Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

reserved

Post autor: reserved » 23 sie 2013, 18:57

ashir pisze:A uczniowie? :>
Uczniowie pracujący i uczniowie niepracujący. :D

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 23 sie 2013, 18:57

adner pisze:
Wolfchen pisze:Przypominam, że wielu studentów jest przyjezdnych, więc z zameldowaniem może być problem.
Do zmiany urzędu skarbowego nie jest potrzebne zameldowanie.
Właśnie! Uświadomienie tego jest kluczowe w przypadku pewnie z 90% nie płacących podatków w Warszawie - tak, można bez problemu płacić podatki w Warszawie nie będąc w niej zameldowanym - czyli bez posiadania tytułu własności do lokalu, w którym się mieszka, bez utraty "przywileju" płacenia mniej za ubezpieczenie samochodu zarejestrowanego na jakiejś wsi, zmiany dokumentów itd. Niestety większość ludzi tego nie wie.

Swoją drogą jestem ciekaw jestem jeszcze jednego - może ktoś jest w stanie to ustalić - czy są jakiekolwiek przeciwwskazania dla osoby nie posiadającej w danym roku dochodów przed złożeniem "pustego" PIT-a (w sensie z samymi zerami) - tylko po to, żeby potwierdzić zamieszkanie w Warszawie?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 sie 2013, 18:59

kveld pisze: Swoją drogą jestem ciekaw jestem jeszcze jednego - może ktoś jest w stanie to ustalić
To ja jeszcze jedno pytanie poboczne - czy dla dystrybucji mojego podatku ma znaczenie, w jakiej dzielnicy składam PIT-a, czy wszystko idzie do wspólnej miejskiej kasy? Innymi słowy, czy ma sens deklarowanie zmiany miejsca zamieszkania wewnątrz miasta.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 23 sie 2013, 19:02

Wolfchen pisze:BTW. BJ, czemu chcesz likwidacji dobowego? To bilet idealny jak potrzebujesz coś na mieście załatwić, np. w urzędzie.
Albo też jak jedziesz na zakupy, i musisz jechać naraz do kilku miejsc… wtedy korzystanie z jednorazówek, nawet 75-minutowych, kompletnie się nie opłaca.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 sie 2013, 19:04

ZTCP, to nie - mowa tylko o gminach, powiatach i województwach.
adner pisze:Do zmiany urzędu skarbowego nie jest potrzebne zameldowanie.
Ja to wiem z autopsji, ale odnosiłem się do posta mówiącego o zameldowaniu.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 23 sie 2013, 19:20

Nie żeby mnie te 5 złotych miesięcznie zniżki urządzało, ale jednak sporo studentów pracuje i nie wiem czemu mieliby być pokrzywdzeni.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 23 sie 2013, 19:22

Wolfchen pisze: BTW. BJ, czemu chcesz likwidacji dobowego? To bilet idealny jak potrzebujesz coś na mieście załatwić, np. w urzędzie.
Teraz wystarczy 2*75 min.
:)

reserved

Post autor: reserved » 23 sie 2013, 19:29

JacekM pisze:Nie żeby mnie te 5 złotych miesięcznie zniżki urządzało, ale jednak sporo studentów pracuje i nie wiem czemu mieliby być pokrzywdzeni.
Ale w sumie z drugiej strony zniżka to zniżka. Nie każdy uczeń może pracować tak samo jak i student. Ja np. jestem na wieczorowych więc teoretycznie powinienem pracować. Ktoś jest na dziennych i nie ma przez to kompletnie czasu na pracę. Czemu ktoś z nas ma mieć lepiej? Zniżka to zniżka w sumie, rozdrabnianie się wg mnie nie ma sensu. I tak największe wpływy do budżetu są od ludzi pracujących normalnie po studiach już. Chyba.

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 23 sie 2013, 19:31

kveld pisze:Swoją drogą jestem ciekaw jestem jeszcze jednego - może ktoś jest w stanie to ustalić - czy są jakiekolwiek przeciwwskazania dla osoby nie posiadającej w danym roku dochodów przed złożeniem "pustego" PIT-a (w sensie z samymi zerami) - tylko po to, żeby potwierdzić zamieszkanie w Warszawie?
Czy weryfikacja ma się odbywać koniecznie poprzez PIT-y? W którymś artykule było wspomniane o sprawdzaniu przez system informatyczny fiskusa, więc zakładam, że (jeśli trzeba będzie nosić papierki) wystarczy zgłoszenie warszawskiego adresu do urzędu, czyli druk ZAP-3.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 sie 2013, 19:36

ashir pisze:
MeWa pisze:Ja raczej interpretowałbym tak: ważność wydłuża się przy przejazdach do II strefy.
Ok. Czyli w ciągu 75 minut muszę wyrobić się do przystanku granicznego, a potem mogę jeszcze jechać dodatkowo 15 minut? Jak to kasownik zapisze?
Może zapisać "ważny od..." :)

[ Dodano: Pią 23 Sie, 2013 19:38 ]
ashir pisze:
reserved pisze:Hm... ale na logikę - pracujący studenci to ulga 50% od "Karty Warszawiaka" a niepracujący studenci to 50% od zwykłej ceny. :-D
A uczniowie? :>
Uczniowie - na podstawie PIT-a rodziców.

[ Dodano: Pią 23 Sie, 2013 19:39 ]
BJ pisze:Nie chcę, ale uważam, że jeśli mamy wybór: utrzymać jednorazowy i dobowy na dotychczasowych zasadach czy wprowadzić 75-min. i zlikwidować dobowy, to wolę to drugie.

Choć najlepiej chyba by było utrzymać dobowy, wprowadzić 75-min. i utrzymać 3-dniowy (choć najlepiej by było przekształcić go w 3-dobowy).
Ale po co w ogóle takie absurdalne scenariusze rozważać? Przecież nikt poważnie likwidacji dobowego nie proponował
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

px33

Post autor: px33 » 23 sie 2013, 19:41

kveld pisze:To proste - te bilety są bardzo słabo zabezpieczone przed fałszerstwem
Cały system biletowy jest słabo zabezpieczony przed fałszerstwem (w ogóle to dane na kartonikach na paskach magnetycznych da się nadpisać i np. wyzerować stan biletu albo przekształcić 20-minutowy w dobówkę?), a do tego typu automatów można po prostu załadować lepiej zabezpieczony papier (z hologramem, znakiem wodnym itp.)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 sie 2013, 19:42

ashir pisze:
MeWa pisze:Ja raczej interpretowałbym tak: ważność wydłuża się przy przejazdach do II strefy.
Ok. Czyli w ciągu 75 minut muszę wyrobić się do przystanku granicznego, a potem mogę jeszcze jechać dodatkowo 15 minut? Jak to kasownik zapisze?
Może zapisać "ważny od..." :)
ashir pisze:
reserved pisze:Hm... ale na logikę - pracujący studenci to ulga 50% od "Karty Warszawiaka" a niepracujący studenci to 50% od zwykłej ceny. :-D
A uczniowie? :>
Uczniowie - na podstawie PIT-a rodziców.
BJ pisze:Nie chcę, ale uważam, że jeśli mamy wybór: utrzymać jednorazowy i dobowy na dotychczasowych zasadach czy wprowadzić 75-min. i zlikwidować dobowy, to wolę to drugie.
Ale po co to w ogóle rozważać? Przecież nikt poważnie nie proponował wycofania z oferty dobowych
Solaris U10 pisze:
kveld pisze:Swoją drogą jestem ciekaw jestem jeszcze jednego - może ktoś jest w stanie to ustalić - czy są jakiekolwiek przeciwwskazania dla osoby nie posiadającej w danym roku dochodów przed złożeniem "pustego" PIT-a (w sensie z samymi zerami) - tylko po to, żeby potwierdzić zamieszkanie w Warszawie?
Czy weryfikacja ma się odbywać koniecznie poprzez PIT-y? W którymś artykule było wspomniane o sprawdzaniu przez system informatyczny fiskusa, więc zakładam, że (jeśli trzeba będzie nosić papierki) wystarczy zgłoszenie warszawskiego adresu do urzędu, czyli druk ZAP-3.
Na początku ma być przez PIT-y, a docelowo przez system POLTAX - trwają rozmowy z MF w tej sprawie. Nie uda się jednak uruchomić weryfikacji przez POLTAX od początku nowego roku.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 23 sie 2013, 19:57

A weryfikacja przez PIT jak ma wyglądać? Przez pokazanie w okienku formularza?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 sie 2013, 19:58

Paweł D. pisze:A weryfikacja przez PIT jak ma wyglądać? Przez pokazanie w okienku formularza?
pierwszej strony

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 sie 2013, 20:02

BTW Porównajcie sobie cenę biletu 30-dniowego na dwie strefy z sytuacją, gdy pasażer w dojazdach do i z pracy kasuje codziennie dwa bilety 75(90)-minutowe :)

ODPOWIEDZ