Komunikacja miejska po M2C - plany, projekty

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 04 gru 2013, 19:16

ashir pisze:A nie po prostu z Al. Solidarności przez Rzeszotarskiej do Wileńskiej do krańca[...]
Bez sensu - nie dojeżdża do samego placu Wileńskiego przed końcem półkursu.

ashir

Post autor: ashir » 04 gru 2013, 19:18

Ale jak prosto i bez żadnego krążenia, z Wileńskiej jest bardzo blisko. To teraz już są bardziej rozstrzelone przystanki w ZP Dw. Wileński. :)

MichalJ

Post autor: MichalJ » 04 gru 2013, 20:21

To już raczej po tym postoju na Wileńskiej na plac wyjechać i w lewo do Marek - nie mówcie, że nie będzie skrętu w tej relacji, odkąd nie ma pomnika, to tam jest miejsce na dowolną liczbę pasów w każdą stronę.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 04 gru 2013, 20:23

Jeszcze tylko zostawić połączenie Targowej z dworcem Centralnym i już będzie pełnia szczęścia.

michj

Post autor: michj » 04 gru 2013, 20:36

Słaba 25 pewnie zostanie na razie skasowana - ale może po wybudowaniu pewnych nowych tras tramwajowych kiedyś się przydać (jakoś wydłużona) :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 gru 2013, 20:44

Jeszcze w programie sygnalizacji musi być "miejsce"...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 04 gru 2013, 21:07

Ja bym w ogóle to trochę inaczej zaplanował - skoro na Jagiellońskiej (odcinek aleja Solidarności - Kłopotowskiego) jest miejsce na trzy pasy to można zrobić trzy, dwa w kierunku północnym i jeden wydzielić na postój autobusów (coś jak na Olszynce Grochowskiej). Wtedy sytuacja jest jasna - przystanek dla wysiadających na Targowej, przy poczcie, obok wejścia do metra, zaś dla wsiadających obok wejścia na stację kolejową, gdzie chyba również ma być wyjście z metra.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 gru 2013, 21:19

Nie wiem czy wszystko się tam zmieści. Będzie tego towarzystwa trochę.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 04 gru 2013, 21:46

To część linii, która musi startować z Wileńskiego niech tam staje, a reszta może kończyć na dworcu Wschodnim z obu stron, bo w sumie po to chyba zrobiono tam dworzec...

osa

Post autor: osa » 04 gru 2013, 22:16

A czytałem dzisiaj, że polska młodzież jest ponoć w europejskiej czołówce, jeśli chodzi o czytanie ze zrozumieniem. Przypominam więc kluczowy fragment:

Wczoraj "Gazeta" dowiedziała się, jak będą zawracały te autobusy w sąsiedztwie nowej stacji metra. - Zgodnie z aktualną koncepcją część linii od strony Targówka, Zacisza i Marek będzie kończyła trasę na ul. Targowej i po postoju na ul. Wileńskiej wyruszą w drogę powrotną. Pozostałe autobusy pojadą Targową, ks. Kłopotowskiego, Jagiellońską i następnie wrócą do al. "Solidarności" - przekazała nam Magdalena Potocka z biura prasowego ZTM.

Czyli dla pierwszej grupy autobusów z Targówka/Zacisza/Marek będzie przystanek dla wysiadających po skręcie z al. "Solidarności" w Targową (w prawo), skąd w miarę blisko do metra, dalej autobusy skręcą w prawo w Wileńską na postój i przystanek dla wsiadających i ruszą z powrotem. Tu już dojść z metra dalej, ale przecież taka pętla na Wileńskiej (linie 119, 120, 320) już kiedyś działała.
Druga grupa autobusów z Targówka/Zacisza/Marek skręcałaby z al. "Solidarności" w Targową w lewo, stąd b. blisko do metra i zaliczałyby przejazd - ks. Kłopotowskiego, Jagiellońska, al. "Solidarności" do przystanku dla wsiadających przy centrum handlowym Wileńska.
Ten układ ma główną wadę, że linie jadące w jednym kierunku byłyby rozdzielone. Jest jednak na to pewna rada. W pierwszej grupie z postojem na Wileńskiej widziałbym linie podmiejskie do Marek i Radzymina, w drugiej pozostałe, czyli pewnie przede wszystkim 160 w postaci siekiery na Targówek (do likwidacji po przedłużenia metra tamże). Dzięki temu 160 ruszałoby z powrotem razem ze 162.

osa

Post autor: osa » 04 gru 2013, 22:24

Choć w tekście wyszła mi sugestia ze skróceniem 8-ki od ronda Daszyńskiego do Górczewskiej, to z tego, co rozmawiam, nie można też wykluczyć wariantu, że 8-ka zostanie na swojej pierwotnej trasie, czyli Wiatraczna - Grochowska - al. Zieleniecka - most Poniatowskiego - Al. Jerozolimskie - Grójecka - Banacha (wchłaniając oczywiście 25). A wtedy od ronda Daszyńskiego na zachód wróciłaby 11-ka, nawet przez Bemowo do Metra Młociny. Na 100 proc. w momencie otwarcia II linii metra (jeśli rzeczywiście dojdzie do tego jesienią 2014 r., bo można w to powątpiewać) nie będzie przywróconych torów do skręcania na rondzie Daszyńskiego. Tramwaje Warszawskie zarzuciły też pomysł, by budować skręty z Towarowej w Prostą po wschodniej ronda. Szkoda.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 04 gru 2013, 23:03

Separacja potoków ze względu na odległość punktów docelowych? Biorąc pod uwagę częstotliwość i ryzyko zablokowania skrzyżowania przez kilka wozów usiłujących obsłużyć przystanki dla wysiadających za tymże skrzyżowaniem - brzmi to rozsądnie. Ale bardzo, bardzo, bardzo mi się nie podoba odległość przystanku dla wsiadających na Wileńskiej.

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 05 gru 2013, 9:49

Ale linie zaczynające z Wileńskiej chyba będą mogły skręcić w lewo i zatrzymać się jednak pod dworcem PKP?

MichalJ

Post autor: MichalJ » 05 gru 2013, 10:04

Ja rozumiem, że postój na Wileńskiej będzie mordą w stronę Wilna, a nie w stronę cerkwi.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 gru 2013, 10:08

Oczywiście.

A skrętu północ -> wschód nie będzie. Zresztą nie zmieściłby się w cyklu (jako kolizyjny ze wszystkimi czterema fazami sprzed zamknięcia).
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ