Informacja pasażerska i oznaczenia linii kolejowych w WWK

Moderator: JacekM

Teokryt

Post autor: Teokryt » 14 wrz 2008, 22:28

Tm pisze: Równie dobrze można mieć pretensje, że sie nie wie którędy jeździ jakiś autobus.
Tyle ze trasę autobusu można łatwo i szybko sprawdzić na jednej stronie WWW. Skoro coś ma jedną taryfę to wypadało by by miało jednolity system informacji pasażerskiej.

[ Komentarz dodany przez: MeWa: Wto 23 Wrz, 2008 00:03 ]
Usunięcie części nie na temat. MeWa
Obrazek

Tm

Post autor: Tm » 14 wrz 2008, 22:43

Teokryt pisze:Tyle ze trasę autobusu można łatwo i szybko sprawdzić na jednej stronie WWW.
To tak samo jak pociągu.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Teokryt

Post autor: Teokryt » 14 wrz 2008, 22:46

Tm pisze:To tak samo jak pociągu.
Rozkład KM na stronie ZTM? Gdzie?
Obrazek

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 15 wrz 2008, 10:10

Teokryt pisze:Rozkład KM na stronie ZTM? Gdzie?
jest link

Tm

Post autor: Tm » 15 wrz 2008, 10:13

Teokryt pisze:Rozkład KM na stronie ZTM? Gdzie?
Rozkład KM na stronie Hafasa - na jednej stronie www można sprawdzić rozkład wszystkich pociągów.
PS Rozkładu metra tez nie ma na stronie ZTMu.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 15 wrz 2008, 11:33

Tm pisze:Rozkład KM na stronie Hafasa - na jednej stronie www można sprawdzić rozkład wszystkich pociągów.
Super:) to jeszcze trzeba poznać oznaczenia, nazwy stacji... A wystarczyło by to raz na jakiś czas przepisać od standardowego modelu rozkładowego. Przecież codziennie nie zmieniają sie rozkłady jazdy pociągów? dwa ze można by zaplanować przesiadki. Jak wspólny bilet to i wspólna informacja anie rozrzucona, metro w tabelce, SKM w PDF (dobrze ze na WAP jest normalnie) KM w innym serwisie. spójne to, spójne...

Sterowniki jak sterowniki - przewidują to nalepki przystankowe z numerami?
Obrazek

Tm

Post autor: Tm » 15 wrz 2008, 16:55

Teokryt pisze:Super:) to jeszcze trzeba poznać oznaczenia, nazwy stacji...
Tak samo jak numer linii i nazwę przystanku.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 15 wrz 2008, 17:11

Znajomość numeru lini i nazw przystanku jest rzeczą podstawową.

Ale to nie sa wspólne oznaczenia mimo że taryfa jest wspólna. czy to jest problem ustanowić specjalne oznaczenia dla KM a przystanki kolejowe włączyć w system numeracji ZTM?
Dla chcącego nic trudnego.

Czemu by to nie mogło wyglądać np tak?
Załączniki
rozklad skm by ztm.gif
Obrazek

przewoz

Post autor: przewoz » 18 wrz 2008, 16:20

Frencher pisze: tak w przypadku Mińska, gm. Dębe Wielkie oraz Błonia wydaje się być, że w grę wchodzi wspólny bilet na kolej.
W przypadku Dębego Wielkiego ja już nie wiem o co może chodzić, co dopiero z Mińskiem...
Strefa podmiejska ZTM póki co kończy się w Halinowie i na miejscu ZTM z Halinowem bym gadał o wspólnym bilecie z KM. Do Dębego Wielkiego jest kilka ładnych kilometrów, do Mińska wręcz kilkanaście.

[ Dodano: Czw 18 Wrz, 2008 16:24 ]
A wiesz którędy jadą? Bo ja nie. Czy przez zachodni czy przez Gdański? a może nie zatrzymują się gdzieś?
Czepiasz się... rozkład pociągów jest prostrzy niż komunikacji miejskiej ,bo linii jest mniej. Sprawdzić jest prosto, podobnie jak można sprawdzić ,czy 525 zatrzymuje się na przystanku "Czatów" czy też nie. Też mógłbym o to spytać.
Do tego prosty i czytelny schemat linii obsługiwanych przez KM i WKD jest wywieszony w pociągach i na stacjach. Na prawdę ciężko, jeżeli pasażer jeżdżący na stałe z Rembertowa nie wie, że do Tłuszcza i Łukowa jedzie się przesz Rembertów i może jeździć tymi pociągami... Czytanie ze zrozumieniem w dalszym ciągu kuleje...

Teokryt

Post autor: Teokryt » 18 wrz 2008, 19:47

przewoz pisze:Na prawdę ciężko, jeżeli pasażer jeżdżący na stałe z Rembertowa nie wie, że do Tłuszcza i Łukowa jedzie się przesz Rembertów i może jeździć tymi pociągami...
Ale Pociągi nie są tylko dla tych co mają jeździć nimi na stałe. Trasę SKM opanowałem w całości, wiem gdzie jedzie i ile jedzie. Do KM boje się wsiadać bo nie wiem gdzie mnie wywiezie Niby wspólna taryfa a linie widmo. Skoro ZTM organizuje to ZTM powinien udzielać informacji o trasach i rozkładach. to tak jakby Mobilis miał na swojej stronie linie które obsługuje a ZTM dało by tylko link do te strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 18 wrz 2008, 19:58

Teokryt pisze:
przewoz pisze:Na prawdę ciężko, jeżeli pasażer jeżdżący na stałe z Rembertowa nie wie, że do Tłuszcza i Łukowa jedzie się przesz Rembertów i może jeździć tymi pociągami...
Ale Pociągi nie są tylko dla tych co mają jeździć nimi na stałe. Trasę SKM opanowałem w całości, wiem gdzie jedzie i ile jedzie. Do KM boje się wsiadać bo nie wiem gdzie mnie wywiezie Niby wspólna taryfa a linie widmo. Skoro ZTM organizuje to ZTM powinien udzielać informacji o trasach i rozkładach. to tak jakby Mobilis miał na swojej stronie linie które obsługuje a ZTM dało by tylko link do te strony.
O sprawie ponumerowania linii KM pisałem już na forum dawno. Ale podobno nie da się. Bo KM wolą się posługiwać nazwami krańców, a pasażer jak nie wie czy dany pociąg jedzie przed jakąś stację, to niech sobie obejrzy schemat sieci. Takie jest stanowisko.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Teokryt

Post autor: Teokryt » 18 wrz 2008, 20:05

Frencher pisze:to niech sobie obejrzy schemat sieci.
Który mógłby być chociaż na stornie ZTM by można było to zrobić z domu a nie na peronie. Nadal nie widzę w tym wszystkim problemy ze strony ZTM. Kolej nie bya by "obca" dla pasażera" który chce ja wypróbować. Potraktować kolej należny tak jak metro, że można szybko dostać sie w odległe miejsce. Tylko zobaczcie na oznaczenia stacji metra, a oznaczenia dworców. Jedynie wokół centralnego sa mapki rozmieszczenia linii. Alp Każda stacja metra ma swoje mapki. Wystarczyło by nawet to zrobić dla dworców PKP. I już było by bardziej widoczne. Linie kolejowe włączyć w system i kolejny punkt programu. Myślisz ze ludzie gdyby wiedzieli że można dojechać jakąś linią KM do Ursusa pchali by sie w 517?
ujednolicenie informacji pasażerskiej to same korzyści. Jak ZTM nie chce to sam przygotuję w ZTMowskim stylu stronę z rozkładami. Ciekawe co będzie atrakcyjniejsze.
Obrazek

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 18 wrz 2008, 20:07

Teokryt pisze:Który mógłby być chociaż na stornie ZTM by można było to zrobić z domu a nie na peronie
A to ? http://www.ztm.waw.pl/images/schematy/s ... 007-06.gif

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 18 wrz 2008, 20:12

Do Teokryta:
Podzielam Twoje uwagi w zupełności. Sam mimo że często jeżdżę koleją po Warszawie, to moja wiedza o pociągach KM właściwie się ogranicza do tego, że Km to mogę swobodnie jeździć między Zachodnią a Wschodnim, i że pociągami do Siedlec mogę dojechać do PKP Rembertów, i max. do Wesołej, bo tak się kończy wspólny bilet.
Gdyby ktoś mi kazał dojechać na jakąś mniejsza stację, to bym się musiał trochę zastanowić do jakiego pociągu wsiąść. Niestety gdy tak patrzę na relacje typu Grodzisk, Dęblin, Łowicz, to ciężko mi z głowy powiedzieć przez jakie stacje to jeździ. A szkoda. Bo gdybym wiedział, że np. pociągiem z tablicą KM7 dojadę na stacje PKP Ursus, to bym się już nie zastanawiał taka relacja jest danego pociągu.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Teokryt

Post autor: Teokryt » 18 wrz 2008, 20:14

A to trochę za mało. Bo nadal nie wiem jaki jest rozkład kolei mazowieckich? Gdzie sa usytuowane perony i z jaka komunikacja wokół nich.

Nie wiem tez jakimi dokładnie jeżdżą trawami poszczególne pociągi.
Obrazek

ODPOWIEDZ