Jak zmienią się okolice ulic Prostej i Świętokrzyskiej

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 paź 2011, 11:57

OK, ale:
1) wiele przestrzeni to nie uwolni
2) taka lokalna komunikacja autobusowa to na częstotliwości dobrej linii tramwajowej się co najwyżej skończy; czy miasto będzie miało kręgosłup, by dla kilknastu autobusów na godzinę "zabierać" pas ruchu? Czuję, że skończy się max na buspasie w DP w szczycie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 paź 2011, 12:23

Ale co proponujesz w zamian? 1 pas z autobusami? A jak im zapewnisz niestanie w korku?
Co do zwężania - na Świętokrzyskiej ekwiwalent 4 czy 5 pasów szerokości był zajęty przez parking - to jest pole do popisu.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 paź 2011, 12:56

Nie mam pomysłu. Sądzę, że miasto też nie, po to konkurs?

Najchętniej bym zrobił torowisko tramwajowe po północnej stronie plus jezdnię dwukierunkową (z lewoskrętami) po stronie południowej, ale to z oczywistych przyczyn nie wchodzi w grę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 paź 2011, 16:00

tam przede wszystkim chodniki trzeba poszerzyć - walą tłumy, a jest ciasno przez parkujące samochody.

A w ogóle to mi się marzy aleja z szerokim pasażem po środku. Ale to chyba nie u nas.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 paź 2011, 16:38

Glonojad pisze: Najchętniej bym zrobił torowisko tramwajowe po północnej stronie plus jezdnię dwukierunkową (z lewoskrętami) po stronie południowej, ale to z oczywistych przyczyn nie wchodzi w grę.
Bajanie. Gdzie masz miasto budujące równolegle metro i tramwaj?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 paź 2011, 18:36

MichalJ pisze:
Glonojad pisze: Najchętniej bym zrobił torowisko tramwajowe po północnej stronie plus jezdnię dwukierunkową (z lewoskrętami) po stronie południowej, ale to z oczywistych przyczyn nie wchodzi w grę.
Bajanie. Gdzie masz miasto budujące równolegle metro i tramwaj?

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 paź 2011, 18:56

No to ja tam bym chciał ruchome chodniki.

Jest różnica między 'nie wchodzi w grę (w Warszawie)' a 'w ogóle niemożliwe', nie snujmy marzeń sennych...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 paź 2011, 19:25

No i się pewnie skończy na wybudowanym od zera buspasie z autobusami co 5 (albo i 3) minuty, który kosztował będzie podobną kwotę jak trasa tramwajowa, no ale przecież "tramwaju nad metrem się-nie-buduje".

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 paź 2011, 19:33

Glonojad pisze:buspasie z autobusami co 5 (albo i 3) minuty
Nie sądzę, raczej się spodziewam, że w tym przypadku ZTM będzie zdeterminowany, aby napełnić metro. Ale to wyjdzie w praniu za czas jakiś.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 paź 2011, 20:50

Do podjeżdżania 1-2 przystanki? W sytuacji, gdy między Nowym Światem a Marszałkowską nie było nawet pośredniego zespołu autobusowego? Okrutne...

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 paź 2011, 21:05

No właśnie brak przystanków autobusowych pomiędzy stacjami metra jest argumentem przeciwko autobusom.
Z tym, że oczywiście jakieś autobusy tam zostaną.

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 28 paź 2011, 21:11

Glonojad pisze:Do podjeżdżania 1-2 przystanki? W sytuacji, gdy między Nowym Światem a Marszałkowską nie było nawet pośredniego zespołu autobusowego? Okrutne...
Zwłaszcza w centrum, gdzie taka kombinacja z metrem będzie niewiele szybsza od pójścia z buta, jesli uwzględnić czas na zjechanie na dół, poczekanie na pociąg... zresztą, jak mówisz: tramwaje na Marszałkowskiej udowadniają wiele rzeczy. Ale ZTM już nie raz przebąknął o tym, że metro ma być pełne, więc będzie. Gdyby ktoś tam myślał organem służącym do myślenia, a nie siedzenia, to by takich 105 & co. nie próbował krańcować 2 przystanki przed ONZ, utrudniając tym samym znakomicie przesiadkę do tramwajów w JP2 czy komunikację na jedynym nie-dublowanym-przez-m2c przystanku na ciągu środmiejskim - Norblinie to jest... Wszystko wskazuje więc na to, że ostaniemy się tam z jakimś dziadowym 178 (o ile zostaniemy)... eee, no i co? A, no i 174. Troche mało na buspas.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 28 paź 2011, 21:11

Skoro będzie metro i będzie przebudowywana Świętokrzyska, to jak nic powinien powstać przystanek przy pl. Powstańców Warszawy. Gorzej, że przystanek na wysokości Bagna ma średni sens, ale dla idei może by tak...? ;)

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 paź 2011, 21:14

Gdzie właściwie będzie stacja rondo ONZ? Pod Świetokrzyską czy Prostą?

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 28 paź 2011, 21:14

MichalJ pisze:No właśnie brak przystanków autobusowych pomiędzy stacjami metra jest argumentem przeciwko autobusom.
Z tym, że oczywiście jakieś autobusy tam zostaną.
I tak, i nie. Jeśli miałyby tam zostać tylko autobusy jadące całym ciągiem prosto, jak M2C, to tak. Ale IMHO w centrum właśnie tramwaje + metro pełnić będą ( i już pełnią ) taką rolę, to autobusy nieco bardziej kręcące się po centrum (znowu, z uporem powtórzę: miały być hordy 2xx także w ścisłym centrum, gdzie one są?) pozwlalające pojechać po siatce ulic "na skos" są i będą bardzo pożądane, także nad metrem. Tyle, że nie jedna linia nad całym odcinkiem M2C na zachodnim brzegu, dajmy na to.

ODPOWIEDZ