Linie 189 i 401
Moderator: Wiliam
-
jurkiewicz
Oczywiście, że zawsze lepiej jest zwiększyc częstotliwośc niż puścic większe autobusy, jednak nauczony postępowaniem ZTM wiem, że ZTM-owcy wolą jednak puścic przeguba niż zwiększyc częstotliwośc. Taka była sytuacja chociażby ze starym 141. Zamiast w DS puścic co 20 min., a nie co 30 min., to dali 15- i 18-metrowce i sobie jeździjcie!
Toż masz w DS co 20 minut. Ogólnie, biorąc pod uwage nędzne kursowanie 141 przez ostatnie lata, teraz jest renesans. Linia otrzymała lepszą, bardziej punktualną trasę a Pradze i ma spory potencjał.Oczywiście, że zawsze lepiej jest zwiększyc częstotliwośc niż puścic większe autobusy, jednak nauczony postępowaniem ZTM wiem, że ZTM-owcy wolą jednak puścic przeguba niż zwiększyc częstotliwośc. Taka była sytuacja chociażby ze starym 141. Zamiast w DS puścic co 20 min., a nie co 30 min., to dali 15- i 18-metrowce i sobie jeździjcie!
No dokładnie! Bez przesady z tymi wozami. Zawsze mówiłem, że rzadkie 189 w międzyszczycie to za mało! Teraz doszło 401 i jest ok. Jeśli ZTM jeszcze bardziej chce poprawić warunki podróży między Włochami a Mokotowem to niech zwiększy częstotliwość 189 ale po co jeszcze 401. Jeżeli są pieniądze na takie luksusy to ja proszę też na innych liniach o przekształcenie dodatków w całki! I przywrócenie im normalnych rozkładów!Piotrek pisze:Za często to też nie pasuje? No już bez przesady Dzidku...dzidek pisze:W tej chwili gdy 401 kursuje przez cały dzień sytuacja w 189 w miedzyszczycie uległa znaczej poprawie. Nie wiem czemu przekształca się dodatki na całki zarówno na 189 i 401. W zupełności wystarczyłoby na jednej z tych linii (raczej 189). Są inne linie, którym należy się poprawa częstotliwości ale ZTM nie widzi problemu (albo nie chce go widzieć). Szkoda...
W nowym roku ubędzie dodatków i wozów w DS, przybędzie całek staraniem największego miejskiego przewoźnika. Czy taka struktura będzie lepsza? Kazdy może sobie wyrobić własne zdanie.dzidek pisze:Jeżeli są pieniądze na takie luksusy to ja proszę też na innych liniach o przekształcenie dodatków w całki!
Heh, a kiedy wozy jeżdżą najbardziej załadowane? W międzyszczycie? Czy w godzinach szczytu? No ale społeczeństwo się starzeje, coraz więcej emerytów
.
A co tam niech się Białołęka cyka, na takiej np. Powsińskiej i tak już nic przesunąć z szczytu w międzysczyt nie można
.
A co tam niech się Białołęka cyka, na takiej np. Powsińskiej i tak już nic przesunąć z szczytu w międzysczyt nie można
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
No ja bym powiedział, że ewentualnie 159. Bo jest jedyną linią na Koszykowej i sporo emerytów korzysta. Ale wtedy jeszcze 162 do koordynacji...Jarek pisze:Konkrety, konkrety!dzidek pisze:Są też inne linie gdzie częstotliwość w międzyszczycie należy poprawić.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
Ja bym coś dorzucił na 504. Linia już zdobyła popularność i przydałaby się częściej albo wysłać na nią przeguby. Co do 401 to wg. mnie powinni przekształcić w 5xx ale nie zwiększając już częstotliwości (powinno być 10/15/15). I dać kilka brygad na 504 no i ja też bym z 1 - 2 brygady dorzucił na 154.
Tak, Jarku. 189 i 401 sobie całkiem nieźle radzą w międzyszczycie. Wszak zamiast 5-6 kursów na godzinę (przed wakacjami) mamy ich teraz 8. Zasilenia w tym okresie mogły dotknąć kilku linii, które tego bardziej potrzebują. Na przykład 509, 159+162, 504, 506+150, 517. Coś by się zawsze znalazło.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
A gdzie to niby jest zapchane? A może mówisz o potencjalnym przetrasowaniu przez 1 sierpnia?ness pisze:154 imo obowiazkowo.
Na Koszykowej nie wsiada aż tylu pasażerów, aby podnosić znacząco częstotliwość. Zapełnienie 159 rzadko skacze powyżej 60 luda (tj. kiedy mam okazję nią podróżować), więc postulat podniesienia częstotliwości raczej przyjąłbym wstrzemięźliwie. A jeśli częściej, to wyłącznie na solówkach.TGM pisze:Bo jest jedyną linią (159 -e.) na Koszykowej i sporo emerytów korzysta
Natomiast 162 jest moim zdaniem pierwszą linią do wzmocnienia w tym mieście
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Tak - 162 na wspomnianym przez Ciebie odcinku jeździ rano szalenie nabite. Moja Mama tą linią jeździ rano od PKP Powiśle (kursem o 07:20) i ledwo można wejść do busa, a następny kurs jest wręcz niezabieralny.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
A pan Ostrobramska śmie wysyłać sztywniaki na dodatki w szczycie porannym
Swoją drogą, nie jestem w stanie w jakikolwiek sensowny sposób wyjaśnić, co nakręca taki popyt na busa Praga - Powiśle - Dolny Mokotów. Na pewno żadne potoki pracownicze z EC Siekierki. Fenomen 162 to także kolejny dowód na to, jak słabą linią było niegdysiejsze 416.
Swoją drogą, nie jestem w stanie w jakikolwiek sensowny sposób wyjaśnić, co nakręca taki popyt na busa Praga - Powiśle - Dolny Mokotów. Na pewno żadne potoki pracownicze z EC Siekierki. Fenomen 162 to także kolejny dowód na to, jak słabą linią było niegdysiejsze 416.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese