Jak zmienią się okolice ulic Prostej i Świętokrzyskiej
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
OK, ale:
1) wiele przestrzeni to nie uwolni
2) taka lokalna komunikacja autobusowa to na częstotliwości dobrej linii tramwajowej się co najwyżej skończy; czy miasto będzie miało kręgosłup, by dla kilknastu autobusów na godzinę "zabierać" pas ruchu? Czuję, że skończy się max na buspasie w DP w szczycie.
1) wiele przestrzeni to nie uwolni
2) taka lokalna komunikacja autobusowa to na częstotliwości dobrej linii tramwajowej się co najwyżej skończy; czy miasto będzie miało kręgosłup, by dla kilknastu autobusów na godzinę "zabierać" pas ruchu? Czuję, że skończy się max na buspasie w DP w szczycie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie mam pomysłu. Sądzę, że miasto też nie, po to konkurs?
Najchętniej bym zrobił torowisko tramwajowe po północnej stronie plus jezdnię dwukierunkową (z lewoskrętami) po stronie południowej, ale to z oczywistych przyczyn nie wchodzi w grę.
Najchętniej bym zrobił torowisko tramwajowe po północnej stronie plus jezdnię dwukierunkową (z lewoskrętami) po stronie południowej, ale to z oczywistych przyczyn nie wchodzi w grę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
MichalJ pisze:Bajanie. Gdzie masz miasto budujące równolegle metro i tramwaj?Glonojad pisze: Najchętniej bym zrobił torowisko tramwajowe po północnej stronie plus jezdnię dwukierunkową (z lewoskrętami) po stronie południowej, ale to z oczywistych przyczyn nie wchodzi w grę.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No i się pewnie skończy na wybudowanym od zera buspasie z autobusami co 5 (albo i 3) minuty, który kosztował będzie podobną kwotę jak trasa tramwajowa, no ale przecież "tramwaju nad metrem się-nie-buduje".
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie sądzę, raczej się spodziewam, że w tym przypadku ZTM będzie zdeterminowany, aby napełnić metro. Ale to wyjdzie w praniu za czas jakiś.Glonojad pisze:buspasie z autobusami co 5 (albo i 3) minuty
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Do podjeżdżania 1-2 przystanki? W sytuacji, gdy między Nowym Światem a Marszałkowską nie było nawet pośredniego zespołu autobusowego? Okrutne...
Zwłaszcza w centrum, gdzie taka kombinacja z metrem będzie niewiele szybsza od pójścia z buta, jesli uwzględnić czas na zjechanie na dół, poczekanie na pociąg... zresztą, jak mówisz: tramwaje na Marszałkowskiej udowadniają wiele rzeczy. Ale ZTM już nie raz przebąknął o tym, że metro ma być pełne, więc będzie. Gdyby ktoś tam myślał organem służącym do myślenia, a nie siedzenia, to by takich 105 & co. nie próbował krańcować 2 przystanki przed ONZ, utrudniając tym samym znakomicie przesiadkę do tramwajów w JP2 czy komunikację na jedynym nie-dublowanym-przez-m2c przystanku na ciągu środmiejskim - Norblinie to jest... Wszystko wskazuje więc na to, że ostaniemy się tam z jakimś dziadowym 178 (o ile zostaniemy)... eee, no i co? A, no i 174. Troche mało na buspas.Glonojad pisze:Do podjeżdżania 1-2 przystanki? W sytuacji, gdy między Nowym Światem a Marszałkowską nie było nawet pośredniego zespołu autobusowego? Okrutne...
I tak, i nie. Jeśli miałyby tam zostać tylko autobusy jadące całym ciągiem prosto, jak M2C, to tak. Ale IMHO w centrum właśnie tramwaje + metro pełnić będą ( i już pełnią ) taką rolę, to autobusy nieco bardziej kręcące się po centrum (znowu, z uporem powtórzę: miały być hordy 2xx także w ścisłym centrum, gdzie one są?) pozwlalające pojechać po siatce ulic "na skos" są i będą bardzo pożądane, także nad metrem. Tyle, że nie jedna linia nad całym odcinkiem M2C na zachodnim brzegu, dajmy na to.MichalJ pisze:No właśnie brak przystanków autobusowych pomiędzy stacjami metra jest argumentem przeciwko autobusom.
Z tym, że oczywiście jakieś autobusy tam zostaną.