(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
O Jezu... 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
michael112
Kilka różnych pomysłów sprawia, że ten projekt staje się beznadziejny. W ogóle zastanawiam się, czy jest sens utrzymywania taktu 5/10 w szczycie, jeżeli ceną za to ma być dalsze rozwalanie komunikacji. Potem znów okaże się, że tu ubyło kursów, tam ubyło i w ogóle to nie wiadomo gdzie przybyło i gdzie podziały się te wyparowane brygad. Może jednak już lepiej niech będzie tak jak było, poszczególne linie trochę rzadziej ale w ogólnym rozrachunku więcej kursów i więcej połączeń.
Nie zastanawiaj się, tylko popatrz jak się jeździło. Pseudo zapchaj-dziury (typu 17 na Broniewskiego) i czy kosmiczne BWL-ki (1 > 14) albo 2 i 28 jeżdżące parami. To nie było rozwalanie komunikacji?michael112 pisze:Kilka różnych pomysłów sprawia, że ten projekt staje się beznadziejny. W ogóle zastanawiam się, czy jest sens utrzymywania taktu 5/10 w szczycie, jeżeli ceną za to ma być dalsze rozwalanie komunikacji.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Akurat BWL 1-14 była wyjątkowo cwanym pomysłem, wynikającej z różnicy w czasach szczytów z Bródna i na Służewiec.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Domino2001
80% tramów musiałoby zmienić trasy. Czy przejdzie to wszystko? Zrobią konsultacje społeczne i będzie ciężko przeforsować zmiany. Nie po to 5 uruchamiali z bezpośrednim połączeniem Bielan z Żoliborzem, żeby teraz likwidować. Oj chyba nici z tego będą.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
O czym Ty opowiadasz? Jakim bezpośrednim połączeniem Bielan z Żoliborzem, a dokąd 17 jeździ? Na Bródno? A 114 i 116?
Poza tym, to nie jest żaden "projekt", tylko luźne przemyślenia dziennikarza, nie biorące pod uwagę możliwości koordynacyjnych czy brygadowych.
Poza tym, to nie jest żaden "projekt", tylko luźne przemyślenia dziennikarza, nie biorące pod uwagę możliwości koordynacyjnych czy brygadowych.
-
Domino2001
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wolę nie wnikać.
na chuj bo i tak nikt z tego nie korzysta, to największa porażka ztm w kwestii tramwajów (moim zdaniem). teraz może i się poprawiło, odkąd nie trzeba czekać na wjazd na pętlę na marymoncie do 5min tylko można normalnie wysiąść, ale i tak jest po chuju i wszyscy tego unikają jak ogniaDomino2001 pisze:A po co właściwie uruchamiana była 5?
Tak sobie myślę... nie wiem za bardzo czy jest sens bawić się na razie w tworzenie układu linii na lata, mając na względzie szczególnie budowę centralnego odcinka II linii Metra, a więc i zamknięcie przejazdu przez Wileński (za wyjątkiem kierunku trasa WZ-Jagiellońska/Bródno). Może więc zamiast zmian w połowie miasta poprzestańmy na tym, że:
-skasujemy 5,46
-wydłużymy 23 do Huty
-4 skierujemy na stałe przez Gdański
-wzmocnimy 190 do częstotliwości 5/7,5/7,5
i ewentualnie dokonamy jakichś kosmetycznych protez w rodzaju zamiany kursów skróconych 14 w 44.
O "układzie na lata" warto pomyśleć moim zdaniem dopiero po rozpoczęciu budowy metra, unikając niepotrzebnego mieszania. Wtedy to można by myśleć np. o komasacji zmienionej 4 i 18, mocnym 33 i innych fajnych rzeczach.
-skasujemy 5,46
-wydłużymy 23 do Huty
-4 skierujemy na stałe przez Gdański
-wzmocnimy 190 do częstotliwości 5/7,5/7,5
i ewentualnie dokonamy jakichś kosmetycznych protez w rodzaju zamiany kursów skróconych 14 w 44.
O "układzie na lata" warto pomyśleć moim zdaniem dopiero po rozpoczęciu budowy metra, unikając niepotrzebnego mieszania. Wtedy to można by myśleć np. o komasacji zmienionej 4 i 18, mocnym 33 i innych fajnych rzeczach.
To linia pochodząca z czasów, gdy zamiast węzła na Młocinach był krater głębokości ok. 2 metrów. Jako, że zajezdnia Żoliborz (wykorzystywana jako pętla zastępcza dla 17,22,33) nie była w stanie zawracać wystarczająco dużej ilości tramwajów pierwotnie wydłużono 13 na <M> Marymont jako zastępstwo za 6 skrócone do Twardowskiej. Okazało się jednak, że dodatkowa linia na dwuskładach nie mieści się na Marymoncie i uruchomiono solówkowe 5 jednocześnie skracając 13.Domino2001 pisze:A po co właściwie uruchamiana była 5?
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
- MeWa
- Cukiereczek
Bemowo mówi co innego.kaaban pisze:na chuj bo i tak nikt z tego nie korzysta, to największa porażka ztm w kwestii tramwajów (moim zdaniem). teraz może i się poprawiło, odkąd nie trzeba czekać na wjazd na pętlę na marymoncie do 5min tylko można normalnie wysiąść, ale i tak jest po chuju i wszyscy tego unikają jak ogniaDomino2001 pisze:A po co właściwie uruchamiana była 5?
Podziwiam elokwencję...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bemowo mówi co innego? Ciekawe które, pewnie to, które się przesiada z 5 na 13 na Kole? A może to, które na Młocinach opuszcza solówkę całkowicie, udowadniając z drugiej strony bezsens rozcięcia tego połączenia?