Wojna w Gruzji

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 08 sie 2008, 18:47

rufio198 pisze:No patrz- jak ulał pasuje do agresji USA na Irak.
Wojna z Irakiem też nie jest w porządku.
rufio198 pisze:Jakie klany religijne? W jaki sposób ,,podejrzane''?
W taki sposób, że prawo szariatu (Islamskie Prawo Koraniczne) wplatają w oficjalne ustawodawstwo państwowe.
rufio198 pisze:Polityczny bandytyzm i gangsterka uprawiana przez USA znana jest nie od dziś - cała historia tego państwa to jeden wielka gangsterka i bandytyzm.
Rosja tak samo. Zawsze żeruje na innych.
rufio198 pisze:I jeszcze jedno - Rosjanie jak wywołuja wojne to przynajmniej nie wciagają w nią innych i nie szukają jakiś pretekstów.
Tia... Idą "wyzwolić ciemiężony lud" Osetii...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 08 sie 2008, 19:26

Tm pisze:
rufio198 pisze:Ty naprawdę uważasz, ze Rosjanie poza SU-27 i Su -29 nie maja innych samolotów?
Skoro grzebia się z SU-27 to na mój rozum oznacza że ich przestało to interesować.
No to słucham - jakie inne samoloty ma rosyjska armia i jaka jest ich jakość? Przestań rzucać ogólnikami i podaj konkrety.
MiG 29 , Mig 31, Su 31 chociazby- wystarczy chwile poszukac a nie madrzyć sie.

[ Dodano: Pią 08 Sie, 2008 20:02 ]
Wolfchen pisze:
rufio198 pisze:Jakie klany religijne? W jaki sposób ,,podejrzane''?
W taki sposób, że prawo szariatu (Islamskie Prawo Koraniczne) wplatają w oficjalne ustawodawstwo państwowe....
Nic nowego na tamtych terenach - takie maja obyczaje. I nam nic do tego -maja prawo zyc po swojemu.
Wolfchen pisze:
rufio198 pisze:Polityczny bandytyzm i gangsterka uprawiana przez USA znana jest nie od dziś - cała historia tego państwa to jeden wielka gangsterka i bandytyzm.
Rosja tak samo. Zawsze żeruje na innych....
To czemu tylko Rosja jest potepiana? Bo nie stara się za fałszywą maską niesienia ,,demokracji i dobrobytu'' żerować na innych? Chyba nie doczytałeś co napisałem na końcu poprzedniego postu - w pewien sposób sa uczciwsi od USA
Wolfchen pisze:
rufio198 pisze:I jeszcze jedno - Rosjanie jak wywołuja wojne to przynajmniej nie wciagają w nią innych i nie szukają jakiś pretekstów.
Tia... Idą "wyzwolić ciemiężony lud" Osetii...
Jak juz to Osetii PŁD gdzie większośc mieszkańców jest rosyjskojęzyczna. Zreszta dawno juz opowiedzieli się za swoim państwem.
Ot pozostałości po Ziutku, Lońce itp
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 08 sie 2008, 20:13

rufio198 pisze:To czemu tylko Rosja jest potepiana?
Bo Ruscy zawsze byli "tymi złymi".

Tm

Post autor: Tm » 08 sie 2008, 20:16

rufio198 pisze:MiG 29 , Mig 31, Su 31 chociazby- wystarczy chwile poszukac a nie madrzyć sie.
Tak jak pisałem, sporo staroci, nowości mało.
inż. Glonojad pisze:Są doniesienia, że lotnictwo gruzińskie zdobyło przewagę.
To akurat niemożliwe o tyle, że Gruzini w zasadzie nie mają lotnictwa, jakieś Migi 21, albo używańce z demoludów. Lepiej już mają z systemami p-lot, więc mogą trochę strąceń uzyskać.

[ Dodano: Pią 08 Sie, 2008 20:29 ]
Saakaszwili wycofuje najlepszą gruzińską brygadę z Iraku, więc na szybki koniec sie nie zanosi.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 08 sie 2008, 20:37

PORTAL TLEN pisze: NATO usiłuje bez angażowania się powstrzymać wojnę

NATO prowadziło w piątek ofensywę dyplomatyczną, nasilając kontakty z Gruzją i Rosją, by zapobiec wojnie; sojusz nie chce się jednak angażować się w konflikt - pisze agencja AFP.

Gruzja zaapelowała do wspólnoty międzynarodowej o pomoc w powstrzymaniu "bezpośredniej agresji militarnej" Rosji na jej terytorium w sytuacji, gdy sama rozpoczęła operację wojskową, aby odzyskać kontrolę nad jednym ze swych regionów separatystycznych - Osetią Płd. NATO jednak nie chce być wmieszane w ten konflikt - podkreśla AFP.

"NATO nie ma mandatu do odegrania bezpośredniej roli na Kaukazie" - podkreślają władze sojuszu.

Sekretarz generalny NATO Jaap de Hoop Scheffer jest "bardzo zaniepokojony" rozwojem sytuacji i "zaapelował "do wszystkich stron o wstrzymanie natychmiastowe działań zbrojnych i zaangażowanie w bezpośrednie rozmowy".
Zżera mnie ciekawość - czy jakby tak Serbia chciała odzyskac Kosowo - tez by NATO było wstrzemięźliwe [/b]
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

TOMEK

Post autor: TOMEK » 08 sie 2008, 22:38

W przypadku Serbii NATO nie było wstrzemięźliwe i praktycznie wywalczyło dla Kosowa niepodległość. Wiadomo, że NATO nie zaangażuje się w konflikt z Rosją gdyż stworzyłoby to realną groźbę wybuchu wojny światowej, ale ja tu widzę miejsce dla cichego zaangażowania US Army. W końcu Gruzja jest najważniejszym sojusznikiem USA w tej części świata...

TOMEK

Post autor: TOMEK » 09 sie 2008, 14:34

Rosjanie zbombardowali miasto Gori w północnej Gruzji, jest 60 zabitych cywilów! W TVN 24 i BBC można zobaczyć płonące bloki mieszkalne! Atakowanie celów cywilnych jest absolutnie niedopuszczalne, to już jest zbrodnia wojenna! Uważam, że polskie władze powinny podjąć wszelkie możliwe działania, aby przerwać rosyjską ofensywę, nie oglądając się na UE, USA i całą resztę...

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 09 sie 2008, 14:44

Co zrobić? Wypowiedzieć Rosji wojnę?

Niech się USA zajmie tematem skoro Gruzja jest niby ich strategicznym sojusznikiem. My powinniśmy rozmawiać jednym głosem z UE. Co nie znaczy, że nie należałoby lobbować sankcji dla Rosji, ale to nie przejdzie. Silny ma zawsze rację, takie jest życie niestety.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Tm

Post autor: Tm » 09 sie 2008, 14:56

Notabene zachowanie USA jako sojusznika może znacząco wpłynąć na naszą decyzję w sprawie tarczy.
Tymczasem sprzeczne wieści dochodzą z Cchinwali - obydwie strony twierdzą, że kontrolują miasto. Do wojny włączyła się także Abchazja, ale nie dawałbym ich wielkich szans - istnieją bodajże trzy drogi łączące separatystów z Gruzją i wszystkie są pewnie pilnie strzeżone, reszta granicy przebiega wzdłuż gór i Wąwozu Kodori - miejsc ciężkich do przebycia. Podobno USA chcą wysłać lotniskowiec na Morze Czarne, a już wypłynęła z portów Flota Czarnomorska.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 09 sie 2008, 14:58

USA nie będzie się z werwą zabierało do jakiejkolwiek działań w Gruzji IMO. Nawet dyplomatycznych.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Tm

Post autor: Tm » 09 sie 2008, 18:12

Motyw komunikacyjny - gruzińscy żołnierze przygotowują się do walki.
Obrazek
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 09 sie 2008, 18:27

Gazeta.pl pisze:12:14: MSZ Rosji: Ukraina jest współodpowiedzialna za czystki w Osetii Południowej.
Mam wrażenie, że oni szukają pretekstu, aby nie zakończyło się tylko na Gruzji...
Źródło: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... &startsz=x
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 09 sie 2008, 19:00

Wolfchen pisze:
Gazeta.pl pisze:12:14: MSZ Rosji: Ukraina jest współodpowiedzialna za czystki w Osetii Południowej.
Mam wrażenie, że oni szukają pretekstu, aby nie zakończyło się tylko na Gruzji...
I tu zgadzam się w 100% .
Ciekawi mnie jedno - kto podpuścił Gruzinów ze akurat teraz postanowili podporządkowac sobie się do Osetii Płd. Przecież to dla laika było pewne ze Rosja stanie w obronie Osetii Płd. :-k

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 09 sie 2008, 19:29

rufio198 pisze:Ciekawi mnie jedno - kto podpuścił Gruzinów ze akurat teraz postanowili podporządkowac sobie się do Osetii Płd. Przecież to dla laika było pewne ze Rosja stanie w obronie Osetii Płd. :-k
Nie wiem. Aczkolwiek w jakiś sposób należałoby wyjaśnić tą sytuację. Szkoda, że wybrano najgorszy możliwy sposób...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 09 sie 2008, 19:31

Wolfchen pisze:
rufio198 pisze:Ciekawi mnie jedno - kto podpuścił Gruzinów ze akurat teraz postanowili podporządkowac sobie się do Osetii Płd. Przecież to dla laika było pewne ze Rosja stanie w obronie Osetii Płd. :-k
Nie wiem. Aczkolwiek w jakiś sposób należałoby wyjaśnić tą sytuację. Szkoda, że wybrano najgorszy możliwy sposób...
I całą winę zrzucono na Rosję #-o
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

ODPOWIEDZ