13 (pechowa) N
Tak przeglądam sobie ten temat i przypomniało mi się, że z 20 lat temu (no może 18) byłem świadkiem podobnej sytuacji, w drugim wagonie również nie było pokrywy pulpitu i chciałem sprawdzić, czy jak nacisnę kilka guzików, to drzwi się otworzą. Oczywiście byłem dużo młodszy niż teraz, więc wystarczył argument, że porazi mnie prąd. I okazuje się, że nawet to mogła być prawda. W warszawskich tramwajach czas się zatrzymał.
Pójdzie.
Jak pociągniesz to tak jakbyś wyciągnął i włożył wtyczke do gniazdka włączonej lampce. Jak lampka będzie włączona (czyli pod obciążeniem) to w gniazdku mozna zaobserwować niewielki błysk. Tak samo z wagonem. Jak bedzie pobierał prąd z sieci a Ty mu sciągniesz i ponownie puscisz pantograf to też pojawi się taki rozbłysk tylko że odpowiednio większy. Bo i moc i napięcie większe. Jak bez obciązenia, to nic wielkiego sie nie powinno stać
. Ale elektrykiem to ja nie jestem, wiec niech wypowie sie ktoś bardziej kompetentny.
Jak pociągniesz to tak jakbyś wyciągnął i włożył wtyczke do gniazdka włączonej lampce. Jak lampka będzie włączona (czyli pod obciążeniem) to w gniazdku mozna zaobserwować niewielki błysk. Tak samo z wagonem. Jak bedzie pobierał prąd z sieci a Ty mu sciągniesz i ponownie puscisz pantograf to też pojawi się taki rozbłysk tylko że odpowiednio większy. Bo i moc i napięcie większe. Jak bez obciązenia, to nic wielkiego sie nie powinno stać
8833 pisze:Mnie co innego zawsze nurtowało. Mianowicie, czy po puszczeniu pantografu może dojść do zerwania sieci trakcyjnej, o ile się w odpowiednim momencie nie spowolni podnoszenia pantografu.
Może.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
Nie wiem lepiej, tylko mówię co uważam. Nie jest to jakikolwiek "głos ekspercki". Człowieku, nikt nawet słowa nie powie, jak nie zgadzają się z twoim zdaniem?Wolfchen pisze:Następny samouk co wie lepiej.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Mogą się nie zgadzać, ale liczy się ton i pozycja.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Że co? Część tak, ale sporo składów tej przypadłości nie ma.Pingwin pisze:kiedy ty nauczysz się ze odpięcie blokady jazdy (blokady drzwiowej w 13N kończy się tym ze 2 wagonu nie otworzysz ??![]()
Znam przypadki, gdy pantograf na II wagonie po latach nieużywania nie miał najmniejszego zamiaru się rozłożyć.Glonojad pisze:Tymczasem w układzie z pozostawieniem pantografu i położeniem kabla (podstawowe rozwiązanie w PL) w złożonym pantografie II wagonu będzie prąd i to 600VDC.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A to już jest styk teorii z praktyką ;D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Może nie ten zakład? 
Kto szuka - nie błądzi.Pingwin pisze:wskaz mi te składy.
Może niedokładnie je robisz?:) BTW - Zgodnie z prawami Murphy'ego: zawsze w obecności przeszkolonego personelu wszystko działa zgodnie z instrukcją.Pingwin pisze:Codziennie robię OC w którym sprawdzam sprawność blokady jazdy i w każdym przypadku w wagonie 13n dzieje się tak pisałem wyżej
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -