Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
-
person
- (geograf)
BJ pisze:a nie poczekanie jeszcze 5 lat i zrobienie jednej, porządnej rewolucji.
Co takiego stanie się za 5 lat, że będzie "ten czas"?
BJ pisze:ja bym jednak wolał dla samego medialnego przekazu poczekać te parę lat i wprowadzić kompleksowe zmiany - uporządkowanie parkowania w mieście (zwłaszcza w Śródmieściu), wprowadzenie priorytetów dla tramwajów i zwężenie ulic tu i tam.
I naprawdę myślisz, że niczym 3 września 1967 r. w Szwecji zmieniono ruch na prawostronny, tak - dajmy na to - 1 stycznia 2020 r. w Warszawie nastąpi ten dzień, w którym od razu zwężone zostaną główne ulice, setki miejsc parkingowych zostanie uporządkowanych/zlikwidowanych, nagle o 5:00 zacznie działać priorytet dla zbiorkomu na wszystkich/najważniejszych ciągach itp. itd.? Serio jesteś tak rewolucyjny, że wierzysz w możliwość wdrożenia tylu zmian jednego dnia? Srsly?
-
Rosa
primoż pisze:Asesino pisze:No właśnie przejście podziemne daje zysk czasowy, i to spory - nie trzeba kwitnąć i czekać na zielone światło. A przy Centralnym fazy są chyba dosyć długie i jeśli zrobią tam przejścia naziemne, to piesi na zielone trochę sobie poczekają. Przy Wileńskim zawsze korzystam z przejść podziemnych w relacjach, w których mogę przejść na poziomie ulicy - wolę trochę pobiegać po schodach, niż stać w miejscu i czekać na zielone. Wiem, są osoby starsze i niepełnosprawni - ale dla takich właśnie wymyślono windy.
Niemniej wygodniej jest przejść po pasach

Jako przykład bardzo wygodnego przejścia podziemnego niech posłuży to pod rondem Marsa/Płowiecka (nigdy nie zapamietam jego nazwy). Tam naprawde pasy nie sa nikomu potrzebne, są łagodne zejścia i mozna wygodnie przejść od razu w poprzek skrzyzowania.
Problem z przejściami naziemnymi w samym centrum bedzie taki że pieszy sobie wygodnie przejdzie przez pasy, wsiadzie do komunikacji miejskiej i utknie w korku spowodowanym przez te przejscia. Teoretycznie będzie wygodniej, w praktyce wyjdzie że straci dodatkowe naście minut na dojazd do domu.
-
reserved
Rondo Kometa.

-
Wiliam
reserved pisze:Rondo Kometa.

To była jakaś dziwna nazwa handlowa. Oficjalna nazwa to Rondo Mościckiego.
Rosa pisze:Problem z przejściami naziemnymi w samym centrum bedzie taki że pieszy sobie wygodnie przejdzie przez pasy, wsiadzie do komunikacji miejskiej i utknie w korku spowodowanym przez te przejscia. Teoretycznie będzie wygodniej, w praktyce wyjdzie że straci dodatkowe naście minut na dojazd do domu.
Korki powodują samochody i sygnalizacje świetlne (antyzbiorkomowe), ale nie piesi, na litość boską...
-
BJ
- (BJ.2052)
person pisze:BJ pisze:a nie poczekanie jeszcze 5 lat i zrobienie jednej, porządnej rewolucji.
Co takiego stanie się za 5 lat, że będzie "ten czas"?
Prawdopodobnie w okolicach 2020 będzie otwarta cała obwodnica.
Jest też szansa, że parę dość ważnych inwestycji będzie gotowych lub w miarę na ukończeniu. Dokładnych terminów nie znam, ale w okolicach 2020 powinno już być więcej metra oraz przynajmniej rozkręcona budowa tramwaju na Wilanów.
person pisze:BJ pisze:ja bym jednak wolał dla samego medialnego przekazu poczekać te parę lat i wprowadzić kompleksowe zmiany - uporządkowanie parkowania w mieście (zwłaszcza w Śródmieściu), wprowadzenie priorytetów dla tramwajów i zwężenie ulic tu i tam.
I naprawdę myślisz, że niczym 3 września 1967 r. w Szwecji zmieniono ruch na prawostronny, tak - dajmy na to - 1 stycznia 2020 r. w Warszawie nastąpi ten dzień, w którym od razu zwężone zostaną główne ulice, setki miejsc parkingowych zostanie uporządkowanych/zlikwidowanych, nagle o 5:00 zacznie działać priorytet dla zbiorkomu na wszystkich/najważniejszych ciągach itp. itd.? Serio jesteś tak rewolucyjny, że wierzysz w możliwość wdrożenia tylu zmian jednego dnia? Srsly?
Nie. Ale jak już wspomniałem - prościej będzie dokonać kilku kluczowych zmian, gdy "miasto nie będzie aż tak rozkopane" i będzie więcej możliwości objechania Centrum.
W praktyce być może część tych zmian można by z powodzeniem wprowadzić już dziś, ale podejście wielu ludzi do aut jest takie, że naprawdę tu ważny jest przekaz medialny na zasadzie: "Wybudowaliśmy wam obwodnicę i tyle ważnych dróg to teraz trzeba wdrożyć kolejny etap".
Może jestem naiwny.
-
Stary Pingwin
autor: Stary Pingwin » 12 maja 2015, 12:42
Jeżeli rzeczywiście w 2020 będzie wybudowana obwodnica, a prezydentem Warszawy będzie ktoś "z jajami", może być z Zielonych, to nie jesteś naiwny.
miłośnik 13N
-
person
- (geograf)
Jesteście naiwni.
Poszukajcie w internetach ile rzeczy miało być zrobionych, "gdy tylko zostanie otworzona zachodnia obwodnica miasta" i tym samym "zostanie umożliwiony szybki przejazd z północy na południe Warszawy bez wjazdu do centrum".
-
Rosa
Wiliam pisze:
Rosa pisze:Problem z przejściami naziemnymi w samym centrum bedzie taki że pieszy sobie wygodnie przejdzie przez pasy, wsiadzie do komunikacji miejskiej i utknie w korku spowodowanym przez te przejscia. Teoretycznie będzie wygodniej, w praktyce wyjdzie że straci dodatkowe naście minut na dojazd do domu.
Korki powodują samochody i sygnalizacje świetlne (antyzbiorkomowe), ale nie piesi, na litość boską...
No i co z tego? Korek moze spowodowac zarówno 10 samochodów z których teraz tylko 1 będzie mógł skręcić w prawo (czyli z 3 pasów AJ pozostanie faktycznie 1) jak też sygnalizacja jak i spalony most. Końcowy rezultat i tak bedzie taki ze wszystko stanie tak jak stoi teraz do 21 wieczorem (ale teraz przez TŁ) i pieszy wygodne przejscie dostanie w bonusie z koszmarnym dojazdem. Gdzie tu zysk pieszego i z czego ma sie cieszyć?
Samochodem nie byłem w Centrum od conajmniej kilku jesli nie kilkunastu lat a mimo to z przerażeniem myślę o tym co sie stanie gdy powstana te przejścia. Czy jako pasażer KM tez będe musial unikać śródmiescia w imię jakiejś ideologii że pieszy nie może schodzic pod ziemię?
-
Wiliam
Ależ po to mamy dla komunikacji miejskiej wydzielone torowisko, możliwe buspasy. Gorzej nie będzie i tu moim zdaniem nie ma co siać defetyzmu.
I nie chodzi o ideologię, tylko poszanowanie najsłabszych uczestników ruchu. Miasto należy tworzyć dla pieszych, rowerzystów, zbiorkomu i dopiero na końcu dla samochodów. Jeżeli pieszy nie ma powodu by schodzić pod ziemię (metro), to nie widzę powodu by go zmuszać.
-
MichalJ
Przy Starynkiewiczu są zebry i żyjemy. Przy Zawiszy są zebry... Żadnego nieszczęścia od zebr nie będzie, tym bardziej, że kierunku NS jest estakada, a w kierunku WE i tak jest korek za rondem.
-
Rosa
MichalJ pisze:Przy Starynkiewiczu są zebry i żyjemy. Przy Zawiszy są zebry...
Ano są i sobie stoimy w korku na Raszyńskiej w 128 czy 175 czekając az te kilka samochodow w jednym cyklu skręci w prawo w AJ.
-
adner
Rosa pisze:
Ano są i sobie stoimy w korku na Raszyńskiej w 128 czy 175 czekając az te kilka samochodow w jednym cyklu skręci w prawo w AJ.
I kto przeszkadza, piesi czy samochody

-
Rosa
adner pisze:Rosa pisze:
I kto przeszkadza, piesi czy samochody

A JAKIE to ma znaczenie dla mnie stojącego w korku?
Akurat pl Zawiszy to IDEALNE miejsce właśnie na przejście podziemne. Ktoś kto prawie nie pędzi nie ma szans przejść z jednej strony AJ na drugą w jednym cyklu. Przejscie z przystanków autobusowych na tramwajowe tez nie zajmowałoby tyle czasu co obecnie.
-
fik
- Naczelne Chamidło
Pl. Zawiszy to idealne miejsce na zaoranie ronda i autostrad doń prowadzących.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Gdyby kolej była na poziomie -2, to antresola na poziomie -1 miałaby sens. Ale nie jest.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.