del
Moderator: Wiliam
- Solaris U10
- Solaris U10
http://www.zw.com.pl/artykul/10,578151_ ... anowa.html
Huśtawka na ulicach Wilanowa
Na 700-metrowej ul. Zaściankowej stoi dziewięć progów zwalniających. Jedzie się jak górską kolejką – skarżą się kierowcy.
Mieszkańcy ul. Zaściankowej narzekają, że ich droga jest tak zabezpieczona przed piratami drogowymi, że sami nie mogą tamtędy przejechać.
– Progi położone są blisko siebie i w dodatku są bardzo wysokie – mówi radna Anna Drewniak (PiS), która walczy o zmniejszenie ich liczby i wyprofilowanie ulicy. – Hopki mogą być niebezpieczne dla kobiet w ciąży czy przewożonych karetką osób po zawale.
Mieszkańcy pobliskich domów opisują jazdę ul. Zaściankową dużo barwniej.
– Nie trzeba iść na wesołe miasteczko, żeby się porządnie pohuśtać – mówią. – Można by tu zrobić imprezę skaczących motorów, taką jak była na stadionie, warunki już mamy – żartują.
– Elementy „uspokojenia” ruchu zrealizowano na prośbę mieszkańców i radnych Wilanowa – tłumaczy Marta Zawiła-Piłat z urzędu dzielnicy. – Wiosną progi zostaną wyprofilowane. Poza tym opracowaliśmy projekt zakładający likwidację jednego progu.
Projekt został jednak odrzucony przez miejskiego inżyniera ruchu. Pod koniec stycznia dzielnica wystąpiła o ponowne rozważenie takiej możliwości.
– Podobny problem mamy na innych ulicach – mówi radna Drewniak. – Przykładowo na Wale Zawadowskim albo na ul. Ruczaj, gdzie na półkilometrowym odcinku stoi aż osiem progów.
– W tych przypadkach progi są niezbędne do spowolnienia jazdy i podniesienia poziomu bezpieczeństwa – twierdzi Marta Zawiła-Piłat. Mieszkańcy postulują, by zdjęte progi przenieść na niebezpieczną ul. Rosy, gdzie mimo wielu wypadków droga jest gładka. – Dzielnica rozważa taką możliwość – odpowiada enigmatycznie urzędniczka.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
- MeWa
- Cukiereczek
one już będą tam z kilka miesięcy... a przyznam, że nie są sympatyczne.Solaris U10 pisze:Na ul. Księcia Janusza zamontowano progi nie na całej szerokości pasa jezdni, na oko wydają się węższe niż rozstaw kół autobusu. Czyżby przełom?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Niedaleko od owej Zaściankowej, bo na Kostki-Potockiego (Vogla-Pałac w Wilanowie) też są dramatyczne progi. Raz miałem przyjemność tamtędy jechać i mimo, że samochód wyposażony był w regulowane zawieszenie, dzięki czemu mogłem sobie całość podnieść, i tak była masakra.
Obok wyprofilowania niektórych progów u nas problemem jest ich częstotliwość. Jak już zdecydują się zrobić na jakimś osiedlu progi to nie ma zmiłuj, a wystarczyłby co drugi i też nikt by nie zdołał się rozpędzić.
Obok wyprofilowania niektórych progów u nas problemem jest ich częstotliwość. Jak już zdecydują się zrobić na jakimś osiedlu progi to nie ma zmiłuj, a wystarczyłby co drugi i też nikt by nie zdołał się rozpędzić.
Panie i Panowie na Stawkach przed Inflancką (w kierunku wschodnim) w ramach przebudowy/modernizacji skrzyżowania zainstalowano progi zwalniające. Wyspowe
Progi zapewne pojawiły się tam z powodu pobliskiej szkoły, niemniej ciekaw jestem czy długo trzeba było przekonywać inwestora/zleceniodawcę przebudowy do tego rozwiązania i kto (która instytucja) wpadł na ten pomysł
Progi zapewne pojawiły się tam z powodu pobliskiej szkoły, niemniej ciekaw jestem czy długo trzeba było przekonywać inwestora/zleceniodawcę przebudowy do tego rozwiązania i kto (która instytucja) wpadł na ten pomysł
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Tam jest ograniczenie do 30km/h. Wjechałem z prędkością przepisową, i zawieszenie mojego samochodu te progi odczuło. Poza tym: moim zdaniem znak ostrzegawczy jest za późno, jest zbyt blisko samych progów. Hamowanie z 60 (tyle jechałem) do 30 na łuku to nie jest przyjemność. Pomysł z progami bardzo fajny, wykonanie - niestety - mniej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No, za dużo jechałeśSzeregowy_Równoległy pisze:Hamowanie z 60 (tyle jechałem) do 30 na łuku to nie jest przyjemność.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Fakt. Niemniej - jak się zaśnieży i zamarznie, to ktoś może niechcący wyfrunąć w torowisko. Nawet jadąc przepisowo może nie zdążyć wyhamować, bo znak jest po prostu za blisko samych progów.