Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
Linie nocne po reformie
Moderator: Wiliam
Tylko, że N22 było tam 50 minut później i jechało z Dw. Centralnego, więc jeśli ludzie korzystali z przystanków na Panny Wodnej, Zasadowej i Przewodowej to ta zmiana jest bez sensu. A jak nie korzystają to i wątpię, żeby w przypadku tego kursu o 0:45 nagle masowo zaczęli korzystać. Chyba się ostał tylko dlatego, żeby nie było, że nie kursuje tamtymi ulicami komunikacja nocna. Nagle się obudzono z oszczędnościami, a jak tak jeździło N22 wszystkimi kursami (wyjazdowe/zjazdowe pomijam) to było jakoś dobrze. 
Ale wydaje mi się, że tam nie miałby kogo ten autobus wozić. Zbójna Góra nie ma komunikacji nocnej i jakoś żyje. A zawsze można wyjść akurat na ten jeden nocny, który jest akurat po środku między wieczornymi i rannymi kursami. Moim zdaniem nie jest źle, bo w ten sposób komunikacja w nocy zapewniona jest co dwie-trzy godziny. Ostatni dzienny autobus jedzie przed północą, pierwszy po 4:00. A pomiędzy nimi mniej więcej w połowie nocny. Nie jest źle moim zdaniem. Jak na tak mało zaludniony rejon to jest luksus i tak.
Luksus? Że jest tylko jeden kurs i to tylko w jedną stronę? Do końca maja były 4 kursy i to w obydwie strony. Żaden luksus...
Jak tam w dzień mało kto korzysta z komunikacji, a co dopiero w nocy.
Stosowna ilość do rodzaju zabudowania. 
Myślisz, że tam jest popyt na linię w dzień statystycznie co 7,5 minuty (w obu kierunkach)? 
Jechałem kilkukrotnie N14 w różne dni i zdecydowanie zapełnienie nie jest na cogodzinne kursy do Olesina, szczególnie, że postoje tam pozostawiają wiele do życzenia.ashir pisze:Nie rozpędzaj się tak, bo zaraz wyjdzie, że komunikacja nocna na Olesinie jest w ogóle niepotrzebna i N14 jak dawniej będzie dojeżdżało tylko do Brzezin.![]()
Oczywiście, że nie jest i nikt tego nie twierdzi.reserved pisze:Myślisz, że tam jest popyt na linię w dzień statystycznie co 7,5 minuty (w obu kierunkach)?
No ja też miałem okazję jechać N14 na Olesin i faktycznie frekwencja była zerowa. Mimo wszystko skracając N14 na Brzeziny pozbawi się duży obszar (Mańki-Wojdy, Kobiałka, Olesin) komunikacji nocnej, jak to było do 2011 roku. A od Brzezin na Olesin z pewnością nikt nie będzie szedł na piechotę, tylko weźmie taksówkę i to na początku drogi (np. z Centrum). Z pewnością strefa dojścia do autobusu nocnego byłaby wyższa niż na Kępie Zawadowskiej, gdzie też chcą mieszkańcy nocne kursy 164. Nie krzywdziłbym Zielonej Białołęki, która się intensywnie rozbudowuje. Jeden autobus 12-metrowy na godzinę na taki duży obszar to nie jest nadmiar luksusu, nawet jak frekwencja jest słaba.Domas pisze:Jechałem kilkukrotnie N14 w różne dni i zdecydowanie zapełnienie nie jest na cogodzinne kursy do Olesina, szczególnie, że postoje tam pozostawiają wiele do życzenia.
Czytaj uważnie - nie chcę pozbawiać kompletnie obsługi tych rejonów, chcę skrócić połowę kursów - poza tym skoro według Ciebie frekwencja jest zerowa to kogo chcesz pozbawiać obsługi? Dzików latających po okolicznych terenach? Litości.ashir pisze:No ja też miałem okazję jechać N14 na Olesin i faktycznie frekwencja była zerowa. Mimo wszystko skracając N14 na Brzeziny pozbawi się duży obszar (Mańki-Wojdy, Kobiałka, Olesin) komunikacji nocnej, jak to było do 2011 roku. A od Brzezin na Olesin z pewnością nikt nie będzie szedł na piechotę, tylko weźmie taksówkę i to na początku drogi (np. z Centrum). Z pewnością strefa dojścia do autobusu nocnego byłaby wyższa niż na Kępie Zawadowskiej, gdzie też chcą mieszkańcy nocne kursy 164. Nie krzywdziłbym Zielonej Białołęki, która się intensywnie rozbudowuje. Jeden autobus 12-metrowy na godzinę na taki duży obszar to nie jest nadmiar luksusu, nawet jak frekwencja jest słaba.
Właśnie to ty mnie nieuważnie czytasz, ja napisałem, że jak jechałem, a jechałem aż raz i to o specyficznej porze to była frekwencja zerowa. Po takiej obserwacji to trudno cokolwiek wnosić. Wyrzucenie połowy kursów tylko pogorszy tą frekwencję, bo kto będzie czekał 2 godziny na N14 do Olesina, albo specjalnie dopasowywał powrót do takiego kursu. Oleje komunikację i tyle. W takim przypadku to można od razu wszystkie kursy skrócić do Brzezin, a może do Bródna-Podgrodzia? Jak szaleć to na całego. A z Zielonej Białołęki zrobić białą plamą jak za dawnych lat i pozostawić jedynie N11 dojeżdżające tylko na Skarbka z Gór. Może niech ZTM jednak sam podejmuje decyzje... 
Wybaczie, ale muszę:
Ashirze! Jest jakaś linia ztmowska którą nie jechałeś? Tak z ciekawości pytam.

A nie wiesz, że ciekawość to pierwszy stopień do piekła? 
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
A wiesz jak to ryje banię, jak wiesz o istnieniu takiego Ashira? Miałem raz 185, zasilenie po fontannach. Miałem dojechać na Ursynów i zwijać się na Utratę. I miałem bardzo brzydki plan, żeby nie wjeżdżać na pętlę, bo kto normalny będzie chciał na pętlę o tak późnej porze? Dojechałem za rondo, otworzyłem, wysiedli prawie wszyscy. Oprócz jednego nastolatka kwitnącego na siedzonku przy pierwszych drzwiach. Siedział i gapił się w ekran Macrosystemu, bo jakieś głupoty się tam wyświetlały. Nie było trasy dla zasileń, więc wstukałem dowolne 185, żeby wyświetlacze i zapowiedzi działały. No to jak został, to na pętlę wjechać musiałem. Przeciskać się obok stojącego tam SU15 też musiałem, a tam jest ciasnawo. A komunikacyjny onanista (Sorry, gapisz się w sterownik i jeździsz tam, gdzie nikt nie jeździ? Jesteś komunikacyjnym dziwakiem.) wysiadł ode mnie i polazł do tego 185 stojącego na pętli. No i co mogłem pomyśleć? Ashirze, przez ciebie zjechałem kilka minut później!Wiliam pisze:Wybaczie, ale muszę:
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Z całej dyskusji o N14 i N64 wynika prosty wniosek: N14 co pół godziny do Podgrodzia (w weekendy przegubowo), N64 do piachu, jakaś pięćdziesiątka z Choszczówki przez Bródno i na Olesin realizowana przez jedną jedyną brygadę solinkową. Kolejny krok do systemu przesiadkowego (chociaż ideałem byłby telebus, ale to chyba nie w tym życiu...).
Pogwiazdorzę sobię. Dość dyskusji o fetyszach, bo ja na serio nie mam ochoty tego czytać.
Pogwiazdorzę sobię. Dość dyskusji o fetyszach, bo ja na serio nie mam ochoty tego czytać.
Tym bardziej, że nikt nie przeprowadza się gdzieś, "bo tam jest nocny". W przeciwieństwie do komunikacji dziennej. Więc jeśli frekwencja w N14 od okolic Brzezin (choć nie zdziwię się, jakby autobus się wyludniał już na Podgrodziu) jest okołozerowa to można tę połowę kursów skrócić do Brzezin/Podgrodzia, a pozostałe trzymać na tym Olesinie, skoro trzeba.Domas pisze:Czytaj uważnie - nie chcę pozbawiać kompletnie obsługi tych rejonów, chcę skrócić połowę kursów - poza tym skoro według Ciebie frekwencja jest zerowa to kogo chcesz pozbawiać obsługi? Dzików latających po okolicznych terenach? Litości.ashir pisze:No ja też miałem okazję jechać N14 na Olesin i faktycznie frekwencja była zerowa. Mimo wszystko skracając N14 na Brzeziny pozbawi się duży obszar (Mańki-Wojdy, Kobiałka, Olesin) komunikacji nocnej, jak to było do 2011 roku. A od Brzezin na Olesin z pewnością nikt nie będzie szedł na piechotę, tylko weźmie taksówkę i to na początku drogi (np. z Centrum). Z pewnością strefa dojścia do autobusu nocnego byłaby wyższa niż na Kępie Zawadowskiej, gdzie też chcą mieszkańcy nocne kursy 164. Nie krzywdziłbym Zielonej Białołęki, która się intensywnie rozbudowuje. Jeden autobus 12-metrowy na godzinę na taki duży obszar to nie jest nadmiar luksusu, nawet jak frekwencja jest słaba.
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11