(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Wernyhora

Post autor: Wernyhora » 15 kwie 2009, 16:03

person pisze:
1, 13, 16 i 28 - to, trzeba przyznać, dużo.
Za dużo?
13-tka nie jest tam przecież na stałe...
Rzeczywiście, nie. Ale nie rozprawiamy o układzie po remoncie Trasy W-Z - wtedy przede wszystkim będzie można ciąć 28. Równie dobrze można argumentować, że 36 też nie jest na stałe, a co za tym idzie jest tylko jeden tramwaj na Bielany (17).
Mówmy więc o układzie rzeczywistym.
O ile dobrze pamiętam do niedawna na Słomińskiego jeździły tylko 1, 2 i 16 (bodajże co 15 min). Katastrofy nie było, ale potrzebna była większa podaż - zgoda. Teraz mamy mocne 1 i 28 oraz słabe 13 i 16. Dwukrotne zwiększenie podaży. Czy aby na pewno takie wzmocnienie było konieczne? W mojej opinii, brygady te można lepiej zagospodarować.

Czy fakt, że na danym odcinku częstotliwość kursowania tramwajów jest niższa niż w alejach Jerozolimskich świadczy o tym, że jest to właściwa częstotliwość?
Glonojad pisze:To ciekawe, ostatnio jak jechałem tramwajem z Młocin była tablica zbiorcza z zestawionymi rozkładami. Ukradli?
Ale jest chyba tylko jedna taka tablica, bodajże, z Metra Młociny 08 w kierunku Broniewskiego.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 15 kwie 2009, 16:37

Wernyhora pisze:Ale jest chyba tylko jedna taka tablica, bodajże, z Metra Młociny 08 w kierunku Broniewskiego.
w miejscu chyba najważniejszym z punktu widzenia przesiadek.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 kwie 2009, 17:33

Które jest po drodze każdemu idącemu na pętlę.

Nie rozumiem natomiast, po co są przystanki na TMP skoro jest zbiorczy...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 15 kwie 2009, 19:22

Glonojad pisze:To ciekawe, ostatnio jak jechałem tramwajem z Młocin była tablica zbiorcza z zestawionymi rozkładami. Ukradli?
A w którym kierunku? na Broniewskiego? tu ok, nie mam zastrzeżeń ale w druga stronę już znacznie gorzej :?) szkoda ze nie dało by sie zrobić tak ze 17 i 36 by okrążały pętle i jechały torem przelotowym
Obrazek

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 15 kwie 2009, 19:27

A w jakiej relacji Ty w ogóle chcesz się przesiadać - z czego do czego?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 kwie 2009, 20:05

Teokryt pisze:
A w którym kierunku? na Broniewskiego?
Kurde, człowieku, myśl trochę, wyjście z metra na perony w kierunku Huty jest gdzie indziej, czy co?
tu ok, nie mam zastrzeżeń ale w druga stronę już znacznie gorzej :?)
W jakim sensie gorzej? Że nie wiszą rozkłady na tablicy? IMHO właśnie wiszą wszystkie!
szkoda ze nie dało by sie zrobić tak ze 17 i 36 by okrążały pętle i jechały torem przelotowym
Nie myśl tyle.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 15 kwie 2009, 22:07

MeWa pisze:z czego do czego?
mniej dokuczliwe. Porostu brak 5 spowoduje przesiadkę z na M. Młociny z 17 i 36 na 22 i 33 i odwrotnie. które to przesiadki są umiarkowanie wygodne.
Obrazek

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 15 kwie 2009, 23:43

Teokryt pisze:Porostu brak 5 spowoduje przesiadkę z na M. Młociny z 17 i 36 na 22 i 33 i odwrotnie. które to przesiadki są umiarkowanie wygodne.
W przejściu z peronu na peron jest jakiś problem mentalny?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Wernyhora

Post autor: Wernyhora » 16 kwie 2009, 0:27

Przystanek zbiorczy byłby zdecydowanie przesadą, zwłaszcza jeżeli 17 i 36 miałyby, śladami 22 i 33, tracić kilka minut na kluczeniu po pętli.
Swoją drogą rozkład tramwajów w kierunku Marymonckiej na jednej tablicy byłby przydatny, zwłaszcza w obliczu konieczności miotania się między peronami w poszukiwaniu najszybciej odjeżdżającego tramwaju.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 16 kwie 2009, 6:18

Wernyhora pisze:Swoją drogą rozkład tramwajów w kierunku Marymonckiej na jednej tablicy byłby przydatny, zwłaszcza w obliczu konieczności miotania się między peronami w poszukiwaniu najszybciej odjeżdżającego tramwaju.
I tu jest właśnie to :)
W przejściu z peronu na peron jest jakiś problem mentalny?
Nie, fizyczny (czasowy i odległościowy). W przypadku Metro - 17, 36 wyjściem zachodnim dojście do peronów jest tak bardzo wygodne ze wszyscy na przełaj chodzą.
Obrazek

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 16 kwie 2009, 9:31

Teokryt pisze:Nie, fizyczny (czasowy i odległościowy). W przypadku Metro - 17, 36 wyjściem zachodnim dojście do peronów jest tak bardzo wygodne ze wszyscy na przełaj chodzą.
Bez przesady - to nie są kilometry.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 28 kwie 2009, 23:38

Nie wiem czy dobrze wsadzę ale...
2009-04-28 | Likwidacja przystanku METRO MARYMONT 08 dla linii nie wyjeżdżających z pętli METRO MARYMONT | Od dnia 10.05.2009 przystanek METRO MARYMONT 08 obowiązuje tylko dla linii, które wyjeżdżają z pętli METRO MARYMONT.
Czyli linie 17 i 78 (36) wypad z tego przystanku. Będzie tylko 5 stawało.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 kwie 2009, 23:40

I chwała Bogu (-o<
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 19 maja 2009, 3:02

BJ.2052 pisze:Nagana dla wszystkich motorniczych (linie 16, 17, 19), z którymi miałem wątpliwą przyjemność dzisiaj jechać za jazdę na czerwonym.
podziękuj ZTM-owi za stworzenie tego bałaganu nad którym w tym momencie nikt już nie panuje.Wziąłem dzisiaj zmianę na "Radosława" 15:16 ( wóz już był w plecy).Do godziny 19 z minutami jeździłem non stop bo wg ZTM wozów na puławskiej ma być tyle ze 75% brygad przez cały dzień wozi powietrze...stadna 14 + stadna 19 :) 4 wozy co "5 minut".
Skoro miałeś tak wątpliwą przyjemność może przesiądź się na rower ?? albo napisz do tych co rządzą komunikacja w tym mieście żeby wreszcie zaczęli odrobinę myśleć bo cuda takie jak 22/69 które 5 jest tylko od koła do M.Młociny czy 5 z R3 przebierana na zjazd w 17, powodują ze wiele osób zaczyna myśleć czy aby ktokolwiek z ZTM miał jakie cokolwiek pojecia o Zbiorkomie w tak dużym mieście jak Warszawa.
Przepraszam za lekki OT ale dzisiejszy dzień uświadomił mnie w przekonaniu ze w tym mieście zapanował chaos i musiałem to gdzieś z z siebie wywalić.

A wracając do tematu
MeWa pisze:z tego, co słyszałem, wypadki z winy motorniczych należą do mniejszości.
z danych które posiadam 86% wszystkich zdarzeń jakie miały miejsce w Warszawie ( kolizje, wypadki, ludzie ) sa z tzw. winy obcej.
http://www.youtube.com/watch?v=nSr-q5pZQZc (pozdrowienia dla kolegi z filmu)

Moze to powinno być głównym tematem przewodnim następnych dni Komunikacji miejskiej, a nie kolejne zwiedzanie zajezdni.
Jakieś fotki z wypadków, uświadomienie ludziom jak to naprawdę to wygląda,etc....

daje to pod zastanowieniu ludziom z KMKMu

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 maja 2009, 8:26

Pingwin pisze:cuda takie jak 22/69 które 5 jest tylko od koła do M.Młociny czy 5 z R3 przebierana na zjazd w 17, powodują ze wiele osób zaczyna myśleć czy aby ktokolwiek z ZTM miał jakie cokolwiek pojecia o Zbiorkomie w tak dużym mieście jak Warszawa.
A co Ci się nie podoba w BWL-kach?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

ODPOWIEDZ