O grzaniu i niegrzaniu

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 29 kwie 2009, 19:04

Dopóki Mobilis będzie mi gderać o przepałach dopóty nie będę włączać klimatyzacji i już. Wczoraj odblokowałem okna.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

jgas

Post autor: jgas » 29 kwie 2009, 20:10

radeom pisze:Nagana dla wszystkich kierowców, którzy nie włączyli klimatyzacji, a mieli taką możliwość. Na dworzu jest 25 stopni, a w niektórych autobusach okna są zablokowane. ](*,)
Mój informator powiedział, że na R13 nie było polecenia włączenia klimy, a na własną rękę nie powinni tego robić. Więc pozostaje otwarcie lufcików.

TOMEK

Post autor: TOMEK » 29 kwie 2009, 20:22

Szeregowy_Równoległy pisze:Dopóki Mobilis będzie mi gderać o przepałach dopóty nie będę włączać klimatyzacji i już. Wczoraj odblokowałem okna.
Kiedy okna odblokowane to jak dla mnie nie ma problemu, gorzej gdy kierowca na to "nie wpadnie" #-o

Awatar użytkownika
Solaris

Post autor: Solaris » 29 kwie 2009, 23:20

radeom pisze:Nagana dla wszystkich kierowców, którzy nie włączyli klimatyzacji, a mieli taką możliwość. Na dworzu jest 25 stopni, a w niektórych autobusach okna są zablokowane. ](*,)
A było odgórne (czyli z ZTM-u) polecenie włączenia klimy?

Adam G.

Post autor: Adam G. » 29 kwie 2009, 23:24

TOMEK pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Dopóki Mobilis będzie mi gderać o przepałach dopóty nie będę włączać klimatyzacji i już. Wczoraj odblokowałem okna.
Kiedy okna odblokowane to jak dla mnie nie ma problemu, gorzej gdy kierowca na to "nie wpadnie" #-o
jak dla mnie jest, i to duży! gdzie my, k***a, żyjemy?! skoro jest klima, to ma działać, jak tylko jest taka potrzeba - dziś ewidentnie była. Oczywiście nie mam nic do kierowców, tylko do kretyna, który wymyśla "oszczędzanie" paliwa, przez co nikt logicznie myślący klimatyzacji nie włączy - przecież w ten sposób sam sobie odbierze dodatkowe pieniądze, które może dostać.

inna sprawa, że dla takiego Libero włączenie klimy bywa zabójcze :]
noidea

Misiek997
Zbanowany

Post autor: Misiek997 » 30 kwie 2009, 1:13

a ja na te 50-100 zł tej premii to leję ciepłym porannym moczem
U mnie klima działa i w wozie było chłodniutko i przyjemnie. Niech mnie na te swoje listy kierownik wpisuje. Miesiąc marzec (więc bez klimy a z ogrzewaniem) zakończyłem stanem -72 litry :D

Walas

Post autor: Walas » 30 kwie 2009, 9:24

Wczoraj w A145 klima była.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 30 kwie 2009, 11:26

jgas pisze:Mój informator powiedział, że na R13 nie było polecenia włączenia klimy, a na własną rękę nie powinni tego robić. Więc pozostaje otwarcie lufcików.
:arrow: Klima w solarkach z ostatniego rzutu jest włączona cały czas, a wyłączyć ją to można tylko na chwilkę bo komputer zaraz włączy ją ponownie. A luki dachowe jak się je otworzy to są otwarte przez chwilkę i komputer zamyka je i włącza klimę, jak zrobi się za "chłodno" wyłącza klimę i otwiera luki dachowe. Także nie mam problemu z klimatyzacją włączać czy nie tego pilnuje sam bus i jego komp.A okna mam po blokowane przez cały czas. :D

:arrow: Także jakiekolwiek nakazy czy zakazy są tu nie na miejscu, czyli cały rok grzeje a w lecie też chłodzi i kierowca nie ma na to wpływu temperatura we wozie to cały rok 21-22 stopnie. :D

fraktal

Post autor: fraktal » 30 kwie 2009, 11:29

Adam G. pisze:jak dla mnie jest, i to duży! gdzie my, k***a, żyjemy?! skoro jest klima, to ma działać, jak tylko jest taka potrzeba - dziś ewidentnie była. Oczywiście nie mam nic do kierowców, tylko do kretyna, który wymyśla "oszczędzanie" paliwa, przez co nikt logicznie myślący klimatyzacji nie włączy - przecież w ten sposób sam sobie odbierze dodatkowe pieniądze, które może dostać.
Dlatego uważam, że kupowanie w Warszawie autobusów z klimatyzacją przestrzeni pasażerskiej jest bez sensu, bo i tak częściej klima jest wyłączona niż włączona, natomiast zwykle okna są zablokowane.

henio_wpz

Post autor: henio_wpz » 30 kwie 2009, 11:44

gregory5576 pisze:
:arrow: Klima w solarkach z ostatniego rzutu jest włączona cały czas, a wyłączyć ją to można tylko na chwilkę bo komputer zaraz włączy ją ponownie. A luki dachowe jak się je otworzy to są otwarte przez chwilkę i komputer zamyka je i włącza klimę, jak zrobi się za "chłodno" wyłącza klimę i otwiera luki dachowe. Także nie mam problemu z klimatyzacją włączać czy nie tego pilnuje sam bus i jego komp.A okna mam po blokowane przez cały czas. :D

:arrow: Także jakiekolwiek nakazy czy zakazy są tu nie na miejscu, czyli cały rok grzeje a w lecie też chłodzi i kierowca nie ma na to wpływu temperatura we wozie to cały rok 21-22 stopnie. :D
Dziwne, wczoraj jechałem 111 nową solarką i jakoś klima nie działała :-k

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 30 kwie 2009, 12:14

henio_wpz pisze:Dziwne, wczoraj jechałem 111 nową solarką i jakoś klima nie działała :-k
:arrow: Jest funkcja oczędnej pracy klimy może miał włączoną tą funkcję i klima będie się załączała rzadziej.

henio_wpz

Post autor: henio_wpz » 30 kwie 2009, 12:18

Chyba, że tak...

pasażer

Post autor: pasażer » 30 kwie 2009, 14:04

Czy klima - to tylko otwarte szyberdachy i nic więcej? Tak było dziś w 8205/111 8409/520 i 842* /525. W wozach jak w piekarni. Chyba powina działać klima a szyberdachy powinny być zamknięte. Jeśli ,mają być otwarte tylko szyberdachy to ja dziękuję. Autobus chyba czymś się różni od piekarni.

Awatar użytkownika
rzeznik

Post autor: rzeznik » 30 kwie 2009, 14:20

Pozwolę sobie wtrącić 3 grosze do tematu klimy i blokowania okien. Zwróćcie uwagę na taki mały szczegół: klucze do okien mają tylko właściciele wozów (przynajmniej tak jest w przypadku osralisów ze Stalowej i jest to moim zdaniem głupota), a zapewniam Was, że często właściciel nie jeździ swoim dyliżansem nawet półtora mięsiąca.
Jak więc np. taki zasilak trafiając na osralisa ma odblokować okna?
Inną sprawą jest też mizerna jakość klimy w w/w wozach.

Taką sytuację miałem jeżdżąc ostatnio 8854 - okna zablokowane, klima wyłączona, a na wozie istny wrzący gar. Niestety nigdzie nie znalazłem klucza do okien (taką miałem nadzieję, że może się gdzieś zawieruszył...), więc do wieczora jeździłem z klimą włączoną na max. Nie wychodziłem na salon sprawdzić czy działa, ale nikt nie przychodził z pretensjami, że za gorąco ani też nikt nie szarpał się z tymi oknami, więc chyba było OK...

A teksty o jakimś strasznym przepale przy jeżdżeniu z klimą można wsadzić między bajki - wiem, bo sprawne mam patrzałki i widziałem ile się do baku wlało po zjeździe.
rury

czaroT-11
Kontakt:

Post autor: czaroT-11 » 30 kwie 2009, 14:41

Ja wczoraj prawie zostałem wyżucony ze 171 #88xx. Wszystkie okna zamknięte, klima wyłączona, luki zamknięte. Tak tylko spojrzałem na zamknięcie okna i patrze, że ta zapadka w górze... Ludzie tam mdleli, pot lał się litrami więc bez zastanowienia otorzyłem te okno. Ludzie przy oknie powiedzieli "O jak dobrze, że okno się otworzyło" itp., a jeden starszy dziad zaczął mnie opieradać bo na szybie obok klamki od okna jest napis o klimie, że nie wolno otwierać i to samo na wyświetlaczu z trasą. Wywołała się wielka awantura pomiędzy mną, pasażerami i tym dziadem. Wszyscy byli zadowoleni że chociaż jedno okno jest otwarte i jes minimalny przewiew. Dziad wstał i zamknął te okno i ręką trzymał klamkę aby ludzie go nie otworzyli!! ](*,) żal rozpacz dno i metr mułu jak dla mnie... Chciałem zrobić dobrze otwierając okno a zostałem zmieszany z błotem. Oczywiście stronę dziada trzymały inne stare próchna, a moją osoby młodsze.

ODPOWIEDZ