SKM w Warszawie
Moderator: JacekM
- Bastian
- Sułtan Maroka
A ja w ogóle proponuję z tego zrobić dwa tematy - jeden o organizacji i taborze, drugi o sieci.JKTpl pisze:W tym momencie trzeba zadecydować o czym jest temat: o spółce Szybka Kolej Miejska, czy o systemie szybkiej kolei miejskiej...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
-
metron
No pewnie, niech debile czyli pasażerowie nadal poczekają sobie na pociąg z Gdańskiej do Legionowa 1,5-2 godziny, niech pasażerowie w Pruszkowie w niedzielę poczekają sobie na pociąg ze Skierniewic równą godzinę, może będą mieli szczęscie i zmieszczą się do jednej jednostkiMisiekK pisze:Sprawa przewija się od 4 lat. Raz jest bliżej, raz dalej. Nie mów więc hop.... Osobiście nadal nie zmieniłem zdania i uważam, że SKM jako odrębna spółka nie ma racji bytu.Neoś_998 pisze:Kolejny raz mówię, że na połączenie tych dwóch spółek szanse są marne bo w zasadzie po co KM - SKM
Rzeczywiscie po co im SKM
http://www.rynek-kolejowy.pl/15787/SKM_ ... ciagow.htmSKM szuka stacji dla nowych pociągów
Do 2011 roku w SKM przybędzie 17 pociągów. Gdzie będą stać – nie wiadomo. Spółka stacji techniczno-postojowej ciągle nie ma. Teren na bocznicę ratusz oddał kupcom – informuje „Życie Warszawy”.
Fot. Rynek Kolejowy Fot. Rynek Kolejowy
Prezes warszawskiej SKM, Leszek Walczak, przyznaje, że wraz z rozrastaniem się spółki niezbędna staje się jej stacja techniczna. W tej chwili spółka posiada osiem ezetów 14WE, sześć składów EN57 i EN71. Ostatnio pozyskała także na dwa nowe pociągi 19WE i czeka na dwa następne, które mają być oddane jeszcze w tym miesiącu. W przyszłym roku rozpocznie się dostawa 13 Elfów wyprodukowanych przez bydgoską PESĘ, które mają jeździć między Okęciem a Legionowem.
SKM jednak nie ma własnej bocznicy, na której mogłaby swoje składy stacjonować. Spółka zleca utrzymanie pociągów Kolejom Mazowieckim i spółkom PKP: InterCity i Polskim Liniom Kolejowym, płacąc ogromne sumy za wykorzystanie ich infrastruktury. Rocznie miasto przeznacza na ten cel ponad 4 mln zł – podaje „ŻW”.
Składy SKM nocują na przypadkowych terenach kolejowych – na Olszynce Grochowskiej, Dworcu Wschodnim i bocznicach w Pruszkowie oraz Rembertowie. Teren nie jest ogrodzony. SKM często musi myć i remontować pociągi po nocnych atakach chuliganów – czytamy w „Życiu Warszawy”.
Spółka chciałby stworzyć własną stację techniczno-postojową, ale trudno dla niej znaleźć odpowiednią lokalizację. Grunt przy ul. Marywilskiej, który spełnia wszystkie warunki, został oddany w ręce kupców, teren na Grochowie, który spółka sobie upatrzyła, tam jednak mają stacjonować pociągi trzeciej linii metra. Rozmowy w tej sprawie toczą urzędnicy wojewódzcy z władzami miejskiej spółki -
I mniej więcej po tym artykule widać jak obecnym władzom miasta zależy na SKM
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
-
kebe
To co napisałeś w żaden sposób nie uzasadnia isnienia spółki SKMWA. Idea kolei miejskiej nie jest uzależniona od jakichkolwiek spółek... jest użależniona od tych co pociągają sznurki na górze, od tych co głośno krzyczą i tych co dają na to pieniądze.metron pisze:No pewnie, niech debile czyli pasażerowie nadal poczekają sobie na pociąg z Gdańskiej do Legionowa 1,5-2 godziny, niech pasażerowie w Pruszkowie w niedzielę poczekają sobie na pociąg ze Skierniewic równą godzinę, może będą mieli szczęscie i zmieszczą się do jednej jednostki
Jestem w stanie wyobrazić sobie realizację idei kolei miejskiej realizowanej przez "zmodernizowane" koleje samorządowe - Koleje Mazowieckie. Czy to jest do realizacji teraz? Nie wiem. Może nie. Ale w przyszłosci niewykluczone!
P.S. Czemu od razu "debile" - pasażer to pasażer!
-
metron
Uzasadnia, bo gdyby nie SKM przypadki które opisałem powyżej nadal by trwały, KM zaś nie zrobiły nic aby poprawić sytuacjekebe pisze:To co napisałeś w żaden sposób nie uzasadnia isnienia spółki SKMWA. Idea kolei miejskiej nie jest uzależniona od jakichkolwiek spółek... jest użależniona od tych co pociągają sznurki na górze, od tych co głośno krzyczą i tych co dają na to pieniądze.metron pisze:No pewnie, niech debile czyli pasażerowie nadal poczekają sobie na pociąg z Gdańskiej do Legionowa 1,5-2 godziny, niech pasażerowie w Pruszkowie w niedzielę poczekają sobie na pociąg ze Skierniewic równą godzinę, może będą mieli szczęscie i zmieszczą się do jednej jednostki
Jestem w stanie wyobrazić sobie realizację idei kolei miejskiej realizowanej przez "zmodernizowane" koleje samorządowe - Koleje Mazowieckie. Czy to jest do realizacji teraz? Nie wiem. Może nie. Ale w przyszłosci niewykluczone!
Po pismach od władz Legionowa o dołożenie pociągów odpowiedź zawsze była jedna, nie ma taboru, mozliwości technicznych itd
-
kebe
Nadal nie uzasadnia, a wręcz przeczysz sam sobie. Obsługę S9 realizują Koleje Mazowieckie... a nie SKM Warszawa. Nie da się? Dało się, tylko trzeba było pociągnąć za odpowiednie sznurki, a tego same Legionowo zrobić do końca nie mogło. Z drugiej strony do niedawna nie było takich możliwosci (np. remont infrastruktury), więc nie do końca niedasie wynikało z niemocy KM.metron pisze:Uzasadnia, bo gdyby nie SKM przypadki które opisałem powyżej nadal by trwały, KM zaś nie zrobiły nic aby poprawić sytuacjekebe pisze: To co napisałeś w żaden sposób nie uzasadnia isnienia spółki SKMWA. Idea kolei miejskiej nie jest uzależniona od jakichkolwiek spółek... jest użależniona od tych co pociągają sznurki na górze, od tych co głośno krzyczą i tych co dają na to pieniądze.
Po pismach od władz Legionowa o dołożenie pociągów odpowiedź zawsze była jedna, nie ma taboru, mozliwości technicznych itd
Istnienie S2 jako idei kolei miejskiej czynnikiem wspomagającym za to było niewatpliwie.
-
metron