1x4-członowiec: 75 metrów
2x4-członowiec: 150 metrów
3x4-członowiec:
1x5-członowiec: prawie 100 metrów
2x5-członowiec: prawie 200 metrów
1x6-członowiec: ponad 100 metrów
2x6-członowiec:
Pytanie: Czemu nikt nie kupuje 5-członowych?
Moderator: JacekM
Według mnie jest to głównie "wina" łagodniejszej (choć nie mniej dynamicznej) jazdy, szczególnie ruszania i hamowania. Traxxy nie szarpią przy ruszaniu i płynniej się rozpędzają. Hamowanie odbywa się chyba też z pomocą jakiegoś systemu, bo nie słychać tak bardzo "buczenia" klocków hamulcowych. Nie ma tez różnych dziwnych szarpnięć które wcześniej się zdarzały. Nie stwierdziłem też, aby pociągi te się szczególnie spóźniały, także loki są IMHO OK.Michalk001 pisze:Czy z nowymi TRAXX-ami dla KM jest coś nie tak? Kolega jeździ do pracy z Piaseczna "łapiąc" się na Bombardiery. Mówi że odkąd są nowe loki pociąg wlecze się 30km/h nie mogąc się rozpędzić. Za to dziś szedł jak burza, gdyż jedna lokomotywa ciągnęła, a druga pchała skład. Czyżby były za słabe na takie wagony?
Traxx ma hamowanie elektryczne, które trochę wspomaga hamowanie całego składu, ale to ma mały wpływ.kajo pisze:Hamowanie odbywa się chyba też z pomocą jakiegoś systemu, bo nie słychać tak bardzo "buczenia" klocków hamulcowych
Tyle że dwa poranne pociągi miały podobno 20 minut w plecy. Ja się ogólnie pytam z ciekawości, bo niestety na mojej trasie nie jeżdżą i nie mam styczności.przewoz pisze:6 Megawatowy lok za słaby na 4 wagony? siódemka (2MW) pociągnie ich 20 z prędkością 100km/h
Traxx tyle samo z prędkością 140-150km/h
Jeżeli pociąg jest planowo, to po co gnać.
Z traxami jest ok, w piasecznie na wyjezdzie jest zwolnienie do 30 km/h.... Po drugie zadnej lokomotywy ciagnacej nie było tylko pewnie skład był pchany i prowadzony z wagonu steroewniczego. Myśle że kolega lekko fantazjuje z dwoma lokomotywami BTW napięcie na linii radomskiej jest tak rzadkie, że żadna z podstacji na pewno by dwóch lokomotyw nie wytrzymała... No i z racji rzadkości tych podstacji rozruch również jest dziadowski mówiąc po kolejowemu "nie ma czym jechać".Michalk001 pisze:Czy z nowymi TRAXX-ami dla KM jest coś nie tak? Kolega jeździ do pracy z Piaseczna "łapiąc" się na Bombardiery. Mówi że odkąd są nowe loki pociąg wlecze się 30km/h nie mogąc się rozpędzić. Za to dziś szedł jak burza, gdyż jedna lokomotywa ciągnęła, a druga pchała skład. Czyżby były za słabe na takie wagony?