ZTM od kulis

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 20 gru 2013, 23:11

Przemalować pojazdy. Ot, i autoreklama miasta gotowa.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 21 gru 2013, 12:45

Vilén pisze:
BJ pisze:Ja wiem, że nie jestem reprezentatywny, bo jednak komunikacją się interesuję bardziej niż przeciętny pasażer, ale jakoś nigdzie, gdzie byłem, nie miałem problemu z ogarnięciem, że te trzy literki, to nazwa organizatora komunikacji. Ew. rozwinięcie skrótu sprawdzałem w internecie.
I zawsze udawało ci się zgadnąć, jaki to trzyliterowy skrót w danym mieście jest używany na oznaczenie „biletów komunikacji miejskiej”? Bo np. ja podczas swych podróży po Polsce nigdy nie wiedziałem, czy mam poprosić o bilet ZTM, bilet MPK, bilet MZK czy bilet całkiem zupełnie innego czegoś.
O Polsce się nie wypowiadam, bo z komunikacji miejskiej w Polsce oprócz Warszawy jechałem ze trzy razy SKMką w Trójmieście, ze trzy razy tramwajem w Krakowie i dwa razy autobusem tamże. I tyle.
person pisze:
Vilén pisze: Przeciętnemu pasażerowi komunikacji miejskiej nie jest potrzebne wiedzieć, jak nazywa się przewoźnik czy organizator transportu – ale że tak, te bilety są na oficjalny środek transportu miejskiego w Warszawie. I takie coś szczególnie przydatne jest dla gości z innych miast, którzy niekoniecznie muszą orientować się w dziwnych trzyliterowych skrótach używanych dla oznaczenia komunikacji miejskiej.
Masz rację. Przeciętni goście z innych miast czy krajów na pewno bardziej załapią, że syrena a'la zakochaj się w Warszawie jest jednoznacznym świadectwem oficjalności. Wszak w innych miastach na biletach też stosuje się "zakochaj się w Poznaniu", "zgub głowę w Krakowie", "Wroc'lovuj się we Wrocławiu", "połudź się w Łodzi" i tego typu klimaty.

BTW: od 2014 r. właśnie tym bardziej goście z innych krajów mogą czuć się zagubieni, bo na pojazdach będzie logo z trzema literami, a na biletach logo z babarybą. Jak żyć?
Ja bym proponował po prostu jednoznacznie identyfikować komunikację z ZTMem, a nie syrenkami, które nie wyglądają zbyt dobrze.

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 22 gru 2013, 19:16

Adam G. pisze:Przeciętny pasażer zobaczy na bilecie logo ZTM, zobaczy je na pojeździe do którego wsiada i zajarzy że może tym jechać. […] Syrenka nic nikomu nie powie
Właściwie, to wszystko zależy, gdzie spojrzy.

Obrazek

Adam G.

Post autor: Adam G. » 22 gru 2013, 19:24

Szczególnie że taką syrenkę zobaczy tylko na Swingach. Wszędzie na zachodzie stosowane jest rozwiązanie z logo na drzwiach i logo na bilecie - jednym i tym samym. U nas nie chodzi wcale o promocję miasta, tylko o czyjeś chore ambicje. A traci na tym pasażer.
noidea

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 22 gru 2013, 19:44

Dlatego też IMO, logo miasta powinno być zaczęte umieszczane na wszystkich pojazdach, kosztem oznaczeń organizatora i przewoźników. Wszystkie inne oznaczenia (ZTM-u czy przewoźników) – out. Choć osobiście wolałbym, żeby eksponowano raczej herb, nie logo.

Awatar użytkownika
winnux8

Post autor: winnux8 » 22 gru 2013, 20:19

A gdy np. ZTM jest partnerem czy patronem jakiejś akcji to dajmy na to w gazecie jest jego logo, a nie syrenka...
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!

Awatar użytkownika
MJ
(Jachim)

Post autor: MJ » 22 gru 2013, 20:52

winnux8 pisze:A gdy np. ZTM jest partnerem czy patronem jakiejś akcji to dajmy na to w gazecie jest jego logo, a nie syrenka...
No to może niech ZTM zaprojektuje sobie nowe logo z zawartą syrenką, podobnie jak masz w logu MZA. :wink:

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 22 gru 2013, 22:24

Vilén pisze:Dlatego też IMO, logo miasta powinno być zaczęte umieszczane na wszystkich pojazdach, kosztem oznaczeń organizatora i przewoźników. Wszystkie inne oznaczenia (ZTM-u czy przewoźników) – out.
:arrow: Jeśli wszystkie jednostki miejskie będą operować tylko syrenką, to niedługo nie będzie wiadomo, czy za daną rzecz odpowiada ZTM, MZA, TW, MPWiK, ZDM czy ktokolwiek inny, bo nigdzie nie będzie takich informacji. Komuś zależy na tym, żeby wszystko przechodziło przez 19115, ale robienie jednego wielkiego "PGR-u" z mniejszych jednostek to nie jest rozwiązanie. Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby poszczególne instytucje były identyfikowane swoimi znakami firmowymi, a w uzasadnionych przypadkach również syrenką. W pełni podzielam tutaj opinię AdamaG. Poza tym jak bilety z syrenką "Zakochaj się w Warszawie" mają się do linii lokalnych typu L, które w większości do Warszawy nie wjeżdżają, ale jest w nich honorowana taryfa ZTM?

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 23 gru 2013, 9:39

Vilén pisze:Dlatego też IMO, logo miasta powinno być zaczęte umieszczane na wszystkich pojazdach, kosztem oznaczeń organizatora i przewoźników.
Czekam na pierwsze "Zakochaj się w Warszawie" na włazach studzienek ściekowych. Tylko dlaczego na nowym słupkach (gamdzykach) ich nie ma? :(

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 23 gru 2013, 9:40

person pisze:
Vilén pisze:Dlatego też IMO, logo miasta powinno być zaczęte umieszczane na wszystkich pojazdach, kosztem oznaczeń organizatora i przewoźników.
Czekam na pierwsze "Zakochaj się w Warszawie" na włazach studzienek ściekowych. A gdy za kilka lat zmieni się kierownictwo i/lub zmieni się pomysł na logo/sposób promocji, to wszystko wymieni się na nowe - z nowym logo.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 23 gru 2013, 9:41

Adam G. pisze:U nas nie chodzi wcale o promocję miasta, tylko o czyjeś chore ambicje. A traci na tym pasażer.
Jeśli już jakąś syrenkę trzeba było umieszczać, to herb miasta, taki jaki w okolicach Euro2012 naklejano na pojazdach. Ale oczywiście ktoś w CKS-ie musiał zabłysnąć i uraczyć nas żabą na bilety.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 23 gru 2013, 10:43

MisiekK pisze:Jeśli już jakąś syrenkę trzeba było umieszczać, to herb miasta, taki jaki w okolicach Euro2012 naklejano na pojazdach.
Ten? :term:

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 23 gru 2013, 11:43

JKTpl pisze:Ten?
Pisałem, że nie syreno-żaba.
Ten widoczny na czole tramwaju pod wycieraczką: http://phototrans.eu/14,624449,0,Konstal_13N_821.html
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 14 lut 2014, 22:40

https://twitter.com/ztm_warszawa/status ... 6684440577 ktoś zdurniał? Kto prowadzi ten profil?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 15 lut 2014, 14:36

JacekM pisze:https://twitter.com/ztm_warszawa/status ... 6684440577 ktoś zdurniał? Kto prowadzi ten profil?

Jak dla mnie to jest zwykłą interakcja między profilem a ambasadorem marki i nic w tym dziwnego nie ma. Tym bardziej, że piątek.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

ODPOWIEDZ