Dojazd do UKSW

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 lis 2007, 19:26

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:czy na Wybrzeżu Gdyńskim zmajstrowano przystanki :?:
W którym miejscu? 8-( Nic nie widziałem.
Na wysokości UKSW.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 19 lis 2007, 19:27

R-11 Kleszczowa pisze:Na wysokości UKSW.
Niet.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 lis 2007, 19:28

R-11 Kleszczowa pisze:Ja chcę dobrze ;(
Ja widzę, ale ty powinieneś wreszcie zobaczyć, że nie zawsze jest to łatwe...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 lis 2007, 19:29

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Na wysokości UKSW.
Niet.
Szkoda. Wielka szkoda :/ Linia tam byłaby IMO optymalnym rozwiązaniem problemu łączenia kampusów UKSW.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 lis 2007, 19:30

Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Ja chcę dobrze ;(
Ja widzę, ale ty powinieneś wreszcie zobaczyć, że nie zawsze jest to łatwe...
Niestety. Mam jednak nadzieję, że kiedyś wiele rzeczy dziś nie możliwych będzie można w Polsce zrobić. By żyło się lepiej - wszystkim O-)
Albert Camus-"Dżuma"

Kra

Post autor: Kra » 18 kwie 2008, 14:57

GW Stołeczna pisze: Student musi mieć wygodnie
Katarzyna Wójtowicz , ostatnia aktualizacja 2008-04-18 09:47

Studenci Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego łamią prawo, wjeżdżając samochodami do rezerwatu. - Nie będziemy iść 15 minut pieszo

Program I Polskiego Radia zorganizował wczoraj plenerową debatę przy ul. Dewajtis na Bielanach. Temat: Spór o dojazd na UKSW. Po jednej stronie stanęli ekolodzy i mieszkańcy pragnący czystego lasu do rekreacji, po drugiej - studenci UKSW. Ci ostatni żądają, aby prócz budowanego połączenia Wisłostrady z ul. Dewajtis zostawić dla samochodów i autobusów już istniejącą drogę przez rezerwat, czyli liczącą 900 metrów ul. Dewajtis. - Ta droga powinna być już dawno zamknięta dla samochodów, bo rezerwat jest dla spacerowiczów i rowerzystów, a nie dla samochodów i spalin - przypomina Marcin Jackowski z Zielonego Mazowsza.

Wczoraj studenci przekonywali mieszkańców, jak im ciężko. - Idę przez las aż 15 minut, często w śniegu, deszczu, słońcu - wyliczał jeden z nich. Gdy starsi ludzie zwrócili mu uwagę, że to dość krótko, a jest młody i zdrowy, prychnął: - Ale ja studiuję na dwóch kampusach, więc muszę się nachodzić!

- A ja całe życie tu mieszkam i z tego lasu korzystam. To wstyd, że władze uczelni napuszczają studentów na ekologów - mówił Lech Kiełczewski mieszkający przy ul. Staffa.

Jednak wiadomo już, że na razie ul. Dewajtis nie będzie zamknięta dla ruchu. - Źle, że w ogóle w tym miejscu kampus powstał. Rozmowy o komunikacji w rezerwacie toczą się od lat. Na razie ta droga będzie otwarta dla samochodów - mówi Kacper Pietrusiński, wiceburmistrz Bielan.

Dr Kazimierz Szałata, pełnomocnik rektora UKSW ds. osób niepełnosprawnych, przekonywał mieszkańców Bielan, że ul. Dewajtis muszą na uczelnię dojeżdżać inwalidzi. - Odpowiadam za 220 niepełnosprawnych studentów, w tym czterech na wózkach. Oni potrzebują bezpiecznej drogi do uniwersytetu, a na Dewajtis nie ma m.in. chodnika - mówił.

- Niepełnosprawni studenci mogliby dojeżdżać busikami, natomiast kilkanaście tysięcy młodych ludzi może przejść się przez las pieszo - zaoponowała starsza pani.

- Przyda się wam kwadrans dla zdrowia - dodała z życzliwym uśmiechem jej koleżanka.

Studenci ją wyśmiali. Jeden burknął, że ważniejsza jest dla niego wygoda.

- Uniwersytet otoczył się inwalidami i na nich gra. Dlaczego nie przeniesiemy do nas dobrych pomysłów z zagranicy? W Oksfordzie nikt nie przebudowuje budynków tylko dlatego, że są stare i chłodne - mówiła Ewa Zarembska z ul. Żeromskiego.

- To mieszkańcy nie chcą naszej wyciągniętej ręki - poskarżył się wtedy jeden ze studentów.

Ewa Zarembska niezwłocznie wyciągnęła do niego dłoń. Student: - Ja nie chcę tej ręki.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
Kolejny etap dyskusji.
Martwi mnie poziom tej dyskusji. Jeżeli artykuł jest rzetelny (a domniemuję, że tak) to owym studentom brakuje spojrzenia z perspektywą czasu. Oni będą tam tylko 5-6 lat maksimum a inni las i inni ludzie dużo dłużej.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 18 kwie 2008, 18:33

Kra pisze:
GW Stołeczna pisze: Student musi mieć wygodnie
Katarzyna Wójtowicz , ostatnia aktualizacja 2008-04-18 09:47

Studenci Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego łamią prawo, wjeżdżając samochodami do rezerwatu. - Nie będziemy iść 15 minut pieszo

Program I Polskiego Radia zorganizował wczoraj plenerową debatę przy ul. Dewajtis na Bielanach. Temat: Spór o dojazd na UKSW. Po jednej stronie stanęli ekolodzy i mieszkańcy (...)

- Niepełnosprawni studenci mogliby dojeżdżać busikami, natomiast kilkanaście tysięcy młodych ludzi może przejść się przez las pieszo - zaoponowała starsza pani.

- Przyda się wam kwadrans dla zdrowia - dodała z życzliwym uśmiechem jej koleżanka.

Studenci ją wyśmiali. Jeden burknął, że ważniejsza jest dla niego wygoda.

- Uniwersytet otoczył się inwalidami i na nich gra. Dlaczego nie przeniesiemy do nas dobrych pomysłów z zagranicy? W Oksfordzie nikt nie przebudowuje budynków tylko dlatego, że są stare i chłodne - mówiła Ewa Zarembska z ul. Żeromskiego.

- To mieszkańcy nie chcą naszej wyciągniętej ręki - poskarżył się wtedy jeden ze studentów.

Ewa Zarembska niezwłocznie wyciągnęła do niego dłoń. Student: - Ja nie chcę tej ręki.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
Kolejny etap dyskusji.
Martwi mnie poziom tej dyskusji. Jeżeli artykuł jest rzetelny (a domniemuję, że tak) to owym studentom brakuje spojrzenia z perspektywą czasu. Oni będą tam tylko 5-6 lat maksimum a inni las i inni ludzie dużo dłużej.
Artykuł, jak wszystkie Wyborczej, wybrał sobie jeden punkt widzenia, marginalizując drugi.
Jestem studentem UKSW, i po mnie będą następni, więc problem będzie trwał i niepotrzebnie antagonizował ludzi.
Ekologiczny autobus i likwidacja samochodów to jest kompromis lub przyjazna komunikacja od Wisłostrady.
EOT
R1+R2
R3+R7
R8+R9

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 22 paź 2009, 18:07

TVN Warszawa pisze:Studenci z UKSW proszą ZTM, żeby uruchomił dodatkowe linie autobusowe do uczelni. Mówią, że po skasowaniu linii tramwajowych znacznie pogorszył się im dojazd do szkoły. ZTM jednak mówi twardo: niczego nie będziemy zmieniać.

Z powodu budowy mostu Północnego, Zarząd Transportu Miejskiego skrócił na 10 miesięcy trasę dwóch linii tramwajowych 5 (Koło - Zajezdnia Żoliborz) i 17 (Służewiec - Twardowska).

Studenci, którzy zazwyczaj dojeżdżali tymi liniami na uczelnię, wysiadali na przystanku Dewajtis, teraz muszą wysiadać około 700 metrów wcześniej na przystanku Twardowska. Alternatywą są autobusy: 103, 121 i 181.

UKSW prosi, ZTM nie chce dać

Bielańska uczelnia poprosiła ZTM o zwiększenie częstotliwości kursowania autobusów. Zarząd jednak odmówił.

- Dowiedzieliśmy, że ZTM wykonał różne pomiary i ustalono, że nie ma możliwości zwiększenia częstotliwości kursowania istniejących już linii czy dodania linii zastępczej - mówi zawiedziony Hubert Kaczamarski, rzecznik UKSW.

- W momencie, kiedy wykonywaliśmy pomiary, okazało się, że z tramwajów w okolicach ulicy Dewajtis korzystało około 800 osób na godzinę. Autobusy są w stanie przewieźć znacznie więcej osób nawet 2500 osób na godzinę - twierdzi Igor Krajnow, rzecznik ZTM-u.

Trzeba czekać nawet 20 minut

Jednak żeby podjechać którymś z autobusów w pobliże uczelni, trzeba czekać na jego przyjazd około 20 minut w godzinach szczytu.

- Żeby zwiększyć częstotliwość kursowania czy uruchomić dodatkową linię, musimy zabrać ją z innej dzielnicy. W tej chwili nie jesteśmy w stanie tak zrobić - twierdzi Krajnow.

Do uczelni dojeżdża codziennie około 17 tys. studentów
http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1625120,0, ... omosc.html

Mam wrażenie, że przy odrobinie dobrej woli można uruchomić tam "Zetkę". Skąd brygady? A z Z-7.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43

dzidek

Post autor: dzidek » 22 paź 2009, 18:22

Wolfchen pisze:Mam wrażenie, że przy odrobinie dobrej woli można uruchomić tam "Zetkę". Skąd brygady? A z Z-7.
Z Z-7 to można ... ale na Ursus brygady zwrócić a na pewno nie UKSW. Chociażby przydadzą się na poprawę rozkładu 517, ewentualnie zwiększenie częstotliwości 191 do czasu powrotu 187.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 paź 2009, 19:32

Wolfchen pisze:Mam wrażenie, że przy odrobinie dobrej woli można uruchomić tam "Zetkę".
Obawiam się, że tak to się skończy.

A dobra wola też kosztuje.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 22 paź 2009, 19:35

Bastian pisze:A dobra wola też kosztuje.
Logiczne, ale znowu zmuszać do jednoprzystankowych przesiadek z czasem oczekiwania ~15 minut, względnie drałowania dwa razy dalej, to nie widzę innej możliwości.

Swoją drogą, zastanawiam się, dlaczego nie zorganizowano komunikacji zastępczej w czasie zamknięcia, tylko myśli się o tym dopiero teraz... :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 paź 2009, 19:40

Wolfchen pisze:zastanawiam się, dlaczego nie zorganizowano komunikacji zastępczej w czasie zamknięcia, tylko myśli się o tym dopiero teraz... :-k
Ja się zastanawiam, czemu teraz się myśli, skoro wcześniej podjęło się inną decyzję.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 22 paź 2009, 19:46

1. Niekonsekwencja.

2. Realia zweryfikowały założenia.

No bo cóż zastępuje tramwaje na Marymonckiej? 8-(

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 22 paź 2009, 19:48

Zawtyczkowane 181?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 22 paź 2009, 19:49

Studentom z UKSW się w pupkach przewraca trochę. 181, które męczę codziennie od początku października jeździ co 5 minut w szczycie i mało? Co do komfortu podróży: niech zaczną myśleć a nie zachowywać się jak lemmingi. Niemal codziennie moje SU12 rano jest przepełnione, dogania mnie przegub ITSu i jedzie pusty, bo studenci MUSZĄ wsiąść do pierwszego co podjechało. Od Twardowskiej też raczej nie chodzą, wysiadają przy AWF i atakują autobusy. Pominę, że mają przystanek będący jednym z bardziej kretyńskich w tym mieście, czyli UKSW 02, umieszczony jakieś 100 metrów od poprzedniego, żeby studencki kuper mógł podjechać bliżej.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

ODPOWIEDZ