zapowiada się historia znana z tramwajów - było elektronicznie, to nie zdało egzaminu i teraz znów są tradycyjne dechy... marnowanie pieniędzy po prostuAdam G. pisze:http://www.phototrans.eu/...2_W13_A004.html
Informacja pasażerska
117 119 130 138 167 168 174 210 318 504 N36 N37
Zmienianie komunikacji miejskiej należy zacząć od zmieniania ZTMu.
Zmienianie komunikacji miejskiej należy zacząć od zmieniania ZTMu.
- MeWa
- Cukiereczek
ale w tramwajach chyba nie dlatego, że niedziałały...rosier pisze:zapowiada się historia znana z tramwajów - było elektronicznie, to nie zdało egzaminu i teraz znów są tradycyjne dechy... marnowanie pieniędzy po prostuAdam G. pisze:http://www.phototrans.eu/...2_W13_A004.html
A nowościom zawsze trzeba dać nieco czasu.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Je... świętoszki się znalazły
Dziś:
W 6862(3/Z-7) było coś takiego:
PRZYSTANEK:
PRZEPIÓRKI (ten przystanek jest NŻ)
PRZYSTANEK NA ŻĄDANIE:
PKP WŁOCHY(Jest stały)
A w 1831(2/127):
NASTĘPNY PRZYSTANEK/PRZYSTANEK:
RONDO ZESŁAŃCÓW SYBERYJSKI(przewijający się)
KLIMATYZACJA WŁĄC(powinien się przewijać)
W 6862(3/Z-7) było coś takiego:
PRZYSTANEK:
PRZEPIÓRKI (ten przystanek jest NŻ)
PRZYSTANEK NA ŻĄDANIE:
PKP WŁOCHY(Jest stały)
A w 1831(2/127):
NASTĘPNY PRZYSTANEK/PRZYSTANEK:
RONDO ZESŁAŃCÓW SYBERYJSKI(przewijający się)
KLIMATYZACJA WŁĄC(powinien się przewijać)
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Bo to już zostało wyjaśnione, poszukaj odpowiedzi w temacie gdzie dyrektor ZTMu Leszek Ruta odpowiadał na pytania na czacie.Piotrek pisze:A czemu ZTM nie napisał, że MZA poniesie konsekwencje za niedziałające od ponad roku głosowe zapowiedzi przystanków?! Tu był pierwszy dzień działania nowego sprzętu, a tam już rok się nic nie dzieje! To jest żałość!
A co do wyświetlaczy to jednak wyświetlacze firmy PIXEL które są zamontowane w Scaniach, U12 Mobilisu oraz Lion'sach są o wiele czytelniejsze od wyświetlaczy R&G. Co prawda na targach w Kielcach firma R&G zaprezentowała wyświetlacz z taką czcionką który już dorównuje czytelnością wyświetlaczy firmy PIXEL.
Nie tylko na targach w Kielcach. U nas też już ten syf jeździ. Dlaczego syf? Ponieważ połączono typową czcionkę numeru linii (wąska) z nową kierunku (powiększona, pogrubiona). Dodatkowo nie ma już typowej czcionki kierunku (pozostała tylko wąska, widać to np. na 160 [160 DW.CENTRALNY], gdy obok siebie staną dwa najnowsze U18 - jeden bez gaśnic w silniku, drugi z - ten pierwszy będzie wyświetlał kierunek nieco czytelniej, bo "normalną" czcionką)Flash8222 pisze:A co do wyświetlaczy to jednak wyświetlacze firmy PIXEL które są zamontowane w Scaniach, U12 Mobilisu oraz Lion'sach są o wiele czytelniejsze od wyświetlaczy R&G. Co prawda na targach w Kielcach firma R&G zaprezentowała wyświetlacz z taką czcionką który już dorównuje czytelnością wyświetlaczy firmy PIXEL.
Szkoda, że nie ujednolicono krojów czcionek przy okazji grzebania, bo są dwa warianty:
- powrót do 1999 r. - pamiętacie jeszcze matryce w Jelczach M181M #79xx i pierwszych trzech SU15? Tam też krótkie kierunki były opisywane powiększoną czcionką, ale wyglądającą tak samo jak ta od numeru linii.
- pogrubiamy też numer linii i jest cacy.
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11
dla mnie wzór czytelności to czcionka i wielkość zastosowana w manach michalczewskiego. idelane wyważenie wielkości, grubości cyfr i liter, odstępów między nimi oraz samego kroju - mało eleganckiego, ale prostego i przez to łatwego w odcyfrowaniu z dużej odległości. mam kiepski wzrok - że nadjeżdża n64, z przytanku pod narodowym widzę dopiero gdy jest na wysokości pomnika de gaulla. lecz że nadjeżdza coś innego z wyświetlaczem - co to takiego mogę określić dopiero, gdy mija już dom partii. do tego pixel emituje dużo mocniejsze światło niż r&g.
Właśnie - może ktoś odpowiedni to usłyszy i poprawi - wg mnie czcionka na wewnętrznych LCD jest zbyt mała, możnaby było spokojnie powiększyć ją o 2-3 pt, poza tym czcionka na przednim wyświetlaczu również do powiększenia o 3 pix w pionie i kilka w poziomie. Na żywo odbiór jest inny niż na zdjęciach.
Poza tym brawa za wyświetlacz boczny . Nie spodziewałem się takiego rozwiązania
[ Dodano: |2 Paź 2009|, 2009 18:14 ]
Poza tym brawa za wyświetlacz boczny . Nie spodziewałem się takiego rozwiązania
[ Dodano: |2 Paź 2009|, 2009 18:14 ]
Nie jesteś jedynyblinski pisze:dla mnie wzór czytelności to czcionka i wielkość zastosowana w manach michalczewskiego.
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11