Ateizm, wiara i tematyka kościelna...

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 02 lut 2013, 15:23

Tak, robi mi różnicę, jeśli z publicznych pieniędzy płaci się księdzu za święcenie autobusu.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

reserved

Post autor: reserved » 02 lut 2013, 15:30

Cóż... jestem szczęśliwy, że ja nie mam takich problemów.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 02 lut 2013, 15:42

A płaci się?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 02 lut 2013, 15:45

reserved pisze:Tylko pytanie - jak ktoś nie wierzy to co go to obchodzi?
Obchodzi mnie, czy taka impreza została zorganizowana za pieniądze publiczne. A mając dość dobre rozeznanie w cenniku, to z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę powiedzieć, że poszły na to publiczne pieniądze. Jeśli nie bezpośrednio, to na dowóz, wyżywienie, etc... Chyba, ze to wyjątek od reguły, ale w to mi się akurat nie chce wierzyć ;)
MichalJ pisze:A płaci się?
Za wszystkie usługi w Krk się płaci. Pomimo, że tzw. sakramenty są za darmo. 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 lut 2013, 15:49

Wolfchen pisze:Za wszystkie usługi w Krk się płaci. Pomimo, że tzw. sakramenty są za darmo. 8-(
Się robi OT, ale trudno. Za swój ślub kościelny nie zapłaciłem ani grosza. Możesz zacząć wchodzić pod stół, być w następnym poście mógł napisać "Hau, hau, hau!"
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

reserved

Post autor: reserved » 02 lut 2013, 15:50

Za chleb też się płaci. I co z tego? Nie jesteśmy państwem wyznaniowym ale jesteśmy państwem chrześcijańskim i dla mnie to jest logiczne, że przy ważnych wydarzeniach państwowych są władze świeckie i władze kościelne. Większość osób w naszym kraju przyznaje się do Kościoła Katolickiego i ateiści, czy chcą czy nie muszą się do tego podporządkować. Krzywdy im się nie robi. Mi np. może przeszkadzać, że jest coś takiego jak dotacje dla mniejszości różnych... w końcu publiczne pieniądze. Ale przecież ksiądz święcąc coś krzywdy nikomu nie robi. Równie dobrze można się przyczepić do wielu innych rzeczy. Zatem wyczuwam tylko jeden argument - uprzedzenie do Kościoła. To jednak moim zdaniem nie jest merytoryczny argument.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 02 lut 2013, 15:52

Że ksiądz bierze pieniądze, to się domyślam. Ale co, wystawia urzędowi fakturę? Umowę zlecenia się podpisuje czy jak?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 02 lut 2013, 16:05

reserved pisze:Nie jesteśmy państwem wyznaniowym ale jesteśmy państwem chrześcijańskim i dla mnie to jest logiczne, że przy ważnych wydarzeniach państwowych są władze świeckie i władze kościelne. Większość osób w naszym kraju przyznaje się do Kościoła Katolickiego i ateiści, czy chcą czy nie muszą się do tego podporządkować. Krzywdy im się nie robi. Mi np. może przeszkadzać, że jest coś takiego jak dotacje dla mniejszości różnych... w końcu publiczne pieniądze. Ale przecież ksiądz święcąc coś krzywdy nikomu nie robi. Równie dobrze można się przyczepić do wielu innych rzeczy. Zatem wyczuwam tylko jeden argument - uprzedzenie do Kościoła.
This is wrong on so many levels I had to fight a boss or two.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 02 lut 2013, 16:07

pawcio pisze:Za swój ślub kościelny nie zapłaciłem ani grosza.
Zatem trafiłeś na wyjątkowego księdza. Ostatnio pogrzeb w rodzinie miałem i proboszcz zażyczył sobie 500 + za organistę + 100 zł za dojazd na cmentarz. Mała parafia pod Starachowicami.
reserved pisze:Za chleb też się płaci.
:kekeke:
reserved pisze:Nie jesteśmy państwem wyznaniowym ale jesteśmy państwem chrześcijańskim i dla mnie to jest logiczne, że przy ważnych wydarzeniach państwowych są władze świeckie i władze kościelne.
Przeczytaj Konstytucję i wróć. :mur:

PS. Błąd logiczny. "Państwo chrześcijańskie" = państwo wyznaniowe.
reserved pisze:Ale przecież ksiądz święcąc coś krzywdy nikomu nie robi.
Finansom publicznym, jeśli bierze za to kasę.
MichalJ pisze:Ale co, wystawia urzędowi fakturę? Umowę zlecenia się podpisuje czy jak?
Popracujesz w administracji pastwowej trochę, to zobaczysz, jak ciekawie się takie sprawy załatwia. Zdecydowanie nie jest to temat na publiczną dyskusje ;)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 02 lut 2013, 16:08

Nie rozumiem, winą Kościoła ma być to, że włodarze miasta chcą się przypodobać elektoratowi? Demokracja, elektorat mógł wybrać takiego, co by księdza pogonił.
A argument z pieniędzmi jest nietrafiony. Czy jak HGW organizuje prezentację taboru (bez księdza), to jest ona od razu bezkosztowa?
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 02 lut 2013, 16:11

Daniel_FCB pisze:A argument z pieniędzmi jest nietrafiony.
Rozumiem, że gdyby ktoś na prezentację taboru sprowadził jakiegoś szamana, który by odtańczył jakieś swoje tańce i pobębnił na bębnach, to nie miałbyś nic przeciwko?
Daniel_FCB pisze:Czy jak HGW organizuje prezentację taboru (bez księdza), to jest ona od razu bezkosztowa?
Oczywiście, że nie. Co zresztą nie jest tematem bieżącej dyskusji - dla przypomnienia, jest to dokonywanie obrzędów religijnych na prezentacji taboru MPK.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 02 lut 2013, 16:12

reserved pisze:Nie jesteśmy państwem wyznaniowym ale jesteśmy państwem chrześcijańskim
Przechylenie państwa ku jednej religii (katolicyzmowi, nie mydl z chrześcijaństwem) to właśnie "wyznaniowość" współczesnej Polski. Oczywiście mogłaby być bardziej, ale czy o to chodzi?
reserved pisze:Większość osób w naszym kraju przyznaje się do Kościoła Katolickiego
Nie.
reserved pisze:i ateiści, czy chcą czy nie muszą się do tego podporządkować
Nie. Mogą walczyć o swoją wizję Polski.
reserved pisze:Krzywdy im się nie robi.
To tylko twoje zdanie.
reserved pisze:Mi np. może przeszkadzać, że jest coś takiego jak dotacje dla mniejszości różnych... w końcu publiczne pieniądze.
Od razu mówię, że LGBT dotowani nie są.
reserved pisze:Zatem wyczuwam tylko jeden argument - uprzedzenie do Kościoła. To jednak moim zdaniem nie jest merytoryczny argument.
Nie, nie musi być uprzedzenie. Czy ty czytasz argumenty Wolfchena o publicznych pieniądzach?
MichalJ pisze:Że ksiądz bierze pieniądze, to się domyślam. Ale co, wystawia urzędowi fakturę? Umowę zlecenia się podpisuje czy jak?
A to jest dobre pytanie, jak to jest księgowane :-k
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

reserved

Post autor: reserved » 02 lut 2013, 16:14

Wolfchen pisze:Rozumiem, że gdyby ktoś na prezentację taboru sprowadził jakiegoś szamana, który by odtańczył jakieś swoje tańce i pobębnił na bębnach, to nie miałbyś nic przeciwko?
Ja bym nie miał nic przeciwko.
Wolfchen pisze:Oczywiście, że nie. Co zresztą nie jest tematem bieżącej dyskusji - dla przypomnienia, jest to dokonywanie obrzędów religijnych na prezentacji taboru MPK.
To może zatem nie organizujmy komunikacji odwozowej z uroczystości religijnych? W końcu musi być państwo świeckie.

[ Dodano: |2 Lut 2013|, 2013 16:15 ]
KwZ pisze:Przechylenie państwa ku jednej religii (katolicyzmowi, nie mydl z chrześcijaństwem) to właśnie "wyznaniowość" współczesnej Polski. Oczywiście mogłaby być bardziej, ale czy o to chodzi?
Nie... ale czy ma być mniej? Przecież jest tolerancja dla mniejszości religijnych.
KwZ pisze:Nie. Mogą walczyć o swoją wizję Polski.
To niech walczą. Już taki Palikot dużo wywalczył przecież w sejmie.
KwZ pisze:Nie, nie musi być uprzedzenie. Czy ty czytasz argumenty Wolfchena o publicznych pieniądzach?
Tak. I dalej nie rozumiem sensowności ich bo równie dobrze ja mogę być przeciwny, że z publicznych pieniędzy płaci się na coś z czego nie korzystam.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 02 lut 2013, 16:16

reserved pisze:Ja bym nie miał nic przeciwko.
Ja bym miał, o ile by to nie było całkowicie za darmo.
reserved pisze:W końcu musi być państwo świeckie.
Może najpierw zapoznaj się ze znaczeniem terminu "państwo świeckie" i zrozum, co te dwa słowa stosowane łącznie oznaczają...

Martens

Post autor: Martens » 02 lut 2013, 16:17

reserved pisze:
Martens pisze:takie absurdy jak święcenie tornistrów na początku września
A co w tym absurdalnego? Normalny zwyczaj religijny. W wielu parafiach coś takiego jest.
Absurdalne jest święcenie tornistrów, laptopów, biur, samochodów itd. - i mówię to jako katolik. Z modlitwy (bo to ona uświęca, a nie pokropienie czegoś wodą) robi się coś na kształt obrzędu magicznego.
A że ksiądz przyszedł i poświęcił autobusy? Poprosili, to i poświęcił. Nie sądzę, by czatował z kropidłem i znienacka wyskoczył ;)

ODPOWIEDZ