Komunikacja w święta
Moderator: Wiliam
Ludzie, dajcie kierowcom i motorniczym spędzić święta z rodziną. To nie jest dzień w którym ludzie masowo podróżują komunikacją. A ci którzy muszą, mogą się dostosować. Zwłaszcza że nawet okrojona komunikacja jest o wiele lepszą komunikacją niż gdziekolwiek w Polsce. Odnośnie tramwajów, moim zdaniem trasa na Żerań jest ciągiem komunikacyjnym, a ten kawałek na Os. Górczewska jest takim jakby ogryzkiem, który spokojnie sobie poradzi bez tramwajów. Można sobie nawet dojść pieszo albo podjechać autobusem.
Podejrzewam, że w tym roku ze względu na dzień wolny od pracy komunikacja już zupełnie opustoszeje. Bo odejdą ludzie, którzy jeździli do pracy i z pracy, albo późnym popołudniem po pracy jechali do rodziny. Ten ruch jeśli będzie to bardziej się rozłoży na cały dzień i myślę że wcale nie będzie się wiele różnił od ruchu w Boże Narodzenie.
Podejrzewam, że w tym roku ze względu na dzień wolny od pracy komunikacja już zupełnie opustoszeje. Bo odejdą ludzie, którzy jeździli do pracy i z pracy, albo późnym popołudniem po pracy jechali do rodziny. Ten ruch jeśli będzie to bardziej się rozłoży na cały dzień i myślę że wcale nie będzie się wiele różnił od ruchu w Boże Narodzenie.
Nawet jak nie obchodzisz świąt, to nie ma dokąd w te wigilię jechać. Może jak ktoś wyjeżdża do ciepłych krajów. Chyba że akurat musi szafę przewieźć z Górczewskiej.
ŁK
W sumie zauważam, że coraz więcej knajp jest czynnych w wigilijny wieczór.
Ja nie widziałem jeszcze.reserved pisze:W sumie zauważam, że coraz więcej knajp jest czynnych w wigilijny wieczór.
ŁK
To wybierz się np. na Stare i Nowe Miasto.
I dlatego Wilanów dostał bezpośredni tramwaj pod Starówkę 
-
Stary Pingwin
Rok temu przy przystanku PKP Wola (Kasprzaka) w stronę Ochoty widziałem w wigilijny wieczór otwartą knajpę i siedzących w niej młodych ludzi popijających kawkę.
Ale oni prędzej innowacyjną taksówkę zamówią niż w autobus wsiądą 
-
Stary Pingwin
Zdarzyło mi się pić kawę w wieczór wigilijny, 200 kilometrów od domu, bar przydrożny na starej trasie Poznań-Warszawa. To było w 1992 roku, padło na mnie, żeby dostarczyć 3 tony lekarstw do naszego oddziału w Poznaniu. W drodze powrotnej podpierałem się zderzakiem ze zmęczenia i stąd kawa(plujka w szklance, jak to kierowcy).
Nie dziwię się samotnym mieszkańcom miasta, że pragną bliskości w Wieczór Wigilijny, choćby z baristą z pobliskiego lokalu.
Nie dziwię się samotnym mieszkańcom miasta, że pragną bliskości w Wieczór Wigilijny, choćby z baristą z pobliskiego lokalu.
miłośnik 13N
Ja też się nie dziwię klientom, zwłaszcza w tak wielkokulturowym mieście. Nawet nie wszystkie chrześcijańskie kraje tak mocno czują wigilię, ale niektórzy to mogli nigdy w życiu nie mieć żadnej bliskości wigilijnej, bo nie. Ale właścicieli knajp jest zwykle kilka rzędów mniej.
https://warsawnow.pl/restauracje-otwart ... enia-2025/
Pizzaiolo na Kruczej otwarta. Rzeczywiście potrzeba systemu przesiadkowego, zeby dojechać np. z Bemowa
https://warsawnow.pl/restauracje-otwart ... enia-2025/
Pizzaiolo na Kruczej otwarta. Rzeczywiście potrzeba systemu przesiadkowego, zeby dojechać np. z Bemowa
ŁK
Patrząc choćby na to co się dzieje w pobliżu nocnych klubów.
Jeżeli wrócili pieszo, to tym bardziej transportem publicznym nie byli zainteresowani.
04:23
Utrudnienia w kursowaniu linii 251.
Z przyczyn technicznych do odwołania występują utrudnienia w kursowaniu linii 251. Możliwe opóźnienia oraz odwołania kursów.
Przepraszamy za utrudnienia.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
W tym roku z okazji wolnej wigilii mamy bonus w postaci dłuższego kursowania tramwajów (co 15 minut do 19, a nie do 14). Cięcia też są dużo mniejsze niż się spodziewałem i pisał Pawcio. Więcej niż jedna linia jest na Tarchominie (była tylko 17), Okęciu (oprócz 9 też 15), Jana Pawła ma 19 oprócz 17. Marszałkowska to już w ogóle luksus - 3 tramwaje i metro.