw.waw.pl/zampubl/NZ-066-200 ... wego_2.pdf

Jest drobny błąd, ale reszta się zgadza.
Ta przebudowa (łącznie z samym skrzyżowaniem Kercelaka) będzie całkiem duża (dobrze, że powstaną nowe tory), czy w tym czasie będzie utrzymany rych pojazdów kołowych?

ODPOWIEDZ