Lazurowa - al. 4 Czerwca 1989

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 maja 2006, 14:17

Czy były może szczegóły techniczne podane ? Ze starych map wynika, że miały tam być dwie jezdnie po trzy pasy plus obecna pozostawiona jako serwisówka?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 10 maja 2006, 21:38

Na całej długości przekrój 2x2. Dwupoziomowe skrzyżowania, to węzeł Salomea, przecięcie z Połczyńską (estakady w ciągu Połczyńskiej) i Górczewską (estakady w ciągu Lazurowej). Ulica kosztować ma zaledwie ok. 420 mln zł.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 maja 2006, 21:39

A jak ma wyglądac skrzyżowanie trasy z koleją na Poznań i torami na Odolanach :?:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 10 maja 2006, 21:42

Tory na Odolanach przekroczone estakadą, tory do Poznania w niewielkim tunelu, tory do Grodziska na estakadzie.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 maja 2006, 21:43

tarantula01 pisze:Tory na odolanach przekroczone estakadą, tory do Poznania w niewielkim tunelu, tory kolei Grodziskiej na estakadzie.

Tak własnie przypuszczałem :smile: Moze przy okazji budowy trasy ktoś sobie przypomni o PKP Ursus Płn.- stacji przydałby się lifting. I moze wreszcie ktoś zagospodaruje w logiczny sposób tunele dla ludzi, którymi dziś jezdza samochody skracając sobie drogę z Włoch do Ursusa- szczególnie na bazarek :-$
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 maja 2006, 21:55

2x2? A jezdnia odbarczająca? Przy G w sumie być nie musi...

Trochę niekonsekwentnie - estakady w Połczyńskiej (po co, skoro odda większą część ruchu S2 i S8) ale już nad Górczewską... może jednak miejsca nie było. :-k
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 10 maja 2006, 22:08

inż. Glonojad pisze:A jezdnia odbarczająca?
Nie ma.
inż. Glonojad pisze:Trochę niekonsekwentnie - estakady w Połczyńskiej (po co, skoro odda większą część ruchu S2 i S8) ale już nad Górczewską... może jednak miejsca nie było.
Sam się zastanawiałem i zapytałem o to. Miejsce to jest - zobaczycie mapy, to się przekonacie. Ale Połczyńska jest GP, a Nowolazurowa G. I Połczyńska mimo wszystko ma prognozę przenoszenia nieco większego ruchu. Choć mi coś podpowiada, że w Morach sporo ruchu z Połczyńskiej sobie pojedzie w stronę Trasy AK, a w ogóle to sporo tego ruchu będzie miało wygodniej A2 do Konotopy i tam na obwodnice.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 maja 2006, 23:09

R-11 Kleszczowa pisze:A jak ma wyglądac skrzyżowanie trasy z koleją na Poznań i torami na Odolanach :?:
Rany boskie, na jakich Odolanach? :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 maja 2006, 9:19

Nawet jeśli Połczyńska ma wyższą kategorię techniczną (na razie...) i większą prognozę ruchu, to jednak należy promować ruch obwodowy.
Na podobnej (chociaż nie tej samej, bo to inny pierścień) zasadzie można myśleć o estakadach nad Rondem Babki Radosława, ale w ciągu obwodowym - a nie na dojeździe do Centrum jak wymyślił któryś z dyrektorów ZDM...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 11 maja 2006, 12:04

Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:A jak ma wyglądac skrzyżowanie trasy z koleją na Poznań i torami na Odolanach :?:
Rany boskie, na jakich Odolanach? :-k

Oj :P Całe Włochy mowiąc na cały teren wzdłuż torów kolejowych to Odolany. Zresztą tam jest stacja towarowa Warsawa -Odolany ;-) Ważne, ze się z Siskomem zrozumieliśmy :smile:
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 11 maja 2006, 14:42

A na razie tak ma wyglądać skrzyżowanie Nowolazurowej z Połczyńską:

http://www.siskom.waw.pl/mapy/nowolazur ... laz3-p.jpg

Dennis

Post autor: Dennis » 11 maja 2006, 15:09

inż. Glonojad pisze:
Skoro już teraz Zarząd Dróg Miejskich zakłada, że trzeba będzie wymieniać okna w mieszkaniach z powodu hałasu, to dlaczego w ogóle liczy na dofinansowanie z UE – mówił Mariusz Biadun, mieszkaniec Bemowa. – Przecież na takich fuszerkach projekt traci punkty.
Ja już nie powiem, kto tu jest fuszerką : ](*,) . Unia własnie wtedy da pieniądze, jeśli środowisko będzie odpowiednio przed trasą zabezpieczone.
A czy konieczność wymieniania okien w mieszkaniach nie mówi już wystarczająco dużo o wpływie tej drogi na środowisko?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 11 maja 2006, 15:14

R-11 Kleszczowa pisze:Zresztą tam jest stacja towarowa Warsawa -Odolany
Stacja to jest Warszawa Główna Towarowa :P
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 11 maja 2006, 21:24

dennis pisze:A czy konieczność wymieniania okien w mieszkaniach nie mówi już wystarczająco dużo o wpływie tej drogi na środowisko?
To nie jest wykładnia, w przeciwnym razie brak przykrycia Trasy Łazienkowskiej od ronda JP do pl. Na Rozdrożu można by było zinterpretować jakoby trasa jest bardzo przyjazna.

Po prostu przy staraniu się o fundusze unijne trzeba dołożyć wszelkich starań, aby stosowne normy nie były przekraczane. Tak przy okazji Lazurowa w obecnym kształcie zapewnia przekraczanie tych norm, że aż miło.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Dennis

Post autor: Dennis » 12 maja 2006, 8:44

tarantula01 pisze:
dennis pisze:A czy konieczność wymieniania okien w mieszkaniach nie mówi już wystarczająco dużo o wpływie tej drogi na środowisko?
To nie jest wykładnia, w przeciwnym razie brak przykrycia Trasy Łazienkowskiej od ronda JP do pl. Na Rozdrożu można by było zinterpretować jakoby trasa jest bardzo przyjazna.

Po prostu przy staraniu się o fundusze unijne trzeba dołożyć wszelkich starań, aby stosowne normy nie były przekraczane. Tak przy okazji Lazurowa w obecnym kształcie zapewnia przekraczanie tych norm, że aż miło.
Brak przykrycia Trasy Ł. o niczym akurat nie świadczy, wszak przy jej budowie norm europejskich nie stosowano ;)
Natomiast okna oczywiście wykładnią nie są i mam tego świadomość. Zafrapował mnie natomiast sposób interpretacji Glonojada, uznający wymianę okien za zabezpieczanie środowiska przed trasą :mrgreen:

ODPOWIEDZ