Kawęczyn jest ciepłowniąVisitor78 pisze:ale tam też z kolei Kawęczyn to pustkowie z elektrownią,
Nowe przystanki kolejowe w Warszawie
Moderator: JacekM
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Z tym węzłem nie byłbym taki pewien. S7/8 (nie S2inż. Glonojad pisze:Zilijony kierowców na Park and Ride
Serio, to lokalizacja o niebo lepsza niż Połczyńska (aczkolwiek to zależy, jaka częstotliwość tej SKM całej będzie, bo podejrzewam że 20/30/60 znając zytymy), własciwie tuż przy węźle S-2/Połczyńska. Jeśli to tam, gdzie myślę rzecz jasna
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jakie dużo bardziej?
Węzeł będzie tuż przy niebieskim hotelu (który zresztą się ostatnio rozbudowywuje, los na loterii wygrali
), a to jest jakieś półtora kilometra od Tesco.
Węzeł będzie tuż przy niebieskim hotelu (który zresztą się ostatnio rozbudowywuje, los na loterii wygrali
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
tak czy siak ja jestem mocnym sceptykiem co do wykorzystania tejże linii kolejowej (ciągu Gołąbki - Fort Wola - Wola Park - Arkadia - Gdański) dla przewozów pasazerskich - pociagi z linii skierniewickiej wjadą nan z pominieciem Pruszkowa a sama linia Sochaczewska nie wygeneruje popytu.
poza tym wyjdzie smiesznie - wszystkie stacje przy hipermarketach ....
poza tym wyjdzie smiesznie - wszystkie stacje przy hipermarketach ....
PURA VIDA!
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Czy wygrali los na loterii to nie wiem, bo to zależy od układu zjazdów na węźle, a co za tym idzie dostępem do Restu (bo tak ów hotel się zwie) z przyszłej DK92 i S7/8.inż. Glonojad pisze:Jakie dużo bardziej?
Węzeł będzie tuż przy niebieskim hotelu (który zresztą się ostatnio rozbudowywuje, los na loterii wygrali), a to jest jakieś półtora kilometra od Tesco.
Co do przystanku kolejowego pozostaje jeszcze kwestia infrastruktury drogowej w okolicy samej stacji. Marnie to widzę.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Póki co to też tereny przemysłowe i prawie odludzie. A przystanek metra będzie kawałek w kierunku Grochowskiej. O dogodnych przesiadkach w sensie miejskim (z pojazdu do pojazdu) można zapomnieć.Visitor78 pisze:Dobrym rozwiązaniem byłoby uruchomienie w niedalekiej przyszłości przystanku kolejowego "Warszawa Grochów" na wysokości ul. Podskarbińskiej lub Wiatracznej. Przy Podskarbińskiej za kilka lat będzie stacja metra, więc byłaby to dogodna możliwość przesiadki.
Pomiędzy wschodnim a Rembertowem faktycznie 9km bez przerw... ale przystanek na Wygodzie to póki co też mało sensowne... No i konieczność lekkiej przebudowy wszystkich torów byłaby potrzebna, a łatwe to by nie było, bo w tamtym miejscu aż sześć ich równolegle idzie.
- Jacek Mocki
Tak sie przygladam tej dyskusji na temat odleglosci pomiedzy przystankami i postanowilem zabrac glos w dyskusji.
W Brisbane (Australia) wszystkie kolejowe linie podmiejskie rozchodza sie promieniowo. Co jakis czas odzywa dyskusja nad stworzeniem pajeczyny do tych promieni, ale teraz opcja autobusowa wydaje sie byc gora, przynajmniej przez najblizszy czas. Postanowiono wiec modernizowac jedynie istniejace szlaki kolejowe i reszte zapychac autobusami. Nie bede dyskutowal z tym czy to dobre, czy zle. Powyzsze zdania przytoczylem tylko tytulem wstepu.
Przystanki sa od siebie oddalone ponizej srednio 2 km poza centrum i ponizej 1km w centrum. Moim zdaniem te odleglosci sa dobrane calkiem poprawnie, jednak sposob prowadzenia pociagow pozostawia wiele do zyczenia. Dlaczego? Podczas ostatniej modernizacji nie zdecydowano sie wybudowac dwukierunkowego systemu sterowania, a tabor uzywany na liniach jest stary i czesto sie psuje. W zwiazku z tym jak jeden pociag sie popsuje, to drugi przepycha go do najblizszej mozliwej bocznicy (nie ma mozliwosci ominiecia zepsutego skladu). Dzieki temu podroz na odcinku 30km moze sie opoznic nawet o godzine. Teraz stwierdzono, ze problem mozna rozwiazac przez zastosowanie trzeciego toru. I znow nie zastosowano dwukierunkowego sterowania dla dwoch pozostalych. Mimo wszystko ten trzeci tor pozwoli przepuszczac podmiejskie ekspresy zatrzymujace sie na niektorych stacjach, tak zeby wyeliminowac ich spoznienia ze wzgledu na wolniejsze pociagi stajace na wszystkich stacjach. Tak nawiasem, te podmiejskie ekspresy woza bogatszych ludzi, a plebs moze dalej przepychac sie w starych pociagach, gdyz ma on miedialnie mala sile przebicia, a wiec z punktu widzenia polityki jest niegrozny.
Nie chcialbym sie rozpisywac dluzej w tym temacie. Chcialbym jednak zaznaczyc, ze ten przyklad pokazuje ze na polskich torach podmiejskich mozna unikac bledow zastosowanych w krajach, powiedzmy, lepiej uprzemyslowionych!!!! Chociaz te uprzemyslowienie jest rowniez dyskusyjne.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Mocki
W Brisbane (Australia) wszystkie kolejowe linie podmiejskie rozchodza sie promieniowo. Co jakis czas odzywa dyskusja nad stworzeniem pajeczyny do tych promieni, ale teraz opcja autobusowa wydaje sie byc gora, przynajmniej przez najblizszy czas. Postanowiono wiec modernizowac jedynie istniejace szlaki kolejowe i reszte zapychac autobusami. Nie bede dyskutowal z tym czy to dobre, czy zle. Powyzsze zdania przytoczylem tylko tytulem wstepu.
Przystanki sa od siebie oddalone ponizej srednio 2 km poza centrum i ponizej 1km w centrum. Moim zdaniem te odleglosci sa dobrane calkiem poprawnie, jednak sposob prowadzenia pociagow pozostawia wiele do zyczenia. Dlaczego? Podczas ostatniej modernizacji nie zdecydowano sie wybudowac dwukierunkowego systemu sterowania, a tabor uzywany na liniach jest stary i czesto sie psuje. W zwiazku z tym jak jeden pociag sie popsuje, to drugi przepycha go do najblizszej mozliwej bocznicy (nie ma mozliwosci ominiecia zepsutego skladu). Dzieki temu podroz na odcinku 30km moze sie opoznic nawet o godzine. Teraz stwierdzono, ze problem mozna rozwiazac przez zastosowanie trzeciego toru. I znow nie zastosowano dwukierunkowego sterowania dla dwoch pozostalych. Mimo wszystko ten trzeci tor pozwoli przepuszczac podmiejskie ekspresy zatrzymujace sie na niektorych stacjach, tak zeby wyeliminowac ich spoznienia ze wzgledu na wolniejsze pociagi stajace na wszystkich stacjach. Tak nawiasem, te podmiejskie ekspresy woza bogatszych ludzi, a plebs moze dalej przepychac sie w starych pociagach, gdyz ma on miedialnie mala sile przebicia, a wiec z punktu widzenia polityki jest niegrozny.
Nie chcialbym sie rozpisywac dluzej w tym temacie. Chcialbym jednak zaznaczyc, ze ten przyklad pokazuje ze na polskich torach podmiejskich mozna unikac bledow zastosowanych w krajach, powiedzmy, lepiej uprzemyslowionych!!!! Chociaz te uprzemyslowienie jest rowniez dyskusyjne.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Mocki
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Wystarczyłaby między Rondem de Gaulle'a, a Muzeum Narodowym.Bastian pisze:Między Kruczą a NŚ. O planach jej powstania było już wiele i dawno, odsyłam na MiK.
Jak jeszcze jeździłem pociągiem na uczelnię - teraz wolę wybrać 506, gdyż jest wygodniej i szybciej - to wolałem iść spacerkiemBastian pisze:Pytanie, czy student będzie tam czekał na 111, czy raczej leciał na Foksal, gdzie ma autobus co chwilę.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Niestetymarian pisze:Nie chodzi o przesunięcie tylko o dobudowanie....chybaR-11 Kleszczowa pisze:Wystarczyłaby między Rondem de Gaulle'a, a Muzeum Narodowym.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Jakie krzakiFikander pisze:I krzaki w połowie strefy dojścia.R-11 Kleszczowa pisze:Wystarczyłaby między Rondem de Gaulle'a, a Muzeum Narodowym.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"