TW - skreślenia ze stanu, kasacje, sprzedaż taboru
- Bastian
- Sułtan Maroka
Hamowanie ma o połowę słabsze, bo ma o połowę mniej hamulców
Inną rzeczą jest całokształt czynników, więc także masa bezwładna itp. 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Też uważam, że to jakiś żart. Wagony hamują praktycznie niezależne (nie zakładam padniętych hamulców). Wyobraźmy sobie 2 wagony nie połączone, przekazujące sobie radiem sygnał włączenia hamulców. Jeżeli zahamują jednakowo, to będą utrzymywały stałą odległość. Można je wtedy połączyć łańcuchem, który będzie luźny (brak przekazu sił). A teraz zastąpmy luźny łańcuch prawdziwym sprzęgiem. Znów: jeżeli hamują identycznie - nie będzie przekazu sił. Czyli są połączone, a hamują tak jak na początku, gdy były oddzielnie.Bastian pisze:Hamowanie ma o połowę słabsze, bo ma o połowę mniej hamulcówInną rzeczą jest całokształt czynników, więc także masa bezwładna itp.
Jeżeli jeden z wagonów ma silniejsze hamulce, to efekt hamowania będzie ŚREDNIĄ arytmetyczną efektów hamowania każdego z wozów, a nie sumą czy innym iloczynem. To jest elementarna fizyka - Sierpień zapraszam na korki. ,,Inne czynniki'' (opór powietrza) mogą wnieść tu jakieś minimalne poprawki, które są bez znaczenia.
Związkowcy dużo gadają, a nie jeżdżą - to musiało kiedyś się wydać. Ale zonk!Pamiętaj, że jak twierdzą panowie z ZZ Sierpnień '80 to pojedynczy wagon 13N ma o połowę słabsze hamowanie od składu
Hamowanie jest o połowę słabsze (siła hamowania), ale energii do wytracenia też jest o połowę miej. Także maja rację i jednocześnie jej nie mają:)Pamiętaj, że jak twierdzą panowie z ZZ Sierpnień '80 to pojedynczy wagon 13N ma o połowę słabsze hamowanie od składu
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
W zamian za 3168 Praga oddała na R4 skład 105Na a tam przygotowują kolejny skład 13N pod palnik. Po za tym za wagony 3169 i 3170 R4 w przyszłym tygodniu ma pożegnać jeden skład 13N a za drugi wagon ma oddać 105N2k/2000 na R1 gdzie zapewne skasują stozłomke.
Karierowicze mają się dobrze w firmie która sama promuje kierowników nieudaczników i pozwala im zatrudniać nieudaczników życiowych..... przez to jest jak jest.
Każdy wagon hamuje sam, obojętnie, czy jedzie w składzie, czy solo - od tego trzeba zacząć.kajo pisze:Hamowanie jest o połowę słabsze (siła hamowania), ale energii do wytracenia też jest o połowę miej.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
1410, ale ten to raczej powinien teraz wracać, nie jechać... 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Czyli 1410 wrócił z leczenia czopa.
Aczkolwiek dzisiaj były dwie lawety... bo przyjechał także swing.
Aczkolwiek dzisiaj były dwie lawety... bo przyjechał także swing.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Nie bocian, nie z Mokotowa, nie "drugi lub trzeci", nie "na remont", nie "do Pesy". Reszta się zgadza.MeWa pisze:14xx - bocian z Mokotowa (już drugi lub trzeci). Na remont gdzieś go wiozą (chyba do Pesy)
105Ne 1410 (R-2 Praga) wrócił z NSp z FPS Cegielski, po prawie 6 miesiącach reanimacji konstrukcji pudła (z czopem skrętu na czele).