Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 18 maja 2008, 12:28

jasiu pisze:Niedługo wybory samorządowe, więc raczej tych najbardziej "niepopularnych" rozwiązań nie wprowadzą...
Pytanie, co będzie bardziej niepopularne - gdy wszyscy będą stali, czy gdy chociaż zbiorkom będzie jeździł?
Więc nie ma się co oburzać. Ruch samochodowy będzie rósł, a korki razem z nim. W szczycie miasto już jest zatkane, a kolejnym krokiem jest wydłużanie się tego szczytu. Czeka nas sytuacja podobna, jak w Atenach - korki zaczynają się o 6, a kończą jak się ściemni. W takim razie nie ma innej możliwości, jak uprzywilejowanie zbiorkomu.
Ja bym się pytał raczej, czemu teraz jest tak mało uprzywilejowany?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 maja 2008, 12:39

Petroniusz pisze:Pytanie, co będzie bardziej niepopularne - gdy wszyscy będą stali, czy gdy chociaż zbiorkom będzie jeździł?
No właśnie. A pasażerów wiezionych zbiorkomem jest więcej, niż indywidualnych, więc może wreszcie włodarze wpadną na to, gdzie można zdobyć więcej punktów.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 18 maja 2008, 14:38

Z linku podanego przez mkm101 wyczytałem:

- zwiększenie liczby autobusów w ruchu (dodatkowy przetarg na obsługę linii) i składów SKM (zakup lub dzierżawa)
- zakup lub dzierżawę przez TW (na zlecenie ZTM) kilkunastu wagonów dwukierunkowych
- zorganizowanie na pl. Bankowym pętli autobusowej dla autobusów linii zatępczych oraz dla linii podmiejskich z prawego brzegu Wisły (obecnie kończących swe trasy na pętli Dworzec Wschodni)
- wprowadzenie ruchu jednokierunkowejgo na ul. Markowskiej, Białostockiej i Brzeskiej z uprzywilejowaniem tam komunikacji autobusowej i stworzeniem tymczasowej pętli autobusowej

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 18 maja 2008, 19:28

Cokolwiek się nie zrobi, to i tak paraliż jest nieunikniony...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 19 maja 2008, 16:50

Jakoś nikt nie zauważył, że rozważany jest także zakup taboru autobusowego używanego. Być może nawet nwysokopodłogowego. :-k

alojzy

Post autor: alojzy » 19 maja 2008, 17:29

Metra nie wybudują. Jeśli chodzi o samo Euro, to skończy się zapewne czteroma dniami (tyle ma być meczy?) wolnymi od pracy i nauki w Warszawie. Podleje się to propagandą o rozwścieczonych kibolach (tak jak na anty-globalistów), dzięki czemu gros ludności ucieknie z miasta.
A wolne składy i wozy pośle się na linie stadionowe.
I będzie git :D

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 20 maja 2008, 14:13

Mnie osobiście bardzo, ale to bardzo cieszy buspas między Trocką a Szwedzką. W kontekście udostępnienia Mostu Ś-D tylko komunikacji zbiorowej należałoby lepiej skomunikować z Radzymińską wschodnią część Bródna pozbawioną tramwajów i ograniczyć liczbę linii/brygad przetrasowanych przez wąskie gardło na Wincentego.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 23 cze 2008, 12:48

Obrazek

link do mapy

1. Trzeba będzie wybudować pętlę NACZELNIKOWSKA (ew. SZWEDZKA jak kto woli)
2. Zmiana organizacji ruchu na pl. Bankowym umożliwiająca zawracanie wozów.
3. Z-9 lako linia dla mieszkańców ul. Ząbkowskiej i okolic ul. Okrzei.
4. Wyłączenie ruchu kolejowego do Dw. Wileńskiego, stworzenie tymczasowej stacji przy pętli NACZELNIKOWSKA/SZWEDZKA.
5. Numety E-8 i Z-9 to numery roobcze.

W załączniku proponowane częstotliwości. Trasy w części trochę nieaktualne bo były robione jakiś czas temu.

trasy opracowane przez solaris8315 & m72 company
Załączniki
METRO_finalnie.pdf
(156.4 KiB) Pobrany 212 razy
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 cze 2008, 13:16

Od razu korekta do założeń: w poprzek trasy WZ należy się spodziewać ułatwień dla zbiorkomu (buspas) na Jagiellońskiej, a wycofania z Wybrzeża Szczecińskiego i z mostu Świętokrzyskiego.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

mcdm

Post autor: mcdm » 23 cze 2008, 15:08

32 sie gdzies zapodzialo.... piach?

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 23 cze 2008, 16:14

Czy 120 naprawdę musi jeździć aż do Żaby. Pomysł na pętle przy Hallerze jest dobry, ale mogłaby swobodnie jeździć Stalową.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 23 cze 2008, 17:08

A co z 506? :>

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 23 cze 2008, 18:33

A jeździ przez Wileński?

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 23 cze 2008, 19:42

Już się przestraszyłem, że to projekt ZTM ](*,) A to tylko radosna "tfurczość" dzieci.
Uwagę mam jedną - wg. planów ZTM 718 i 805 mają jechać przez Wileński do Bankowego - i niech tak zostanie. Opcja taka jest najmniej uciążliwa z punktu widzenia pasażerów, a ci (szczególnie mieszkańcy Marek) i tak dostaną mocno w kość na jakości dojazdu. I kazanie im się przesiadać jeszcze przy Szwedzkiej, aby gdziekolwiek sensownie dojechać to absurd.
Choć idąc tym tokiem myślenia - jestem za skróceniem wszystkich linii z Bródna i Targówka do ronda Żaba, i tam przesiadka w coś innego, aby dojechać przez Wileński - i tak kolejna przesiadka dalej. :twisted:
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 23 cze 2008, 19:53

Frencher pisze:A to tylko radosna "tfurczość" dzieci.
Chcesz lizaczka?
Uwagę mam jedną - wg. planów ZTM 718 i 805 mają jechać przez Wileński do Bankowego - i niech tak zostanie. Opcja taka jest najmniej uciążliwa z punktu widzenia pasażerów, a ci (szczególnie mieszkańcy Marek) i tak dostaną mocno w kość na jakości dojazdu. I kazanie im się przesiadać jeszcze przy Szwedzkiej, aby gdziekolwiek sensownie dojechać to absurd.
Rozumiem w obecnej chwili to też absurd.

ODPOWIEDZ