SieÄ tramwajowa - kilka pytaĹ
Moderator: Wiliam
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Skoro nas przenieśli to powracam do pytania: którędyinż. Glonojad pisze:Fakt. No ale i tak na tramwaje nie naciskali, zabrakło wyobraźni i teraz już za późno... EOT bo OT
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Włodarzewską. Wymagało to niestety trochę bardziej złożonego procesu planistycznego, niż "pozwalamy na budowę wszystkiego, a na korytarz drogi 8 metrów starczy", he he.
A jeśli nie, to rezerwami drogowymi, na myśl przychodzą co najmniej dwie: północna strony jeszcze istniejącej rezerwy pod trasę NS (z tym, że to wyłącznie dla Włodarzewskiej, nie dla Szczęśliwic), oraz rezerwa pod "południową trasę AK" czy jak jej tam, czyli pod drogą która miała biec łukiem od Racławickiej do Ronda Zesłańców Syberyjskich.
Pamiętajmy też o Drawskiej - wzdłuż której biegła dwutorowa linia kolejowa - oraz Dickensa, po któej północnej stronie chyba jeszcze i dziś dałoby się tory puścić.
Opcji jest sporo, nikt ich nie rozpatrywał, a ja i tak mam na głowie za dużo zabawy z dworcem Zachodnim. Zresztą, jeszcze bym się na zarzuty spotkał, że mało mi jednej linii tramwajowej pod domem
A jeśli nie, to rezerwami drogowymi, na myśl przychodzą co najmniej dwie: północna strony jeszcze istniejącej rezerwy pod trasę NS (z tym, że to wyłącznie dla Włodarzewskiej, nie dla Szczęśliwic), oraz rezerwa pod "południową trasę AK" czy jak jej tam, czyli pod drogą która miała biec łukiem od Racławickiej do Ronda Zesłańców Syberyjskich.
Pamiętajmy też o Drawskiej - wzdłuż której biegła dwutorowa linia kolejowa - oraz Dickensa, po któej północnej stronie chyba jeszcze i dziś dałoby się tory puścić.
Opcji jest sporo, nikt ich nie rozpatrywał, a ja i tak mam na głowie za dużo zabawy z dworcem Zachodnim. Zresztą, jeszcze bym się na zarzuty spotkał, że mało mi jednej linii tramwajowej pod domem
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Tam już stoi blok na środku...inż. Glonojad pisze:łukiem od Racławickiej do Ronda Zesłańców Syberyjskich.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zauważyłeś, że rozmawiamy o czasach Gminy Centrum?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Obecnie, oprócz tego, że nie ma sensu w ogóle rozmawiać o nowych trasach tramwajowych w Warszawie, trzeba by myśleć albo o wariancie wzdłuż trasy NS (daleko od zabudowy Szczęśliwic, perspektywa wyjścia gdzieś dalej - Włochy albo Woronicza, duża ilość obiektów inżynierskich), albo o podejściu do Szczęśliwic - przez Dickensa, Szczęśliwicką od BW1920 lub Szczęśliwicką od Opaczewskiej. Linie - przeniesione z pętli Banacha, której funkcjonalność liniowa jest umiarkowana w kontekście otwarcia trasy Zachodni - Wilanów (która, jak już ustaliliśmy, pewnie nie powstanie) - absolutnie NIE dla tworzenia nowych linii ze względu na dwa nowe przystanki w sieci! (Tak na wszelki wypadek zaznaczyłem ).
Aczkolwiek oczywiście fajnie byłoby, gdyby linie z Banacha pojechały na Szczęśliwice Harfową i dawną rezerwą pod ekspresówkę, miałbym zawsze większy wybór .
Aczkolwiek oczywiście fajnie byłoby, gdyby linie z Banacha pojechały na Szczęśliwice Harfową i dawną rezerwą pod ekspresówkę, miałbym zawsze większy wybór .
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ja to bym od Banacha puścił tory Opaczewską i Drawską, jak daaawno temu, ale nikt na to nie pójdzie...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Nie do końca rozumiem... Trasa biegnąca mniej więcej tak: RZS - Boh. Września, Park Szczęśliwicki, Harfowa...inż. Glonojad pisze:oraz rezerwa pod "południową trasę AK" czy jak jej tam, czyli pod drogą która miała biec łukiem od Racławickiej do Ronda Zesłańców Syberyjskich.
Trochę parkingów by trzeba pousuwać...inż. Glonojad pisze: Pamiętajmy też o Drawskiej - wzdłuż której biegła dwutorowa linia kolejowa - oraz Dickensa, po któej północnej stronie chyba jeszcze i dziś dałoby się tory puścić.
Trochę byś musiał powyburzaćBastian pisze:Ja to bym od Banacha puścił tory Opaczewską i Drawską, jak daaawno temu, ale nikt na to nie pójdzie...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Bastian
- Sułtan Maroka
Tak właśnie miała iść. Dlatego zostawiono pas między blokami, a parkiem. Albo, ściślej mówiąc, dlatego nie wjechano z blokami do parku, by po granicy można było zbudować ulicę.R-11 Kleszczowa pisze:Trasa biegnąca mniej więcej tak: RZS - Boh. Września, Park Szczęśliwicki, Harfowa...
W sumie co? Ciasno by było chyba tylko na krótkim odcinku Szczęśliwickiej, ale chyba dałoby się. Gorzej z drzewami na Opaczewskiej, o zgodzie mieszkańców nie wspominając...R-11 Kleszczowa pisze:Trochę byś musiał powyburzać
- R-9 Chełmska
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
A gdzie by ta trasa miała biec perspektywicznieBastian pisze:W sumie co? Ciasno by było chyba tylko na krótkim odcinku Szczęśliwickiej, ale chyba dałoby się. Gorzej z drzewami na Opaczewskiej, o zgodzie mieszkańców nie wspominając...R-11 Kleszczowa pisze:Trochę byś musiał powyburzać
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Bastian
- Sułtan Maroka
Połączenie Racławickiej (a więc i Siekierezady) z Prymasa, jakich ci jeszcze trzeba perspektyw?
- MeWa
- Cukiereczek
Ale gorzej na odcinku od parku do Harfowej...Bastian pisze:Tak właśnie miała iść. Dlatego zostawiono pas między blokami, a parkiem. Albo, ściślej mówiąc, dlatego nie wjechano z blokami do parku, by po granicy można było zbudować ulicę.R-11 Kleszczowa pisze:Trasa biegnąca mniej więcej tak: RZS - Boh. Września, Park Szczęśliwicki, Harfowa...
I chyba nie tylko - teren ten się dosyć intensynie zabudował. W ogóle nie wiem kto wydawał na to pozwolenia - kiedyś można było swobodnie przejechać (co prawda po dzirach) po zachodniej stronie parku pomiędzy Śmigłowca a Włodarzewską, a teraz droga ta została zaanektowana przez wybudowane tam osiedla i przejazdu strzegą szlabany.R-11 Kleszczowa pisze:Trochę parkingów by trzeba pousuwać...inż. Glonojad pisze:Pamiętajmy też o Drawskiej - wzdłuż której biegła dwutorowa linia kolejowa - oraz Dickensa, po któej północnej stronie chyba jeszcze i dziś dałoby się tory puścić.
nie, ale stoją w korku.R-9 Chełmska pisze:Autobusy gryzą??
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
No to byś musiał kawał osiedla wyburzyć, które powstało między Opaczewską, a OpaczewskąBastian pisze:Połączenie Racławickiej (a więc i Siekierezady) z Prymasa, jakich ci jeszcze trzeba perspektyw?
A w niektórych przypadkach są nawet szybsze od tramwajów... Weźmy na przykład moje ulubione 506: Ciepłownia Wola - Rondo ONZ: 11 minut rozkładowo, czyli o 10 minut dłużej od tramwajuMeWa pisze:nie, ale stoją w korku.R-9 Chełmska pisze: Autobusy gryzą??
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"