A objazd pójdzie przez Krasińskiego - Broniewskiego - rondo Babka - ale zrobi się "sajgon". Ciekawe czy 406 zostanie, obawiam się, że może całkowicie stracić swój charakter pomiędzy Bemowem a Dw. Gdańskim.Siecool pisze: Dzisiaj w Kurierze podano, że wiadukt na Powązkowskiej ma zostać zamknięty za dwa miesiące.
Remont wiaduktu przy Dw. GdaĹskim
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
524 Bemowo - Wilson - Bródno i problem z głowyKra pisze:A objazd pójdzie przez Krasińskiego - Broniewskiego - rondo Babka - ale zrobi się "sajgon". Ciekawe czy 406 zostanie, obawiam się, że może całkowicie stracić swój charakter pomiędzy Bemowem a Dw. Gdańskim.Siecool pisze: Dzisiaj w Kurierze podano, że wiadukt na Powązkowskiej ma zostać zamknięty za dwa miesiące.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
PŚ - Reymonta - Broniewskiego - Krasińskiego - Pl. Wilsona i dalej jak stare 524, 121 np. od Conrada - Kochanowskiego - Powązkowską - Krasińskiego do Pl. WilsonaBastian pisze:524 Bemowo - Wilson - Bródno i problem z głowy
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Nie uszczęśliwiajmy ludzi na siłęBastian pisze:524 Bemowo - Wilson - Bródno i problem z głowyKra pisze: A objazd pójdzie przez Krasińskiego - Broniewskiego - rondo Babka - ale zrobi się "sajgon". Ciekawe czy 406 zostanie, obawiam się, że może całkowicie stracić swój charakter pomiędzy Bemowem a Dw. Gdańskim.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
pytanie czy taka linia dowozowa to ma byc na pewno 5xx a nie 1xx - w sumie za duzo nie ominie przystanków ....Kra pisze:PŚ - Reymonta - Broniewskiego - Krasińskiego - Pl. Wilsona i dalej jak stare 524, 121 np. od Conrada - Kochanowskiego - Powązkowską - Krasińskiego do Pl. WilsonaBastian pisze:524 Bemowo - Wilson - Bródno i problem z głowylub zamiast tego pozbywamy się 520 (bo Broniewskiego dostałoby silny dowóz do metra). Tylko co wtedy ze 114 (może dowozówka Pl. Wilsona - Huta
).
PURA VIDA!
Dziś (12.12.07) w rannym TKW była informacja o tym, że rusza przetarg na remont wiaduktu na Powązkowskiej natomiast specjaliści z PW określili, iż wiadukt przy Dw. Gdańskim jeszcze może powstać. Najpierw zostanie zbudowany wiadukt "wschodni" , potem skierowany na niego ruch z obecnego i odbudowany obecny. Czy ja dobrze to zrozumiałem, czy też wypowiadający się pomylił ? Miejce wolne jest raczej od strony zachodniej.
Choć o stronach rozbudowy nic nie ma.Rzeczpospolita pisze:Wiadukt na Andersa postoi dłużej
Konrad Majszyk 12-12-2007, ostatnia aktualizacja 12-12-2007 01:53
„Rz” dotarła do szczegółów ekspertyzy w sprawie zrujnowanego wiaduktu na Andersa. Drogowcy na razie nie będą musieli go zamykać
źródło: Rzeczpospolita
+zobacz więcejZamknięcie wiaduktu do końca 2008 roku nakazał Instytut Badawczy Dróg i Mostów z powodu złego stanu technicznego. Czy będzie to konieczne? Badania prowadzą na zlecenie miasta specjaliści z Politechniki Warszawskiej. Kierownik Zakładu Mostów tej uczelni prof. Henryk Zobel nie ukrywa optymizmu.
– Jest duża szansa, że wiadukt wytrzyma dłużej i nie trzeba będzie wyłączać go z ruchu – przyznaje w rozmowie z „Rz”. – Ekspertyzę skończymy przed Bożym Narodzeniem, wtedy wszystko będzie jasne – zastrzega.
Naczelnik Wydziału Mostowego w Zarządzie Dróg Miejskich Andrzej Marecki mówi już wprost: – Jeśli wyniki badań się potwierdzą, na wiadukcie zostaną zarówno tramwaje, jak i samochody i autobusy.Zamknięcie wiaduktu – przy jednoczesnym remoncie Wisłostrady przy Lasku Bielańskim, wiaduktu na Powązkowskiej i budowie metra pod Kasprowicza – oznaczałoby paraliż tej części miasta. Kierowcy mieliby do wyboru: remontowaną Wisłostradę, ul. ks. Popiełuszki z rondem „Radosława” albo objazd przez środek Żoliborza – al. Wojska Polskiego, Zajączka i Krajewskiego.Szans na rozpoczęcie prac w marcu przyszłego roku nie było żadnych. W październiku opisaliśmy w „Rz” inwestycyjny bałagan. ZDM miał gotowy projekt już w 2004 roku, ale ten się zdezaktualizował. Teraz drogowcy muszą „przesunąć” podpory projektowanych wiaduktów tak, żeby nie kolidowały z nowymi torami obok Dworca Gdańskiego (te wymyślili kolejarze, planując objazdy dla pociągów w czasie przebudowy Dworca Zachodniego).
ZDM wciąż jednak nie dostał od nich dokumentacji. Według rzecznika regionalnego oddziału Polskich Linii Kolejowych Kazimierza Peryta te są już gotowe w 99 proc.Do 2012 roku władze Warszawy planują przebudowę ul. Andersa między pl. Bankowym i Inwalidów. Wtedy powstanie też nowy wiadukt nad ul. Słomińskiego i torami przy Dworcu Gdańskim (w istocie będą to trzy obiekty: dwa dla aut i jeden tramwajowy).
Budowa wiaduktu dla aut (bez zamykania starego) zacznie się najwcześniej na przełomie 2008 i 2009 r. Estakada przy Andersa będzie rozebrana dopiero po przerzuceniu ruchu na nową.Już teraz drogowcy planują natomiast zamianę barier uniemożliwiających parkowanie na zamkniętym dla pieszych chodniku nad torami kolejowymi: z plastikowych na betonowe. Dlaczego? – Wśród kierowców panuje taka samowola, że plastikowe bariery nie są dla nich żadną przeszkodą – tłumaczy Marecki.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Dobrze by było aby niejako przy okazji zniesiono zakaz ruchu pieszych po stronie zachodniej wiaduktu, w tym celu należałoby poprawić barierki wiaduktu od strony torów.pawcio pisze:Choć o stronach rozbudowy nic nie ma.Rzeczpospolita pisze: Już teraz drogowcy planują natomiast zamianę barier uniemożliwiających parkowanie na zamkniętym dla pieszych chodniku nad torami kolejowymi: z plastikowych na betonowe. Dlaczego? – Wśród kierowców panuje taka samowola, że plastikowe bariery nie są dla nich żadną przeszkodą – tłumaczy Marecki.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nowy wiadukt będzie po stronie zachodniej. To informacja pewna.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
(pogrubienie moje)Gazeta Wyborcza pisze:Wiadukt na Andersa
Zapowiadany od wielu lat remont wiaduktu nad torami kolejowymi między Żoliborzem a Śródmieściem znowu odroczony, ale od poniedziałku Zarząd Dróg Miejskich zacznie tu wprowadzać liczne obostrzenia. Staną znaki ograniczające prędkość do 30 km/h i ciężar pojazdów do 5 ton (z wyjątkiem miejskich autobusów). Eksperci z Politechniki Warszawskiej zalecili też, by jednocześnie przez wiadukt mógł przejeżdżać tylko jeden tramwaj - stanie więc sygnalizacja świetlna. Pas ruchu w stronę centrum zostanie zwężony przed wiaduktem (na ul. Mickiewicza), a piesi będą mogli korzystać tylko z chodnika koło torów. Te zabezpieczenia pozwolą odroczyć kapitalny remont do czasu
odnowienia pobliskiego wiaduktu na Powązkowskiej i postawienia nowego na ul. Andersa.
OSA
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No właśnie, przecież skład waży 40 ton, to nie jest takie hop-siup...
A w ogóle, to najlepiej byłoby nowy wiadukt odbudować jako podwieszony z jednym pylonem, kolejarze mogliby się bawić w kolejkę elektryczną bez przeszkód pod spodem.
A w ogóle, to najlepiej byłoby nowy wiadukt odbudować jako podwieszony z jednym pylonem, kolejarze mogliby się bawić w kolejkę elektryczną bez przeszkód pod spodem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.