Nowe przystanki kolejowe w Warszawie

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 12 lis 2007, 19:37

Fikander pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Jakie krzaki =;
52°14'0.96"N 21° 1'38.13"E
Jeśli mamy budować nową stację między Kruczą, a palmą to ja już wolę to co jest obecnie. Stacja powinna być tak umieszczona, żeby dogodne były przesiadki na Trakt - to może zapewnić stacja idealnie pod rondem z wyjściami ze środka środkowego peronu dokładnie na rondo.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 12 lis 2007, 19:38

R-11 Kleszczowa pisze:Stacja powinna być tak umieszczona, żeby dogodne były przesiadki na Trakt - to może zapewnić stacja idealnie pod rondem z wyjściami ze środka środkowego peronu dokładnie na rondo.
To się zdecyduj, czy chcesz, żeby pod rondem był zachodni kraniec stacji, czy środek, czy cokolwiek innego.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 12 lis 2007, 19:43

Fikander pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Stacja powinna być tak umieszczona, żeby dogodne były przesiadki na Trakt - to może zapewnić stacja idealnie pod rondem z wyjściami ze środka środkowego peronu dokładnie na rondo.
To się zdecyduj, czy chcesz, żeby pod rondem był zachodni kraniec stacji, czy środek, czy cokolwiek innego.
Środek. Poprzednio mogłem - faktycznie - wyrazić się nie do końca precyzyjnie.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

marian

Post autor: marian » 12 lis 2007, 19:49

R-11 Kleszczowa pisze:to może zapewnić stacja idealnie pod rondem z wyjściami ze środka środkowego peronu dokładnie na rondo.
A wyjścia ze wschodu środkowego peronu (zakładając wyspowy a nie 2 po bokach ;) ) dokładnie na rondo jest be? :>

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 12 lis 2007, 20:02

marian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:to może zapewnić stacja idealnie pod rondem z wyjściami ze środka środkowego peronu dokładnie na rondo.
A wyjścia ze wschodu środkowego peronu (zakładając wyspowy a nie 2 po bokach ;) ) dokładnie na rondo jest be? :>
Nie do końca rozumiem 8-(
Albert Camus-"Dżuma"

marian

Post autor: marian » 12 lis 2007, 20:19

R-11 Kleszczowa pisze:
marian pisze: A wyjścia ze wschodu środkowego peronu (zakładając wyspowy a nie 2 po bokach ;) ) dokładnie na rondo jest be? :>
Nie do końca rozumiem 8-(
Napisałeś, ze chcesz wyjścia ze środka peronu na rondo. A jeżeli ze wschodniego końca peronu by się na rondo wychodziło? Wtedy z zachodniego końca trafiałoby się w okolice Kruczej. A stacja mogłaby być między Kruczą a Palmą.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 lis 2007, 20:20

R-11 Kleszczowa pisze:Środek.
Właśnie początek lub koniec daje lepsze możliwości, bo łatwiej pobudować przejścia podziemne. Dla przesiadkowiczów lepsze byłoby wyjście przed Empikiem (a drugie koło Smyka), niż jedno między Smykiem, a De Palmą, zaś drugie naprzeciw Muzeum. No chyba, Kleszczu, że chciałbyś tam mieć peron tylko 20-metrowej długości :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

marian

Post autor: marian » 12 lis 2007, 20:22

Bastian pisze:jedno między Smykiem, a De Palmą, zaś drugie naprzeciw Muzeum.
I jeszcze jedno na środku na Rondo. Albo tylko to środkowe... :-k

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 lis 2007, 20:25

Bastian pisze:
Właśnie początek lub koniec daje lepsze możliwości, bo łatwiej pobudować przejścia podziemne.
To zależy, może by weszła galeria piesza, a wtedy to bez różnicy. Chociaż straż może mieć problemy egzystencjalne z jedną klatką schodową :p

[ Komentarz dodany przez: MeWa: 2007-11-16, 16:21 ]
Usunięcie części wiadomości odnoszącej się do nieistniejącego postu. MeWa
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 12 lis 2007, 21:09

Bastian pisze:
Właśnie początek lub koniec daje lepsze możliwości, bo łatwiej pobudować przejścia podziemne. Dla przesiadkowiczów lepsze byłoby wyjście przed Empikiem (a drugie koło Smyka), niż jedno między Smykiem, a De Palmą, zaś drugie naprzeciw Muzeum. No chyba, Kleszczu, że chciałbyś tam mieć peron tylko 20-metrowej długości :P
Nie chce 20 metrowego peronu :p To jest pomówienie :D

Przechodząc do meritum problemu: moim zdaniem rozsądnym rozwiązaniem są wyjścia w połowie odległości między Traktem, a Kruczą na środku, czyli na wszystkie strony Ronda de Gaulle'a i pod Muzeum Narodowe. Więcej osób skorzysta. Jeszcze mam taki argument za głównymi wyjściami na środku (nie jestem przecież przeciwnikiem pozostałych dwóch) - do nich będzie najbliżej wszystkim chętnym. Nie zawsze da radę tak wsiąść do pociągu, aby mieć blisko do wyjścia ze stacji.

Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 lis 2007, 21:53

A to ja przeciwnie. Sama zabudowa Alej to tylko część miejsc docelowych, i to mniejsza. Większe ilości ludzi by dochodziły z okolic - Nowym Światem, Kruczą, Bracką. Więc lepsze by były wyjścia w tych właśnie miejscach. Inaczej prawie każdy będzie miał dalej.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 12 lis 2007, 21:57

Bastian pisze:A to ja przeciwnie. Sama zabudowa Alej to tylko część miejsc docelowych, i to mniejsza. Większe ilości ludzi by dochodziły z okolic - Nowym Światem, Kruczą, Bracką. Więc lepsze by były wyjścia w tych właśnie miejscach. Inaczej prawie każdy będzie miał dalej.
Moim zdaniem priorytetem powinien być Trakt Królewski.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 lis 2007, 21:59

A czy ja mówię, że nie? :roll:

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 12 lis 2007, 22:01

Układ wyjść, które ja proponuje obejmują znacznie więcej innych miejsc niż tylko aleje i dodatkowo trakt jest priorytetem.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 lis 2007, 22:02

Nie więcej, tylko inne. Ja drugie wyjścia proponuję przy Smyku, ty - przy "Labiryncie".

ODPOWIEDZ